Thursday, 26 December, 2024

«Βία στον χώρο της οικογένειας και της εργασίας». Η ομιλία στα Γιαννιτσά

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών και το Εργατικό κέντρο διοργάνωσαν εκδήλωση για

τη «Βία στον χώρο της οικογένειας και της εργασίας» το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Πέλλας.

Η δράση ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο από μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών, όπου κάθε μία στόχευσε στο να παροτρύνει τις γυναίκες-θύματα βίας να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να μιλήσουν, και να ζητήσουν βοήθεια. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να σκέφτεται ότι έφταιγε αυτή, ότι έκανε κάτι λάθος, όχι δεν έφταιγες αν φόρεσες κοντή φούστα, δεν έφταιγες αν είπες μια κουβέντα παραπάνω… η βία δεν δικαιολογείται για κανέναν λόγο.Στο πάνελ ήταν οι: Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Χρήστος Τανάσκος, Μελίνα Λαζαρίδου, δικηγόρος ποινικών και εγκληματικών επιστημών και γραμ. του Συλλόγου, Θεανώ Ζουρνατζίδου, πρ. Εργατικού Κέντρου, Ευτυχία Παυλίδου, υπαστυνόμος Β, προισταμ. Γραφείου αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, Τρύφων Αργυρώ, Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πέλλας και η Μαγδαληνή Θεοδοσιάδου, σύμβουλος οικογένειας Κ.Κ. δήμου Πέλλας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δράσεις καταπολέμησης όλων των μορφών παρενόχλησης και ενδοοικογενειακής βίας, όπως και στους χώρους εργασίας, καθώς και γενικότερα στην προσπάθεια καταπολέμησης των στερεοτύπων και διακρίσεων, πχ περιστατικών βίας έμφυλων και ρατσιστικών διακρίσεων.Τονίστηκε η έξαρση στα εγκλήματα βίας και τις γυναικοκτονίες, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη καραντίνα.

Μέσα από την εκδήλωση, δόθηκε ένα μήνυμα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, «ένα μήνυμα εγρήγορσης και αφύπνισης» όπως ειπώθηκε: «Θυμίζουμε ότι δεν είναι μόνοι, δεν είναι μόνες, σπάμε τη σιωπή. Ενώνουνε τις φωνές μας, ώστε να απαιτήσουμε πρόληψη και ενημέρωση, λέγοντας όχι στον εφησυχασμό προς όλες τις κατευθύνσεις και το κράτος».

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Γιαννιτσών, αναφέρθηκε μετά τις ευχαριστίες του προς στο ‘Θεατρικό εργαστήρι’ και τις κυρίες που συμμετείχαν στο μικρό χαρακτηριστικό δρώμενο, σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη, Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής: «Δεν υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας διαρκέστερη και διαστροφικότερη καθυπόταξη των ανθρώπων από αυτή που υπέστησαν οι γυναίκες από τους άντρες. Αρχίζοντας από τον Αριστοτέλη αναρίθμητα ήταν τα μεγάλα πνεύματα που αρνιούνταν σε αυτές την ανθρώπινη αξία. Μέχρι τον 20ό αιώνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι συζητήσεις για την ισότητα θεωρούσαν ως δεδομένο ότι αυτή δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες. Η αντίληψη ότι είναι κατώτερα πλάσματα, φτιαγμένα για να εξυπηρετήσουν την αναπαραγωγή του κόσμου των ανδρών, είχε ως συνέπεια μια τέτοια κακομεταχείριση, βία και εκμετάλλευση, που όμοιά της δεν έχει υποστεί καμία άλλη ομάδα ανθρώπων (ούτε οι μαύροι ούτε η εργατική τάξη, κανείς). Σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμα και σήμερα η ωμή βία εναντίον των γυναικών είναι καθημερινή πρακτική. Στις δικές μας κοινωνίες οι ωμότητες είναι παράνομες. Τα φαινόμενα, όμως, βιασμού, οικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και ποικίλων άλλων προσβολών των γυναικών, κάθε άλλο παρά σπάνια είναι… αμέτρητες γυναίκες θύματα, και να προσπαθούμε να οραματιζόμαστε δικαιοσύνη». Αρκεί να αναφέρουμε, ότι μια γυναίκα δολοφονείται κάθε δέκα λεπτά… ενώ ακούστηκε ότι αυξάνονται τραγικά φαινόμενα βιασμών και ξυλοδαρμών ανηλίκων και γυναικών, πολλές φορές από οικεία και συγγενικά πρόσωπα.

Ακολούθησαν άρθρα Νόμων, προστασίας θυμάτων ενδοοικογειακής βίας και στους χώρους εργασίας, η επιβολή του νόμου, το αίτημα αυστηροποίησης των ποινών.

Να σημειώσουμε ότι την ομιλία, παρακολούθησαν μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Γιαννιτσών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου