Thursday, 26 December, 2024

Γιάννης Σηφάκης: Εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση της συνοριακής σύνδεσης της Πέλλας από τους Προμάχους

Για τη μελέτη και την κατασκευής από τα αδιάθετα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» που θα εκτελέσει και τις εργασίες
Οι εργασίες (αρχικά μελέτες και μετά κατασκευή)

θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας των δύο χωρών για την συνοριακή πύλη (PULIEVO) που προετοιμάζεται.
Ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης, που ασχολήθηκε επί τετράμηνο συστηματικά τόσο με την έγκριση του έργου από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με την εξασφάλιση της ένταξης και της χρηματοδότησης του έργου, εκφράζει τις ευχαριστίες τόσο της δικές του, αλλά και όλων των πολιτών της Πέλλας στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, στον γενικό Γραμματέα Υποδομών Θανάση Βούρδα, στο πρόεδρο της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» Απόστολο Αντωνούδη καθώς και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» Μιχάλη Τσιτώτα.
Ο βουλευτής Πέλλας συναντήθηκε εκ νέου με τον πρόεδρο της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» Απόστολο Αντωνούδη ο οποίος τον ενημέρωσε ότι με εισήγηση του το ΔΣ της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ ενέκρινε την ένταξη της μελέτης και κατασκευής της συνοριακής σύνδεσης Πέλλας – Βόρειας Μακεδονίας (Πρόμαχοι – Pulievo) στον προγραμματισμό των έργων της εταιρίας από τα υφιστάμενα διαθέσιμα της. Προφανώς οι μελέτες θα ξεκινήσουν μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την συνοριακή σύνδεση.
Με δεδομένη την προτεραιότητα της κυβέρνησης στα έργα συνοριακών συνδέσεων μετά την συμφωνία των Πρεσπών και την ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος χώρας στην επίσημη πρόταση της Ελλάδας, όπως εκφράστηκε από την Υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου (παρουσία και του βουλευτή) στην επίσημη επίσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής 8 Μαρτίου 2019 για την υπογραφή συνοριακής πύλης στο Pulievo πάνω από τους Προμάχους προκειμένου να κατασκευαστεί η συνοριακή σύνδεση από την Αλμωπία (Πρόμαχοι – Pulievo – Καβάνταρτσι) το συντομότερο δυνατόν σαφώς προκύπτει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την έγκριση και την κατασκευή του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου για την Πέλλα.
Ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης αντιλαμβανόμενος πριν 3 μήνες (και με τις συναντήσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών) ότι είναι θέμα χρόνου η απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να αποφασίσουν την υπογραφή της συνοριακής πύλης από την Πέλλα (Πρόμαχοι Αλμωπίας) αποφάσισε να επιδιώξει την ωρίμανση και της χρηματοδότησης της μελέτης και κατασκευής του έργου.
Μετά από την παρότρυνση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά την επίσκεψη του στην Έδεσσα (στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας) ο βουλευτής μαζί με τον Βαγγέλη Κυριακού, στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ), στελέχη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δήμαρχο του Καβάνταρτσι Mitko Janchev και τον βουλευτή της περιοχής του Καβάνταρτσι Panco Minov κατάρτισαν προμελέτη σκοπιμότητας (pre-feasibility study) μετά από διαδοχικές συναντήσεις και επιτόπου επισκέψεις. Η προμελέτη περιλαμβάνει οδεύσεις, μήκη, υψόμετρα, υφιστάμενη κατάσταση, γενική περιγραφή αναγκαίων τεχνικών, τοποθέτηση του έργου στο Google Earth κλπ.
Μετά από την ολοκλήρωση της προμελέτης ο βουλευτής, μαζί με τον Βαγγέλη Κυριακού, συναντήθηκε με τον Ιωαννίκειο Κεντεποζίδη σύμβουλο του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Θανάση Βούρδα.
Ο Γ.Γ. Θανάσης Βούρδας, ενστερνιζόμενος απολύτως την αναγκαιότητα της συνοριακής σύνδεσης επικοινώνησε αμέσως με τον Γενικό Διευθυντή της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» Μιχάλη Τσιτώτα ζητώντας την επείγουσα εξέταση από κοινού με τον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη της δυνατότητας ένταξης της μελέτης και κατασκευής του έργου στο πρόγραμμα της και την εξασφάλιση χρηματοδότησης τους.
Η πρώτη συνάντηση του βουλευτή (και του Β. Κυριακού) με τον πρόεδρο της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ ΑΕ» Απόστολο Αντωνούδη και τον Γενικό Διευθυντή Μιχάλη Τσιτώτα έγινε στα γραφεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ στις 17 Δεκεμβρίου 2018. Κατά την διάρκεια της παρεδόθη η prefeasibility study και συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν. Ο πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον αντιλαμβανόμενοι την σημασία του έργου και την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για την άμεση προώθηση του.
Έτσι το ΔΣ της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 αποφάσισε την ένταξη της μελέτης και κατασκευής του έργου στο πρόγραμμα της με χρηματοδότηση από τα υφιστάμενα αδιάθετα της.


Η αναπτυξιακή σημασία του έργου για όλη την Πέλλα είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Εξάλλου επί 25 χρόνια ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αλμωπίας. Ο Γιώργος Πασχαλίδης όταν ήταν Υπουργός είχε ασχοληθεί με το αίτημα αυτό όπως και ο τέως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλμωπίας Κωνσταντίνος Τοξίδης αντιλαμβανόμενοι την αναπτυξιακή διάσταση του έργου. Η προσπάθεια, τότε, δεν είχε στεφθεί με επιτυχία λόγω των κακών σχέσεων των δύο χωρών.
Δείκτες που θα επηρεαστούν θετικά από το προτεινόμενο έργο
Βελτίωση Κίνησης Αγροτικών Προϊόντων από/προς την περιοχή Kavadarci και τον Διάδρομο 10.
Προστασία περιβάλλοντος διασυνοριακής περιοχής μέσα από την ανάδειξη των κοινών περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών στοιχείων της διασυνοριακής περιοχής.
Υλοτομία της περιοχής εκατέρωθεν με βελτίωση πρόσβασης
Ενδυνάμωση πληθυσμών ορεινών – μειονεκτικών περιοχών να δημιουργήσουν ασχολίες και να ενεργοποιηθούν στον τόπο προέλευσης ή τόπο καταγωγής (παλιννόστηση).
Άρση απομόνωσης περιοχών & ενδυνάμωση επενδύσεων στην περιοχή Αλμωπίας – Λουτρά Πόζαρ – Χιονοδρομικό Κέντρο – Περιοχή Έδεσσας-Γιαννιτσών
Ενδυνάμωση πεδινών περιοχών Πέλλας-Ημαθίας και βελτίωση πρόσβασης σε βασικούς αρχαιολογικούς χώρους Πέλλα, Βεργίνα, Έδεσσα
Προσέλκυση επενδύσεων σε χώρους τόσο της περιοχής Αλμωπίας, Πέλλας όσο και της περιοχής Καβανταρτσι.
Χιλιομετρικά Κέρδη & Χρόνοι προς τον διάδρομο 10 περιοχή Negotino (Ανισόπεδη διάβαση), 100 χλμ από/προς την περιοχή Έδεσσας, Σκύδρας
Χιλιομετρικά Κέρδη & Χρόνοι προς Καβαντάρτσι-Έδεσσα-Σκύδρα με την συντόμευση σύνδεσης με την Εγνατία Οδός.
Αγροτουρισμός, Ορεινός Τουρισμός, Ιαματικός Τουρισμός, Τουρισμός Δραστηριοτήτων, Χειμερινός Τουρισμός, Ορειβατικός Τουρισμός, Εκπαιδευτικός/Σχολικός Τουρισμός
Διευκόλυνση 200.000 Σέρβων Τουριστών να επισκεφθούν την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή όπου υπήρξε θέατρο μαχών την περίοδο του Α’Παγκοσμίου Πολέμου
Διευκόλυνση των 500.000 Ευρωπαίων οδικών τουριστών να γνωρίσουν μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή την ευρύτερη περιοχή του Καιμάκτσαλαν οι οποία συνδυαστικά μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές διαδρομές σχετικά με τους Δρόμους του Νερού, τους Δρόμους του Κρασιού και να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα αυξάνοντας τις διανυκτερεύσεις σε όλη την διασυνοριακή περιοχή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου