Συνάντηση του Γιάννη Σηφάκη με τον αντιπρύτανη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Αδαμίδη και τον σύμβουλο του Υπουργού Κ. Γαβρόγλου υπεύθυνου για τα Πανεπιστημιακά 2ετή
για αποφοίτους ΕΠΑΛ Αντώνη Κυπάρο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στο γραφείο πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Ο βουλευτής ζήτησε τη λειτουργία πανεπιστημιακών προγραμμάτων στην Πέλλα και συγκεκριμένα στην Έδεσσα (στο κτίριο του τέως Πανεπιστημίου), στα Γιαννιτσά (στο ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη ή μέσα στα Γιαννιτσά) και στην Αριδαία (κτίριο σχολείου Χρυσής), τμημάτων που να έχουν σχέση με τις τοπικές δραστηριότητες με στόχο την μελλοντική απορρόφηση των αποφοίτων.
Η συνάντηση έγινε μετά από την συνεργασία του βουλευτή με τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και την συμφωνία του στην ίδρυση 2ετών Πανεπιστημιακών προγραμμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ στην Πέλλα αμέσως μετά την ίδρυση των ενοποιημένων Πανεπιστημίων. Στην συνάντηση τότε συμμετείχε και ο Πρύτανης του ΑΤΕΙ Σερρών (Κεντρικής Μακεδονίας) Δημήτρης Χασάπης.
Ο βουλευτής πρότεινε ενδεικτικές ειδικότητες που θα μπορούσαν να ιδρυθούν.
Έδεσσα: Τουριστικών Επαγγελμάτων ή Μελισσοκομίας ή Διοίκησης Επιχειρήσεων
Γιαννιτσά: Ζωικής παραγωγής (σε συνδυασμό και με το Ινστιτούτο Ζωϊκής Παραγωγής του ΕΘΙΑΓΕ στην Παραλίμνη που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με 11 ερευνητές) ή Φυτικής Παραγωγής
Αριδαία: Εκπαίδευση Υλοτόμων ή Στελέχη συνεταιριστικών επιχειρήσεων ή εγκαταστατών και συντηρητών Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, έχουν σχέση με την τοπική οικονομία αλλά μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την διαθεσιμότητα των διδασκόντων αλλά και τις πιθανές προτάσεις των τοπικών κοινωνιών.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα ιδρυθεί, όπως είναι γνωστόν, το αμέσως επόμενο διάστημα με συγχώνευση των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΤΕΙ Σερρών και άλλων ιδρυμάτων.
Στα πλαίσια των πανεπιστημίων ιδρύονται Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα υποβάλλουν προτάσεις διετών προγραμμάτων όσον αφορά τα αντικείμενα αλλά και τις έδρες στο ΥΠΠΕΘ για έγκριση. Η απόφαση του Υπουργού είναι να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο 2019 τουλάχιστον 80 τέτοια προγράμματα πανελλαδικά.
Θα απευθύνονται, σε πρώτη φάση, στους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και θα δίνουν αναγνώριση επιπέδου 5 χωρίς εξετάσεις σε ΕΟΠΠΕΠ και χωρίς ταλαιπωρία των αποφοίτων. Θα οριστούν άμεσα και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Έτσι οι απόφοιτοι θα παίρνουν πιστοποίηση Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με αποτέλεσμα την βελτίωση της επαγγελματικής τους προοπτικής.
Ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει:
α) να χρηματοδοτήσει τα διετή προγράμματα σπουδών στα Ιδρύματα,
β) να προβλέψει επίδομα θέσης ευθύνης για στους Διευθυντές των διετών προγραμμάτων,
γ) να προβλέψει ωριαία αμοιβή για τους διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ αλλά και για τις άλλες κατηγορίες διδασκόντων
Τα νέα τμήματα θα ιδρυθούν εκεί που λειτουργούν ήδη ΕΠΑΛ τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια διοικητική υποστήριξη αλλά και να εξασφαλίσουν σε πρώτη φάση την επάνδρωση των Πανεπιστημιακών προγραμμάτων από τους αποφοίτους τους.
Ο βουλευτής εξασφάλισε την διαβεβαίωση των υπευθύνων ότι θα λειτουργήσουν από φέτος ( Σεπτέμβριος 2019) τα πρώτα τμήματα στην Πέλλα και μάλιστα σε παραπάνω από μια πόλεις, πιθανότατα και στις τρείς πόλεις που προαναφέρθηκαν.
Ο Γιάννης Σηφάκης θα συνεργάζεται συνεχώς με το Υπουργείο και τα Πανεπιστήμια για την άμεση υλοποίηση τους θεωρώντας πραγματική ευκαιρία για την Πέλλα να αποκτήσει αποκεντρωμένα προγράμματα των Πανεπιστημίων και μάλιστα ισόρροπα κατανεμημένα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.