Εκλογές πραγματοποίησε το Σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Carrefour» – «Μαρινόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο των Γιαννιτσών, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, μέσα στο κλίμα των τελευταίων εξελίξεων που αφορά το κλείσιμο είκοσι καταστημάτων πανελλαδικά.
Ήδη στην Έδεσσα έχει κλείσει το ‘’μικρό’’ κατάστημα express αφήνοντας στην ανεργία αρκετούς υπαλλήλους.
Για τα Γιαννιτσά έχουν γίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέσσερις απολύσεις – προς το παρόν αυτών που ήθελαν να αποχωρήσουν- όμως με τα λουκέτα καταστημάτων, ποιος μπορεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι δεν θα απολυθούν… Η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, η λογική του “τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει” είναι η θεωρία των εργοδοτών για να την πιστεύουν οι εργαζόμενοι και να μην παλεύουν για το δίκιο τους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης εξέδωσε μία σχετική ανακοίνωση για το ζήτημα των λουκέτων:
Η εταιρεία Carrefour-Mαρινόπουλος ανακοινώνοντας κλείσιμο καταστημάτων και αποθηκών σε ολόκληρη την Ελλάδα οδηγεί στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους, συνεχίζοντας σειρά μέτρων που έχει ήδη επιβάλει όπως οι μειώσεις μισθών, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργοδοτική τρομοκρατία. Αξιοποιώντας όλους τους μνημονιακούς νόμους η διοίκηση της εταιρείας αύξησε την κερδοφορία της και στην περίοδο της κρίσης επεκτείνοντας την ηγεμονική της θέση στον κλάδο.
Η κερδοφορία της φυσικά είναι αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, του κλεισίματος εκατοντάδων μικρών εμπόρων στην αγορά τροφίμων, του ξεζουμίσματος προμηθευτών και παραγωγών αλλά και της άγριας εκμετάλλευσης των καταναλωτών με «επιθετικές» κινήσεις μάρκετινγκ και διαφήμισης.
Η Carrefour-Μαρινόπουλος θα συνεχίσει την αντεργατική της επίθεση καθώς έχει πλέον ελεύθερο το πεδίο με την ψήφιση του 3ου μνημονίου.
Οι εφαρμοστικοί νόμοι που προωθούνται άμεσα από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υιοθετούν όλες τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων: κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών, παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, απαγόρευση απεργιακών κινητοποιήσεων.
Είναι το βάθεμα μιας επίθεσης που εξυπηρετεί το ελληνικό και πολυεθνικό κεφάλαιο στον ιδιωτικό τομέα οδηγώντας το 45% των μισθωτών να αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ, όταν το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 17% του συνόλου των μισθωτών.
Παράλληλα η μερική απασχόληση στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 30,5%, ενώ μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφτηκαν οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως 40%. Στην καρδιά αυτού του εργασιακού μεσαίωνα βρίσκονται οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που χρησιμοποιούνται και ως «πειραματόζωο» εφαρμογής των νέων εργασιακών σχέσεων.
Το κλείσιμο των καταστημάτων επομένως δεν αφορά μόνο τους απολυμένους εργαζόμενους της Carrefour-Μαρινόπουλος, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης. Κάθε απόλυση, κάθε μείωση μισθών πρέπει να παίρνει αγωνιστική απάντηση αμφισβητώντας την προπαγάνδα των εργοδοτών ότι οι εργαζόμενοι είμαστε απλά «κόστος» για τις επιχειρήσεις.
Οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο και τα κέρδη τους, και μετά από 5 χρόνια αντεργατικής λαίλαπας είναι η ώρα να ξαναδιεκδικήσουμε δικαιώματα και κατακτήσεις που είχαμε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες.
• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό.
• Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν τις Συλλογικές Συμβάσεις.
• Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
Με γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, οργάνωση στα σωματεία του κλάδου, συντονισμό των επιμέρους αγώνων, αλλά και έμπρακτη αλληλεγγύη όλης της τάξης μπορούμε να ανατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που μας λένε ότι θα είναι η ζωή μας στο εξής.
Η δουλειά, το μεροκάματο, ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι παροχή της εργοδοσίας. Είναι αποτέλεσμα καθημερινής πάλης και μόχθου, δεν τα χαρίζουμε θυσία στο βωμό των κερδών μιας χούφτας μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών.
«Δεν μπορεί η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου να προχωρά σε απολύσεις, όταν έχει εξαγοράσει μία σειρά εταιριών», σχολίασε επίσης, προσθέτοντας πως οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά άλλων κινήσεων της εταιρίας, όπως μειώσεις μισθών κλπ.
Αρχαιρεσίες υπό τον φόβο των απολύσεων για εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ