Μία βλάβη στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης με διακοπές υδροδότησης αρκετές ημέρες.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης για το θέμα που έχει προκύψει στην πόλη με το νερό, μετά και τη βλάβη στον αγωγό της ΕΥΑΘ που μεταφέρει το νερό από την Αραβησσσό.
Παρά το γεγονός ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε, το νερό δεν έχει καθαρίσει πλήρως για να μπορεί να φτάσει στα νοικοκυριά.
Γι’ αυτό τον λόγο και εφόρον το νερό δεν έχει καθαρίσει εντός της επόμενης ώρας για να μπορεί με ασφάλεια να φτάσει στους καταναλωτές, η ΕΥΑΘ θα προχωρήσει σε διακοπές νερού από τις 5 το απόγευμα, στις περιοχές οι οποίες δεν αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα έως τώρα, ώστε να μπορέσουν να υδροδοτηθούν άλλες περιοχές οι οποίες έμειναν για περισσότερες ώρες χωρίς νερό τις πέντε αυτές ημέρες που διαρκούν τα προβλήματα.
“Η βλάβη έχει αποκατασταθεί, το νερό της Αραβησσού από χτες τα μεσάνυχτα έρχεται στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, όμως έχει αυξημένη θολότητα. Οπότε το νερό εκτρέπεται στον χείμαρρο του Δενδροποτάμου έως ότου καθαριστεί και είμαστε σίγουροι ότι θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού. Εφόσον δεν μπορεί να προστεθεί άμεσα στο νερό που υδροδοτεί την πόλη, δυστυχώς θα εξακολουθήσουμε να έχουμε προβλήματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κατάσταση θα εξομαλυνθεί, χωρίς να μπορούμε με ακρίβεια πότε” σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης και πρόσθεσε: “Εφόσον το νερό αποκτήσει άμεσα όλα τα χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού, έχουμε προγραμματίσει διακοπές στις 5 το απόγευμα για ένα 24ωρο σε περιοχές πιο προνομιούχες στην κρίση αυτή για να ευεργετηθούν περιοχές που έμειναν για περισσότερη ώρα χωρίς νερό”.
Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.
Η συνέχιση των προβλημάτων υδροδότησης για πέμπτη συνεχή μέρα συνεχίζει να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, σε επαγγελματίες, στη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων κ.α. Η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών και συντήρησης για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σ.Φάμελλος ανέφερε από το βήμα της πρόσφατης φιέστας του «αναπτυξιακού» συνεδρίου που οργάνωσε η κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού της Θεσσαλονίκης, αποτελεί πρόκληση τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ηλικίας 40 ετών.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ.Κρεστενίτης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «Δεν μπορούν να δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης».
Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι υποχρεωμένες να πάρουν άμεσα μέτρα:
•για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού,
•για την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος με την αντικατάσταση του αγωγού και την ολοκλήρωση των έργων τροφοδοσίας από τον Αλιάκμονα.
Το γεγονός ότι αντίστοιχα έργα όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καθυστερούν ή δε σχεδιάζονται ολοκληρωμένα, αναδεικνύει ότι η ιεράρχηση της χρηματοδότησης υποδομών με βασικό κριτήριο την «υποβοήθηση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας μπορεί να δημιουργήσει περιοδικά προβλήματα στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών όπως η απρόσκοπτη τροφοδοσία με νερό.
Αποκαλύπτεται με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία με τη διατήρηση του 50% +1 των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το λεγόμενο και «Υπερταμείο», που ολοκληρώθηκε τον φετινό Γενάρη με το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη «αξιολόγηση» και η λειτουργία της εταιρίας στη βάση του καπιταλιστικού κέρδους δε διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για πρόσβαση σε ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως δε διασφαλίζει και τα συμφέροντα των εργαζόμενων στην εταιρία. Οι πανηγυρισμοί του υπουργείου και διοίκησης για το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ καταγράφει και το 2017 κερδοφορία καταρρέουν μπροστά στις συνεχιζόμενες διακοπές υδροδότησης και δεν αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το γεγονός της πολυήμερης διακοπής της υδροδότησης. Όσο η ιδιοκτησία της γης, των υδάτινων πόρων, των δάσων, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δίκτυων ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, θα αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας.
Γι’ αυτό οι σημερινοί αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες για φθηνό ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει.
Στον αντίποδα της πολιτικής που ασκείται σήμερα και των προβλημάτων που δημιουργεί, το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να διασφαλίζει την συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και στον τομέα της ύδρευσης – αποχέτευσης, τη συντήρηση και ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών.