Thursday, 26 December, 2024

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας: «Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί την απαρχή εξόδου από την κρίση»

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για τον Απολογισμό του 2015 συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Ο κ. Θεοδωρίδης στην εισήγησή του, ως υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό ανέφερε επιγραμματικά τα σημαντικότερα γεγονότα σε πολιτικό επίπεδο τη χρονιά που πέρασε. Επίσης, μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, ιδιαίτερα, τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των πόρων, αλλά και της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Η αγροτική οικονομία και το σύμπλεγμα τουρισμού – πολιτισμού αποτελούν τους κατ’ εξοχήν αναπτυξιακούς τομείς οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Αναλυτικά, η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:
«Το 2015 ήταν μια χρονιά γεμάτη από εντάσεις και οξύτατες αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σύστημα της Χώρας, το οποίο δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να συστοιχηθεί με τις αγωνίες, τους φόβους και τα ρήγματα της κοινωνίας μας.
Ήταν μια χρονιά με εκλογές νέου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από το μόλις ανανεωμένο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που υπαγόρευαν οι όροι που έθεταν οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη και δύο εκλογικές αναμετρήσεις για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το 2015 ήταν μια χρονιά που η κρίση έχει αποτυπωθεί παντού. Στον κοινωνικό χώρο, στον παραγωγικό χώρο και φυσικά στον πολιτικό χώρο που έχει την ευθύνη για την κρίση αλλά και την υποχρέωση να οδηγήσει τη Χώρα στην έξοδο απ’ αυτή. Η κρίση αποτυπώνεται και στον τεχνικό απολογισμό τον οποίο παρουσίασε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών. Έναν απολογισμό που αποτυπώνει την υποχρηματοδότηση της ανάπτυξης και εκφράζει τις επιπτώσεις της και στις λειτουργικές και οργανωτικές δυσχέρειες της Δημόσιας Διοίκησης.
Το 2016 η κρίση φαίνεται ότι θα είναι και πάλι παρούσα. Θέλω λοιπόν να συνεχίσω με μία φιλόδοξη και παραγωγική σκέψη, αλλά, όχι αυθαίρετη, γιατί θα αναφερθώ στην αποστολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που έχει την θεσμική δυνατότητα και την πολιτική και κοινωνική εξουσιοδότηση να σχεδιάσει και να προγραμματίσει την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας που αποτελεί την απαρχή εξόδου από την κρίση.
Το 2017 να μπορούμε να παρουσιάσουμε έναν απολογισμό που θα έχει θέσει τα θεμέλια εξόδου από την κρίση. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει και δυνάμεις, έχει και πόρους. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο βραχυ-μεσοπρόθεσμο που θα έχει μία πρώτη περίοδο από φέτος μέχρι την εκπνοή της θητείας μας. Θα έχει και μια δεύτερη περίοδο που θα ολοκληρώνεται με την εκπνοή της επόμενης θητείας. Ελπίζω της δικής μας θητείας. Ένα συνολικό σχεδιαστικό και προγραμματικό χρόνο.
Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους, έμπειρο παραγωγικό δυναμικό και αποδεδειγμένη επιχειρηματικότητα σε δύο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακούς τομείς, στην Αγροτική οικονομία και στο σύμπλεγμα Τουρισμού –Πολιτισμού.
Αφετηρία μας θα είναι η ενεργοποίηση των αργούντων φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Επιδίωξη μας θα είναι η διαφορετική μόχλευση των πόρων που αργούν, με πρώτο βήμα την ενεργοποίηση των νέων επιστημόνων μας με σχεδιασμένη ανταποδοτική ένταξη τους στην πραγματική οικονομία. Κανένας δεν αποδέχεται ως μοιραίο γεγονός την μετανάστευση των χιλιάδων νέων επιστημόνων που τους σπούδασαν οι οικογένειές τους και η κοινωνία μας, αλλά αποδίδουν δωρεάν γνώση και εργασία στις χώρες υποδοχής τους. Η Κεντρική Μακεδονία έχει την δυνατότητα να κινηθεί για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη απ’ αυτόν τον σχεδιασμό. Το 2016 είναι έτος που τελειώνει το καθεστώς των ποσοστώσεων στο γάλα, άρα και στην εκτροφή μεγάλων ζώων. Έχουμε αροτραίες καλλιέργειες που πρέπει να προσανατολιστούν στις ζωοτροφές.
Σκεφτείτε τα μεγέθη της απασχόλησης υποκαθιστώντας τις εισαγωγές σε γάλα και σε κρέας και συνδυάστε τα με την αύξηση του Τουρισμού. Προσθέστε και τις νέες θέσεις απασχόλησης και στην πρωτογενή παραγωγή και στην μεταποίησή της. Το 2016 είναι έτος που θα τιμηθεί η ιστορική σχέση Ελλάδας και Ρωσίας. Εάν το σκεφτούμε όχι μόνο ως έτος με πολλές επετειακές εκδηλώσεις, αλλά και, ως έτος πολλαπλών παραγωγικών συναντήσεων, κυρίως στον Τουρισμό και στον Πολιτισμό, αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές αφετηρίες νέων προϊόντων κοινού ενδιαφέροντος. Μαζί μ’ αυτές τις ενδεικτικές σκέψεις σημειώνω ότι είναι ανάγκη να ενεργήσουμε χωρίς καθυστερήσεις. Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε ώστε η πατρίδα να πάψει να ηττάται.
Ως υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης για τον αναπτυξιακό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό, τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε κατευθύνσεις γι αυτόν τον φιλόδοξο σχεδιασμό, που παράλληλα θα αποτελεί σχεδιασμό για τον οργανωτικό και λειτουργικό προσανατολισμό της Περιφερειακής Διοίκησης. Θα αποτελεί όμως και ένα άνοιγμα στην κοινωνίας μας που αναμένει στήριγμα από την Πολιτεία της».

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας: «Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί την απαρχή εξόδου από την κρίση»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου