Saturday, 16 November, 2024

Αξεπέραστες οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία. Μόλις τα μισά πραγματοποιούνται

Μόλις το 50% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργεί σε όλη τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία ολοένα και μεγαλώνουν

λόγω των συσσωρευμένων ελλείψεων αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τα διαστήματα που μπήκαν «στον πάγο» τα χειρουργεία λόγω κορωνοϊού.

Όπως εξηγεί στο ThessToday.gr  ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων είναι αξεπέραστες, με αποτέλεσμα να είναι προτιμότερο κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στη Χαλκιδική ή σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, παρά να περιμένει από μήνες… έως και χρόνια. «Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να την σηκώσει το νοσοκομείο μας, αν και οι χώροι μας, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, είναι διπλάσιοι-τριπλάσιοι, άρα κάτι δεν γίνεται σωστά».

Ειδικότερα, για μία οφθαλμολογική επέμβαση το ραντεβού μπορεί να είναι μετά από 8 μήνες, για ορθοπεδικά περιστατικά αγγίζει ακόμη και τον χρόνο, ενώ στη γενική χειρουργική, μπορεί κάποιος να περιμένει ακόμη και δύο με τρία χρόνια. «Ο κόσμος προτιμά καινούρια νοσοκομεία, ακόμη κι αν αυτό είναι εις βάρος της υγείας του λόγω της αναμονής. Προτιμά να περιμένει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για ένα ανοιχτό γυναικολογικό χειρουργείο, που μπορεί να γίνει και μετά από τέσσερα χρόνια, αντί να επισκεφτεί μικρότερα νοσοκομεία και να εξυπηρετηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» ή στο «Γεννηματάς» η αναμονή για τα ορθοπεδικά είναι πάνω από πέντε μήνες, την ώρα που σε νοσοκομείο της Χαλκιδικής, το χειρουργείο θα γίνει σε μόλις 15 ημέρες» σημειώνει ο κ. Τουχτίδης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σημειώνει πως εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζουν σε ποιο νοσοκομείο να απευθυνθούν για το χειρουργείο τους, με αποτέλεσμα, απλώς να «δέχονται την μοίρα τους και να περιμένουν για το ραντεβού τους. Ενδέχεται ακόμη να μπουν στο ρίσκο να χειροτερέψει το πρόβλημά τους και να επιδεινωθεί η υγεία τους, ενώ θα μπορούσε να είχε λυθεί μέσα σε κάποιες εβδομάδες σε άλλο νοσοκομείο, ίσως άλλης περιοχής. Γενικά η περιφέρεια χειρουργεί σε πολύ μικρότερους χρόνους, από ότι γίνεται στον αστικό ιστό. Πολύ συχνά βλέπουμε κόσμο να μετακινείται από τη Δυτική Μακεδονία για να χειρουργηθεί, την ώρα που θα μπορούσε να το κάνει στις κοντινές περιοχές. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε οι ασθενείς να μπορούν να απευθύνονται πρώτα στο νοσοκομείο της πόλης τους και μόνο εφόσον δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί να παραπέμπονται στα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων».

Τα κενά και οι ελλείψεις

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, στις 1.784 οργανικές θέσεις οι 765 είναι κενές με τα μεγαλύτερα προβλήματα να καταγράφονται α) στους αναισθησιολόγους, στις οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και 2 με μετακίνηση με δυσχέρειες στη λειτουργεία του νοσοκομείου, β) στους τραυματιοφορείς που υπηρετούν μόλις 60 (μόνιμοι και συμβασιούχοι) στις 125 οργανικές θέσεις… διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου