Η «άλλη» Πέλλα αναλαμβάνει δράση!! Θα ακουστεί στο πανελλήνιο για την αλληλεγγύη της απομονώνοντας αυτούς που με πράξεις και δηλώσεις τους «προσπάθησαν» να αμαυρώσουν την εικόνα της
Η πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε τελικά να ιδρύσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο 4ο χιλ. Γιαννιτσών – Θεσσαλονίκης σε έναν δημοτικό χώρο 29 στρεμμάτων ( τέως Δημοτικά σφαγεία) στον οποίο πλέον των 25 ετών δεν έχει κάποια άλλη χρήση πλην, τα τελευταία χρόνια, της μεταφόρτωσης της ανακύκλωσης που μετά από απόφαση του Δημάρχου θα μεταφερθεί αλλού.
Ο χώρος αυτός ( που προτάθηκε ως πρώτη επιλογή από τον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη) κρίθηκε τελικά ο καταλληλότερος για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών Σύρων προσφύγων και κάποιων Ιρακινών που καιρό τώρα ταλαιπωρούνται στην Ειδομένη σε πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες.
Η απόφαση ελήφθη μετά από στενή συνεργασία του Γιάννη Σηφάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα , τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη. Ο πρώτος στόχος αυτή την ώρα είναι η αποσυμφόρηση της Ειδομένης. Η Πέλλα καλείται να αναλάβει την ευθύνη της, όπως και πολλές πλέον περιοχές της χώρας, βάζει πλάτη στο τεράστιο εθνικό θέμα με τους πρόσφυγες που έχουν έλθει στην χώρα μας αφού έχουν θαλασσοπνιχτεί με βάρκες από τα Τουρκικά παράλια, έχουν πέσει θύματα διακινητών στην Τουρκία και γλύτωσαν από τον πνιγμό που κάποιοι συμπατριώτες τους δεν απέφυγαν.
Στον χώρο αυτό ο στρατός έχει αναλάβει να δημιουργήσει σε ελάχιστο χρόνο κατάλληλες συνθήκες για ανθρώπινη φιλοξενία, μαγειρεία, τουαλέτες και χώρους για τα παιδιά. Και βέβαια ο χώρος αυτός διαμορφωμένος θα μείνει στον Δήμο Πέλλας μετά την ολοκλήρωση των περιπέτειας αυτών των ανθρώπων, ελπίζουμε σύντομα.
Η πολιτεία θα φροντίσει για την ενίσχυση του δήμου και σε προσωπικό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες κυρίως καθαριότητας, αποκομιδής σκουπιδιών κλπ.
Ζήσαμε δυστυχώς τις προηγούμενες δύο βδομάδες στην Πέλλα σκηνές που δεν παρατηρούνται πλέον σε πολλές περιοχές της χώρας. Ένα σκηνικό ξενοφοβίας και ακραίων ενεργειών. Φωτιές σε στρατόπεδα, γουρουνοκεφαλές, δηλώσεις νυν και τέως βουλευτών για ανυπαρξία χώρων ( αν είναι δυνατόν σε έναν Νομό με τεράστιο κάμπο και τόσα αστικά και ημιαστικά κέντρα) και αρκετά άλλα ακόμη. Δόθηκε η εικόνα ενός αφιλόξενου Νομού με ανθρώπους σκληρούς και ανάλγητους. Που δεν καταλαβαίνουν που βρισκόμαστε σαν χώρα και ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτό το εθνικό θέμα. Και σε πλήρη αντίθεση με το μεγαλείο ψυχής των νησιωτών μας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας σε όλη την χώρα.
Ευτυχώς όμως από την άλλη όλο αυτό το διάστημα ζούμε και την «άλλη» Πέλλα. Τις γυναίκες των Γιαννιτσών και της Έδεσσας, τα κινήματα αλληλεγγύης στα Γιαννιτσά, τον σύλλογο του Ριζού, τους δασεργάτες των Προμάχων , τους κατοίκους του Αρχαγγέλου, τον συνταξιούχο που κόβει από την μικρή του σύνταξη για να βοηθήσει όσο μπορεί, την μάνα με το παιδί με ειδικές ανάγκες που έχει νοιώσει τον πόνο και θέλει να απαλύνει λίγο τον πόνο κάποιου άλλου, τις γιαγιάδες που θυμούνται ότι μικρές ήρθαν με τις οικογένειες τους κυνηγημένες σε αυτόν εδώ τον τόπο. Τους αστυνομικούς που δίνουν το φαγητό τους στα μικρά παιδιά. Τον ανώνυμο αξιωματικό και φαντάρο να δίνει τον καλύτερο εαυτό του για να απαλύνει το ανθρώπινο δράμα στην Ειδομένη.
Αυτή είναι η «δικιά» μας Πέλλα, αυτή είναι η δικιά μας Ελλάδα, η Πέλλα και η Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Και θα δείξει ακόμη μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις οικογένειες , στα μικρά παιδιά που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας.
Η κοινωνία της Πέλλας οργανώσει την αλληλεγγύη της για την ανακούφιση των ταλαίπωρων αυτών ανθρώπων. Η Πέλλα να ακουστεί επιτέλους σε αυτό το ζήτημα θετικά στο πανελλήνιο, μπορούμε και θα το κάνουμε.
Γιάννης Σηφάκης: Επελέγη τελικά ο χώρος για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Γιαννιτσά