Friday, 15 November, 2024

ΒΕΘ: 14.180 λουκέτα στην εφιαλτική οκταετία της κρίσης μόνο στη Θεσσαλονίκη

Βαρύ φόρο στο βωμό της κρίσης πληρώνει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δη η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης καθώς σε διάστημα οκτώ ετών, μετρά 14.180 λουκέτα

την ώρα που στο δυναμικό του βιοτεχνικού επιχειρείν, προστέθηκαν μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις.

Και παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μοιάζουν πιο αισιόδοξα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος μειώθηκαν κατά 26% εντούτοις ο ρυθμός φυγής συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το εξεταζόμενο διάστημα του τρέχοντος έτους 339 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το ΒΕΘ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 459 επιχειρήσεις αποφάσισαν την αναστολή των εργασιών τους. Την ίδια ώρα 186 επιχειρήσεις αποφάσισαν να εισέλθουν στην ενεργό δράση τους πρώτους μήνες του 2017 μειωμένες κατά 2,1% έναντι του περσινού αριθμού που άγγιζε τις 190 νέες επιχειρήσεις.

Εφιαλτική οκταετία

Αδιάκοπο ήταν το σφυροκόπημα μέσω των φόρων, της οικονομικής ανομβρίας αλλά και της συνεχώς μειούμενης καταναλωτικής δυνατότητας με συνέπεια από το 2009 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017 το άλλοτε δυνατό χαρτί της οικονομίας, η μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, να μετρά μόνο πληγές.

Χειρότερες χρονιές ήταν το 2010 όταν 3.364 επιχειρήσεις αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά, το 2011 με τον αριθμό των βιοτεχνιών που οδηγήθηκαν σε έξοδο από την δραστηριότητα τους να αγγίζει τις 2.040 αλλά και το 2012 όταν 1.916 επιχειρήσεις προχώρησαν σε λουκέτο. Σημαντικά μειωμένες ήταν οι διαγραφές στο σύνολο του 2016 με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις 791. Ωστόσο ο περιορισμός των λουκέτων αποτελεί απότοκο της προσπάθειας των επιχειρήσεων να κρατηθούν με νύχια και με δόντια αλλά και εξαιτίας του ότι η επιχειρηματικότητα μοιάζει να έχει ‘πιάσει πάτο’. Την ίδια στιγμή τις λιγότερες εγγραφές κατέγραψε το ΒΕΘ το 2015 όταν 265 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μπουν στον επαγγελματικό στίβο ενώ εκείνο που είναι χαρακτηριστικό είναι πως το ισοζύγιο – εγγραφών διαγραφών παραμένει αρνητικό στο σύνολο της οκταετίας.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι κυβερνώντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει, χρησιμοποιώντας σαν καραμέλα την λέξη ανάπτυξη» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

«Τα capital controls που φέτος συμπλήρωσαν δύο χρόνια, και άγνωστο για πόσο θα μείνουν, έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην επιχειρηματική κοινότητα» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει. Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά».

1,9 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα

Όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ότι από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 339 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 186 επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο εξεταζόμενο διάστημα 1,9 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, την ημέρα αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματικό στίβο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 245 ατομικές επιχειρήσεις, ο μεγάλος ασθενής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 350.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια και φόρους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».

seleo

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου