Friday, 15 November, 2024

ΑΝ.Α.Σ.Α. ΠΕΛΛΑΣ: “Εφόσον, συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Αρχή δε θα μένουμε πλέον απαθείς

ΑΝ.Α.Σ.Α. ΠΕΛΛΑΣ: “Εφόσον, συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Αρχή δε θα μένουμε πλέον απαθείς”

Με δελτίο τύπου η Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση, ΑΝ.Α.Σ.Α. ΠΕΛΛΑΣ, τοποθετείται για τα δημοτικά συμβούλια 12ης και 29ης Μαΐου 2015.  Μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν  είναι η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) και η διαδικασία τοποθέτησης των υδρονομέων που προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και το θέμα των παιδικών χαρών που θέσαμε προ ημερήσιας διάταξης και με αφορμή την κίνηση συνδημοτών μας και το θέμα του δημοτικού κυλικείου που   όπως αναφέρει “προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η ευθύτητα των δηλώσεων -γραπτών και προφορικών- ότι λειτουργούν χωρίς άδεια”

Δημοτικό συμβούλιο 29ης Μαΐου – Δύο σημαντικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πέλλας. Ήταν ένα ιδιαίτερο δημοτικό συμβούλιο με δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το πρώτο ήταν η απόφαση για την επανασύσταση ή μη της δημοτικής αστυνομίας και το δεύτερο ήταν η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Πέλλας. Για τους συνδημότες μας που δεν γνωρίζουν, ο Ο.Ε.Υ. είναι ένα έγγραφο το οποίο περιγράφει τη διάρθρωση των κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Δήμου, τις αρμοδιότητές τους, τους προϊσταμένους τους και τα προσόντα που αυτοί πρέπει να έχουν, τη διοίκηση, την εποπτεία, το συντονισμό και τις θέσεις προσωπικού τους. Είναι, δηλαδή, ένα βασικό κανονιστικό κείμενο-εργαλείο το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη λειτουργία του Δήμου.

Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. – Αντιδράσεις επί της διαδικασίας

Η δημοτική αρχή, πιστή στην τακτική που εφαρμόζει σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, επέλεξε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ., να μην παράσχει καμία απολύτως ενημέρωση, ούτε για τα σημεία του Ο.Ε.Υ. στα οποία προτείνει αλλαγές, ούτε τους λόγους για τους οποίους το κάνει. Επιπροσθέτως, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις ακολουθείται μια διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζομένους ζητώντας τις προτάσεις τους, αλλά και με τις παρατάξεις και τις κινήσεις της αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά όλα έγιναν σε ένα διάστημα τριών ημερών χωρίς κανέναν διάλογο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Πέλλας εξέδωσε ανακοίνωση κατακρίνοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τον τρόπο εισαγωγής του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε φαινόμενο Χρυσοχοΐδη, με την έννοια πως ένα έγγραφο 78 σελίδων χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί και δεν μπορεί να γίνει σε τρεις ημέρες πόσο μάλλον σε τρεις ώρες.

Προφανώς, αυτή η αντίδραση από την πλευρά των υπαλλήλων υποχρέωσε τη δημοτική αρχή να στείλει μια εισήγηση για το θέμα στην αντιπολίτευση, τρεις ώρες πριν το δημοτικό συμβούλιο. Μια εισήγηση επιφανειακή η οποία ήταν προφανές ότι στάλθηκε μόνο για σταλεί. Η υποτιμητική αυτή αντιμετώπιση εκ μέρους της δημοτικής αρχής προς την αντιπολίτευση, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη και προφανώς είναι τρόπος λειτουργίας της, την οδήγησε σύσσωμη να ζητήσει πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου την αναβολή της συζήτησης του θέματος για κάποιο επόμενο συμβούλιο, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση και τη μελέτη των αιτούμενων, από τη δημοτική αρχή, αλλαγών. Σε αντίθετη περίπτωση, η θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν πως θα αποχωρούσε από το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος κ. Στάμκος αντέδρασε με απαράδεκτο τρόπο. Μίλησε για ένα θέμα τυπικό και όχι ουσιαστικό, (υποβαθμίζοντας έτσι τη σημασία του Ο.Ε.Υ.), για αλλαγές οι οποίες είναι πολύ λίγες (σαν να είναι το θέμα μόνο οι αλλαγές και όχι η διαδικασία που ακολουθείται) και τελικά κατέληξε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση μιλώντας για εκβιασμό και απειλές (ενώ ο τρόπος που επιλέγει να φέρνει σημαντικά θέματα στο δημοτικό συμβούλιο είναι κάτι ανάλογο). Τελικά αφού αντιλήφθηκε πως η θέση της αντιπολίτευσης ήταν ακλόνητη, υποχρεώθηκε μέσω του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος για επόμενο συμβούλιο. Εμείς ζητάμε να σταματήσει αυτή η πρακτική από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Εφόσον, όμως, συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γνωρίζει πως δε θα μένουμε πλέον απαθείς.

Επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας

Στο θέμα της ανασύστασης ή μη της δημοτικής αστυνομίας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την επανασύστασή της, αφού από όλους τονίστηκε το γεγονός ότι η απουσία της δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα και στους τομείς που αυτή είχε αρμοδιότητα. Σημειώθηκε, επίσης, πως τα εννιά άτομα που θα την απαρτίζουν είναι πολύ μικρός αριθμός για την έκταση του Δήμου μας.

Παιδικές χαρές – Κίνηση συνδημοτών & απάντηση του Δήμου

Εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα των παιδικών χαρών στο Δήμο μας. Αφορμή στάθηκε μια κίνηση συνδημοτών μας να καταθέσει έγγραφη ερώτηση προς το Δήμο Πέλλας στις 18/3, που αφορούσε στο θέμα. Η αίτηση-ερώτηση υπογραφόταν από τριακόσιους συνδημότες μας και είχε δύο σκέλη. Το πρώτο ερώτημά της ήταν ποιες παιδικές χαρές θα αναμορφωθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν σήμερα και το δεύτερο αφορούσε στην παιδική χαρά του πάρκου Αγίου Γεωργίου. Η καθυστερημένη (κατά δύο μήνες) απάντηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ήταν για το μεν πρώτο ερώτημα πως καμία παιδική χαρά στο Δήμο Πέλλας δεν είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές και επιπλέον καμία δεν έχει άδεια λειτουργίας. Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση ήταν πως το έργο της ανάπλασης του πάρκου έχει παραληφθεί. Αυτά γραπτώς. Προφορικά, με αφορμή την ερώτηση της Κίνησης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε πως ο Δήμος Πέλλας έχει καταθέσει μελέτες για να κατασκευάσει οκτώ παιδικές χαρές στο Δήμο (τρεις στα Γιαννιτσά και οι υπόλοιπες στις άλλες τοπικές κοινότητες) και πως στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου ο Δήμος θα οριοθετήσει την περιοχή της υφιστάμενης παιδικής χαράς με στόχο να την ανακατασκευάσει.

Βέβαια για όλα αυτά δε δόθηκαν χρονοδιαγράμματα, όμως θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι έργα άμεσης προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή, η οποία και επαίρεται πως έχει αναπτυγμένη την κοινωνική της ευαισθησία. Είναι πολύ ελπιδοφόρο το μήνυμα της κινητοποίησης των γονέων στο Δήμο μας καθώς μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για όλους μας. Η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας θα παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα και θα πιέζει με όποιον τρόπο μπορεί για την άμεση επίλυσή του, καθώς είναι πολύ σοβαρό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Σκύδρας, όπου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έκλεισαν όλες οι παιδικές χαρές λόγω επικινδυνότητας. Επίσης, χαιρετίζει την κινητοποίηση των συμπολιτών μας και ελπίζει σε παρόμοιες κινήσεις και για τα υπόλοιπα, πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την έκταση του Δήμου μας.

Δημοτικό συμβούλιο 12ης Μαΐου – Υποβάθμιση της διαδικασίας

Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε και στο δημοτικό συμβούλιο που προηγήθηκε και το οποίο διεξήχθη την Τρίτη 12 Μαΐου.

Για άλλη μία φορά θεωρούμε απαραίτητο να στηλιτεύσουμε την ανυπαρξία ενημέρωσης της αντιπολίτευσης για τα σοβαρά θέματα του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου. Εισάγονται θέματα για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή παροχή στοιχείων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ασκηθεί ο απαραίτητος έλεγχος, όπως επιβάλλεται να γίνεται. Η δημοτική αρχή κινείται με το δόγμα «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Δυστυχώς, η δημοκρατία, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι όροι που η χρήση τους εξαντλείται στις προεκλογικές περιόδους. Πρακτικά, είναι ανύπαρκτοι στις διαδικασίες.

Υδρονομείς – Διαδικασία τοποθέτησης

Το θέμα με τους υδρονομείς για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ανέδειξε πολλές παθογένειες του συστήματος, όπως λειτουργεί, και έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η δημοτική αρχή στη διοίκηση. Οι υδρονομείς είναι οι υπεύθυνοι των γεωτρήσεων άρδευσης αγρών για την καλοκαιρινή περίοδο. Ευθύνη τους είναι και ο προγραμματισμός των αρδεύσεων από τους παραγωγούς. Είναι υπάλληλοι του Δήμου με πεντάμηνη σχέση εργασίας. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, όπως περιγράφηκε, για την επιλογή τους ήταν η εξής: η ευθύνη για την τοποθέτησή τους δόθηκε στα τοπικά συμβούλια και υπήρχε μια διαδικασία κρίσης των ενδιαφερομένων με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια. Στο δημοτικό συμβούλιο ήρθαν οι προτάσεις των τοπικών συμβουλίων προς επικύρωση. Ήρθαν όλες εκτός από τρεις. Εκεί τοποθετήθηκαν υδρονομείς με απόφαση της δημοτικής αρχής. Στα τοπικά συμβούλια που παρακάμφθηκε η διαδικασία, την πλειοψηφία την είχε η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούμε πως δεν είναι τυχαίο αυτό που συνέβη. Εύκολα βγαίνουν τα συμπεράσματα. Ακολούθησε μεγάλη ένταση εντός του συμβουλίου με τους μεν να κατηγορούν τους δε για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, οι απέναντι να απαντούν πως η επιλογή έγινε από τους ίδιους για κάποιους λόγους που δεν κατάλαβε κανείς, ακούστηκαν λόγια για «δικούς μας» και «δικούς σας», ακούστηκαν ονόματα συμπολιτών μας από την πλευρά της δημοτικής αρχής και γενικά δημιουργήθηκε ένα κλίμα που απαξιώνει το θεσμό και κατέδειξε πως ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση: ως φέουδο των εκάστοτε νικητών των εκλογών.

Δανειακές υποχρεώσεις Δήμου

Το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου ήταν άλλο ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε. Συνολικά το ποσό που οφείλει ο Δήμος Πέλλας σε δάνεια υπερβαίνει τα πέντε εκ. ευρώ (5.306.000) και οι δανειακές συμβάσεις είναι είκοσι δύο. Συνολικά σε τόκους ο Δήμος Πέλλας πληρώνει ετησίως τριακόσιες χιλ. ευρώ (300.000). Είναι ένα δυσβάσταχτο χρέος το οποίο θα ακολουθεί το Δήμο Πέλλας για πολλά χρόνια. Από τα δάνεια κάποια ξεκινάνε να λήγουν το 2023 και υπάρχουν δάνεια που η αποπληρωμή τους είναι προγραμματισμένη να λήξει το 2034! Όλα αυτά βέβαια εφόσον πληρώνεται και το κεφάλαιο και όχι μόνο οι τόκοι. Δεν πήραμε απάντηση για ποιο λόγο συνάφθηκαν αυτές οι δανειακές συμβάσεις και από ποιον, όμως μην έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις! Και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση προς την αντιπολίτευση πριν από το δημοτικό συμβούλιο.

Δημοτικό κυλικείο χωρίς άδεια

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό θέμα προέκυψε αναφορικά με την εκμίσθωση του δημοτικού κυλικείου που βρίσκεται εντός του δημαρχείου, καθώς έληξε η προηγούμενη σύμβαση (τετραετής). Αυτό που αποδείχθηκε είναι πως το δημοτικό κυλικείο μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς άδεια! Στην ερώτηση της ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας «αν υπάρχει άδεια λειτουργίας», ο πρόεδρος του δημοτικού κοιτούσε το δήμαρχο, ο δήμαρχος το ταβάνι και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έψαχναν ένα λόγο ώστε να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση κάνοντας προσωπικές επιθέσεις σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Τελικά η απάντηση που δόθηκε ήταν πως «το κτίριο της δημαρχίας έχει άδεια»! Δεν έχει σημασία ποιανού ευθύνη είναι η έκδοση της άδειας λειτουργίας του κυλικείου, αλλά το γεγονός πως μέσα στο δημαρχείο το κυλικείο λειτουργούσε παράνομα εν γνώσει της δημοτικής αρχής είναι μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα. Δε πιστεύουμε πως χρειάζεται κάποιος σχολιασμός από τη μεριά μας. Τα συμπεράσματα είναι των δημοτών. Πολύ γρήγορα τα προεκλογικά λόγια γίνονται σκόνη από τον άνεμο της καθημερινότητας. Αυτό ας το έχουμε όλοι υπόψη και ας μην πειθόμαστε τόσο εύκολα, ειδικά όταν η πραγματικότητα αποδομεί τόσο γρήγορα τα λόγια τα μεγάλα.

Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση
ΑΝ.Α.Σ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου