Monday, 27 January, 2025

Αποκλειστικό: Ενημερωτική συνάντηση εργαζομένων ΠΟΕ – ΟΤΑ με την άδεια του δημάρχου Πέλλας!

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποιεί συναντήσεις, επισκέψεις ανά την επικράτεια και τους δήμους, ώστε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την ψήφιση του επικείμενου ο νομοσχεδίου για την κινητικότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και να ενισχύσει την κινητοποίηση που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους, ενόψει ΔΕΘ

dimospellasergazomenoi

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για όλα τα τεκταινόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης και του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει στο βίντεο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ Γ. Τσούνης: «Η συγκέντρωση ήταν ικανοποιητική, παρά τη μη διευκόλυνση που αντιμετωπίσαμε από τον δήμαρχο Πέλλας»!

Και συγκεκριμένα, στη συνέχεια υποστήριξε ότι πρώτη φορά στα χρονικά, ως εκτελεστική επιτροπή συναντούν τέτοια αντιμετώπιση, καθώς ενώ υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση πως θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί η συνάντηση με τους εργαζόμενους, ο δήμαρχος δεν επέτρεψε αρχικά να γίνει, αιτιολογώντας ότι θα διαταραχθούν οι ρυθμοί των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση των πολιτών! Στη συνέχεια και με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση και κατόπιν συμφωνίας (τους έκανε τη χάρη ο δήμαρχος!) άφησε τους υπαλλήλους να συμμετέχουν στην ενημερωτική συνάντηση. Όπως τόνισε ο κ. Τσούνης: «Όταν οι εκπαιδευτικοί ή άλλοι κλάδοι έχουν τέτοιες συσκέψεις γίνεται μέσα στο ωράριο τους και όλη την ημέρα. Θα ήταν χάσιμο χρόνου να περνάμε από γραφείο σε γραφείο και να ενημερώνουμε ξεχωριστά όλα τα τμήματα και τους εργαζόμενους. Ή θα μπορούσαμε να κηρύξουμε μία ώρα στάση εργασίας. Προτιμήσαμε να έρθουν όσοι υπάλληλοι μπορούσαν, ως είθισται, και στη συνέχεια αυτοί να πληροφορούν για τα όσα ειπώθηκαν τους υπόλοιπους, χωρίς να δημιουργείται θέμα. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο» είπε και διευκρίνισε ότι στη συνέχεια θα επισκεπτόταν τον δήμο Έδεσσας, χωρίς κανένα πρόβλημα!

Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από τους:

Γιάννη Τσούνη, αναπλ. Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Γεώργιο Χαρίση, Μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ και Λευτέρη Αβραμίδη πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Πέλλας και μέλος της ΑΔΕΔΥ.

abramidis

Ο κ. Αβραμίδης είπε μεταξύ άλλων: «Ήρθε χθες ένας από την ΑΔΕΔΥ για ενημέρωση και μας είπε, πρώτα η υγεία και η παιδεία. Οπότε και μεις είμαστε η σκατ.αδουρα της δημόσιας διοίκησης, έτσι του είπα! Στους δήμους δηλαδή να γίνεται ότι θέλουν; Έχουμε γίνει αυτοφωράκηδες… στα δικαστήρια…».

Δείτε το βίντεο:

ypalliloidimos

Οι θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΕ για το σχέδιο νόμου για την κινητικότητα έχουν ως εξής:

«Η πολυσυζητημένη διάταξη που αφορούσε στο αίτημα για την μετατροπή της σχέσης εργασίας των εργαζομένων Αορίστου Χρόνου σε Δημοσίου Δικαίου, που αποτελούσε ρητή δέσμευση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλου, αλλά και του νυν Αναπληρωτή Υπουργού Χ. Βερναρδάκη, δεν έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο Νόμου. Γεγονός που αναδεικνύει πως η κυβέρνηση «παίζει» με την ελπίδα των εργαζομένων που αφορά στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.

Η κινητικότητα αφορά μόνο στους Διοικητικούς υπαλλήλους (άρθρο 3, παρ.1) και όχι στο σύνολο του προσωπικού γεγονός που σημαίνει πως όχι μόνο δεν θα καλυφθούν τα τεράστια κενά σε εργατοτεχνικό κυρίως προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ενδέχεται να δημιουργηθεί επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού πολλοί, λαμβάνοντας υπόψη την ουσιαστική εγκατάλειψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα θελήσουν να μετακινηθούν στο Δημόσιο. Προϋπόθεση συμμετοχής ενός φορέα στην διαδικασία της κινητικότητας είναι να έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση δομών. Σε πολλούς Δήμους παρατηρείται το φαινόμενο να ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες αυτή η αρμοδιότητα, γεγονός το οποίο καμιά εγκυρότητα και αξιοπιστία δεν διασφαλίζει. Αντίθετα, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα «υιοθετηθεί» η γραμμή της Διοίκησης!!! Αλήθεια, πως θα γίνει ουσιαστική αξιολόγηση δομών όταν πολλοί Δήμοι δεν έχουν καν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) ή όταν οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί μέσω μνημονιακής διάταξης;  Η αξιολόγηση δομών μπορεί να είναι αξιόπιστη μόνο εφόσον ανταποκρίνονται σε οργανογράμματα που θα απεικονίζουν χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις τις ανάγκες των πολιτών αλλά και των Υπηρεσιών σε έμψυχο δυναμικό. Δεν προβλέπεται η «σύμφωνη γνώμη» του φορέα προέλευσης γεγονός που ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετα προβλήματα υποστελέχωσης υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε που μια υπηρεσία είναι στελεχωμένη σε ποσοστό μικρότερο του 65% των θέσεων που προβλέπει ο Ο.Ε.Υ. δεν θα έπρεπε να δίνεται καν η δυνατότητα μετάταξης παρά μόνο για ειδικούς λόγους. Αντίθετα καταργείται ακόμη και η απαγόρευση μετάταξης εργαζομένου μοναδικού στον κλάδο του δίνοντας έτσι σε κάποιους αιρετούς τη δυνατότητα της πλήρους απαξίωσης υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση ως «αναγκαία λύση».

Κατάργηση της συμμετοχής των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στις μετατάξεις των εργαζομένων και υποκατάστασή τους από όργανα «πλήρως ελεγχόμενα». Είναι αξιοσημείωτο πως έπρεπε να κυβερνηθεί η χώρα από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να καταργηθεί πλήρως η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στην λήψη των αποφάσεων.

Συντονισμένα και μεθοδικά, άρθρο-άρθρο, αποδομείται και απαξιώνεται ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) μιας και οι σχετικές διατάξεις που αφορούν σε μετατάξεις και αποσπάσεις καταργούνται με την ψήφιση της «κινητικότητας».

Δίνεται η δυνατότητα μετάταξης σε άλλη θέση ακόμη και χωρίς την ύπαρξη σχετικής ειδικότητας εφόσον ο εργαζόμενος έχει τα τυπικά προσόντα.

Θεωρούμε πως το σχέδιο Νόμου για την κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που φιλοδοξεί να λύσει, αλλά θα δημιουργήσει νέα! Επιχειρείται στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων και μετά την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων όλες οι υπηρεσίες να λειτουργούν στο 65% του δυναμικού τους και τίποτα περισσότερο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι αντίθετη με μια διαδικασία που θα αντικαταστήσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) ιδιαίτερα όταν βασικό της εργαλείο θα αποτελεί μια αξιολόγηση δομών που δεν λαμβάνει τις ουσιαστικές, πραγματικές, καθημερινές ανάγκες αλλά για μια ακόμη φορά εντάσσεται στη λογική των περικοπών ανθρώπινου δυναμικού και δομών με απρόβλεπτες για τους εργαζόμενους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνέπειες. Αξιολόγηση  δομών που υπό τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις θα μας βρει αντίθετους»!!!

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου