Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τη διαρκή ομηρία που αντιμετωπίζει το επικουρικό προσωπικό και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός και οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας κάλεσαν τους υγειονομικούς να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δεσμεύτηκαν για τη νομιμοποίησή τους ως αναγνώριση της προσφοράς τους σε αυτό. Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται με επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων τους, καθεστώς που τους καθιστά όμηρους και καλλιεργεί την εργασιακή ανασφάλεια, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς εργάζονται 94 άτομα (νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, χειριστές ιατρικών μηχανημάτων) υπό αυτό το καθεστώς, όπως και 4 εργαζόμενοι στη φύλαξη του νοσοκομείου, παρέχοντας αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Σε όμοια εργασιακή ομηρία παραμένουν και οι εργαζόμενοι μέσω ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) με το πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία», οι οποίοι εργάζονται από το 2017 χωρίς καμία μισθολογική εξέλιξη, χωρίς τις αυξήσεις που προκύπτουν από την αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών τους, την καταβολή παραμεθορίου επιδόματος και των αυξήσεων που προβλέπονται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
O Πέτρος Παππάς ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν υπάρχει βούληση για μονιμοποίηση όσων εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας ως επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι, ειδικευόμενοι νοσηλευτές επείγουσας και εντατικής θεραπείας, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων και όσων αντικατέστησαν τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους; Και εάν όχι, μέχρι πότε θα συνεχίσουν να εργάζονται όλοι οι ως άνω εργαζόμενοι με συμβάσεις και ποια είναι η λύση που προκρίνεται μετά την επόμενη λήξη της παράτασης των συμβάσεών τους;