Saturday, 16 November, 2024

Απόβλητα ελαιοτριβείου σε αρδευτικό κανάλι στις πηγές Αραβησσού

Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας: Σε έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε, στις 23.11.2020 

μετά από καταγγελία της ΕΥΑΘ, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, (παρουσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος και του προϊσταμένου του Τμήματος Χορήγησης Αδειών, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Περιβάλλοντος Π.Ε. Πέλλας), σε ελαιοτριβείο κοντά στις πηγές Αραβησσού στο Δήμο Πέλλας, διαπιστώθηκε ότι:
-Το ελαιοτριβείο, αν και ήταν σε πλήρη λειτουργία, στερούταν σχετικής άδειας λειτουργίας, καθώς και περιβαλλοντικής άδειας από την αρμόδια Αρχή.
-Τα υγρά απόβλητα του ελαιοτριβείου απορρίπτονταν σε αρδευτικό κανάλι πολύ κοντά στις πηγές Αραβησσού.
Εύλογα τα ερωτηματικά αν και κατά πόσο υφίσταται-διασφαλίζεται ζώνη προστασίας (δηλ. η περιοχή του εδάφους και του υπεδάφους γύρω από το σημείο υδροληψίας, μέσω της οποίας ενδέχεται να εισχωρήσουν ουσίες, οι οποίες θα επηρεάσουν την ποιότητα του αντλούμενου νερού) γύρω από τις πηγές της Αραβησσού ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία του αντλούμενου νερού και της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η απορρύπανση υπόγειου υδροφορέα, μετά από περιστατικό ρύπανσής του είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Να σημειωθεί πως η Θεσσαλονίκη, εδώ και 45 χρόνια, υδροδοτείται καθημερινά με 70.000 έως 120.000 κυβικά πολύ καλού ποιοτικά νερού από τις πηγές της Αραβησσού και ότι, από κοινού με τον Αλιάκμονα, ικανοποιεί τις συνολικές ανάγκες ύδρευσης της πόλης. Ενδεχόμενη ρύπανση των πηγών Αραβησσού αποτελεί ευθεία απειλή για την υγεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ενώ μία «αχρήστευσή» τους από άποψη ποιότητας θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να διψάσει το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.
Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η Περιφέρεια, ώστε:
-Να διασφαλιστεί η ζώνη προστασίας γύρω από τις πηγές της Αραβησσού ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία του αντλούμενου νερού και της δημόσιας υγείας.
-Να ελεγχθεί η ύπαρξη-λειτουργία επιχειρήσεων που με τον τρόπο λειτουργία τους και τα απόβλητά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον υδροφόρο ορίζοντα γύρω από τις πηγές της Αραβησσού.
-Να διασφαλιστεί η προστασία των πηγών υδροληψίας πόσιμου νερού όλης της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, υπόγειων κι επιφανειακών, από κάθε είδους ρύπανση (βιομηχανική, από γεωργικά φάρμακα, άλλους χημικούς, βιολογικούς και ραδιολογικούς παράγοντες).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου