Στις 10 Αυγούστου, λίγες ημέρες πριν την διάλυση της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργούσε το αφορολόγητο των βουλευτών
και τη μείωση των αποδοχών των Υπουργών. Τελικά δεν έγινε νόμος του κράτους. Γενικά, το πόσο μας στοιχίζει ένας βουλευτής ο οποίος παίρνει για επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.780 ευρώ ανά μήνα, «οικογενειακή παροχή», δηλαδή το αντίστοιχο «οικογενειακό επίδομα» 50 ευρώ τον μήνα, έξοδα κίνησης από 350 ευρώ ως 600, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση των εκλογικών περιφερειών από την Αθήνα, τηλεφωνική ατέλεια 616 ευρώ (μηνιαίως!), συμμετοχή σε επιτροπές που ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα συνεδριάσεων. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει συχνότερα, άρα τα μέλη της αποζημιώνονται με μεγαλύτερα ποσά. Για τους βουλευτές της επαρχίας που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του νομού Αττικής, προβλέπεται η καταβολή του ποσού 1.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανών διαμονής τους ή τη μίσθωση από τη Βουλή ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη μέχρι το ποσό των 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων, 1.000 ευρώ το μήνα για μετακινήσεις ενώ κάθε βουλευτής μπορεί να προσλαμβάνει μέχρι δυο επιστημονικούς συνεργάτες. Ο μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται περίπου στα 1.600 ευρώ. Πάμε στα βουλευτικά Ι.Χ. που πληρώνονται από τη Βουλή σε εταιρία leasing, μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαία. Και ο λογαριασμός γράφει… Αν χαθήκατε ή ζαλιστήκατε ανάμεσα στα νούμερα το συνολικό ανώτερο κόστος για ένα βουλευτή ανέρχεται σε 15.051 ευρώ ανά μήνα. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές, στα θερινά τμήματα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της Βουλής καθώς και τα ποσά για πρόσωπα και μέσα που αφορούν την ασφάλεια τους (αστυνομική φύλαξη ή συνοδεία). Εν κατακλείδι σε ετήσια βάση ένας βουλευτής μας στοιχίζει έως και 20.000 ευρώ…
Από την άλλη, οι δήμαρχοι των μεσαίων δήμων, έως 100.000 κατοίκων (όπως της Πέλλας) παίρνουν 3.420 ευρώ, οι αντιδήμαρχοι 1.710 ευρώ ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 720 ευρώ. Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους ακόμα μικρότερους των οποίων οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 20.000 (Όπως της Σκύδρας…) είναι για τον δήμαρχο 2.565 ευρώ, για τον αντιδήμαρχο 1.282 ευρώ ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων παίρνουν 540 ευρώ.
Και να ταν μόνο αυτοί… Ευρωβουλευτές με περίπου 7.000 ευρώ χωρίς τα βασικά, και επιτροπές, οι δεκάδες Γενικοί Γραμματείς και φαρισαίοι… και πάει λέγοντας… από αυτούς δεν έγινε καμία περικοπή, πέραν κάποιων αποζημιώσεων έξτρα. Να πούμε ότι το…μερουδούλι μεροφάι για κάθε ημέρα που οι βουλευτές ασκούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και υπογράφουν την κατάσταση παρόντων του κοινοβουλίου λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση ύψους 298 ευρώ για κάλυψη τροφής και στέγης. Ε, Ναι λογικό, δεν μπορεί να πληρώνονταν και για… βαρεά και ανθυγιεινά! Μη σκίσουν κάνα καλσονάκι.
Όλα αυτά χωρίς τις συντάξεις, που οι βουλευτές απολαμβάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ηλικία των 63 ετών αφού έχουν διατελέσει έστω και μία θητεία και το κόστος της καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου! Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της εντολής χωρίς να μπορεί να υπερβεί το 70% συνολικά.
Και κάτσε εσύ ταλαίπωρε εργαζόμενε να λαμβάνεις 300 ευρώ χωρίς ένσημα και να σου λένε αυτά είναι αν θέλεις, εσύ άνεργε να περιμένεις- αν δικαιούσαι επίδομα ζπό 300 και κάτι ευρώ και συ… επιχειρηματία να πληρώνεις τον ΟΑΕΕ χωρίς να σου προσφέρει υπηρεσίες υγείας να σε αντιμετωπίζει το Κράτος σαν τον μεγαλύτερο εγκληματία όλων των εποχών και να σε κυνηγάει κάθε μέρα το ΙΚΑ και το ΣΔΟΕ σαν φοροφυγά για τα 10 ευρώ που έβγαλες…
Με γεια μας! Τα ισοδύναμα μόνο από μας…
Από που τα ισοδύναμα;