Sunday, 22 December, 2024

Γιαννιτσά: Όλη η αίθουσα έκλαιγε με τα βιώματα μεταμοσχευμένων μυελού των οστών… (video)

Α. Χαριτωνίδης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής: «Μεγαλείο ψυχής η εθελοντική προσφορά μυελού των οστών»

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ν. Υ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» διοργάνωσαν σήμερα Κυριακή, ενημερωτική εκδήλωση  για την εθελοντική δωρεά αίματος και μυελού των οστών, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας.Η συγκινησιακή φόρτιση στο κοινό που παραβρέθηκε από τις ομιλίες του ιατρού – αιματολόγου, Διευθυντή στη  Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» και διοικητή Γ.Ν. Πέλλας Χ. Σμία Χρήστο, της επιστημονικά Υπεύθυνης της Ν. Υ. Αιμοδοσίας του Ν. Γιαννιτσών, Ιατρού Βιοπαθολόγου, Επιμελήτριας Α, Αλίκης Ιωακειμίδου και ανθρώπων που μοιράστηκαν τα προσωπικά τους βιώματα από τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, ήταν τέτοια που οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να κρατηθούν και ξέσπασαν σε κλάματα…Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και άλλα κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα. Μερικοί από τους ασθενείς αυτούς μπορεί να θεραπευτούν με χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω θεραπεία. Για κάποιους άλλους όμως η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη αποτελεί τη μοναδική θεραπεία.

Μήνυμα ζωής και ελπίδας

Ο Απόστολος Χαριτωνίδης, μεταμοσχευμένος αθλητής του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων «Δρομέας» και παγκόσμιος Πρωταθλητής Αγώνων Μεταμοσχευμένων Ο Απόστολος Χαριτωνίδης μια δεκαετία πριν, διαγνώστηκε με λευχαιμία και ένα χρόνο αργότερα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. «Ήμουν αθλητής και αρνήθηκα να αφήσω τη λευχαιμία να με σταματήσει. Ώθησα τον εαυτό μου να ανακάμψει σε μια προσπάθεια να επιτύχω στόχους που φάνταζαν αδύνατοι».Ο Αποστόλης Χαριτωνίδης έφτασε μιαν ανάσα από τον θάνατο, όμως έζησε χάρη στη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Και όχι απλά έζησε, αλλά έγινε ένας εξαιρετικός αθλητής παγκόσμιου βεληνεκούς, αποδεικνύοντας σε όλους εμάς ότι πιο δύσκολες ασθένειες, ακόμη κι από τη λευχαιμία, είναι η απαισιοδοξία και η έλλειψη διάθεσης για ζωή…

Η ισχυρή επιθυμία του να ξαναβρεθεί στα γήπεδα δικαιώθηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν αγωνίστηκε στο ματς της Ελπίδας με αντίπαλο τον Γαλαξία την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής κατηγορίας. Ακολούθησε η Εθνική ομάδα κολύμβησης μεταμοσχευμένων και η συμμετοχή του στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Δουβλίνου, καθώς και στα παγκόσμια πρωταθλήματα της Αυστραλίας (2009) και του Ντέρμπαν στη Ν. Αφρική (2013), όπου κατέκτησε 3 μετάλλια (χρυσό στα 50μ. πεταλούδα, αργυρό στη ρίψη ελ.σφαίρας και χάλκινο στα 50μ. ελεύθερο).

Το βίντεο για τον πρωταθλητή 

Τον Αύγουστο του 2015 συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αργεντινή όπου κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο άθλημα της δισκοβολίας πετυχαίνοντας μάλιστα με την επίδοση του Παγκόσμιο Ρεκόρ στο αγώνισμα. Επίσης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του ακοντισμού καθώς και την 6η θέση στη ρίψη σφαίρας.

Από το 2009 έως σήμερα ο απολογισμός του Απόστολου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 11 χρυσά μετάλλια, 4 αργυρά και ένα χάλκινο! «Τα επιτεύγματα μου είναι λίγα, μπροστά στο μεγαλείο ψυχής που έδειξε αυτός ο άνθρωπος, ο δότης μου, στον  οποίο είμαι υποχρεωμένος να αγωνίζομαι για την ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μου» δήλωσε ο αθλητής. «Πρεσβευτής» της ΕΛΠΙΔΑΣ, πλέον τονίζει πώς είναι μέρος του «αγώνα» του και ενισχύει την θέληση του να θέτει μεγαλύτερους αθλητικούς στόχους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA-World Marrow Donor Association) ως το Τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Για το 2017, η ημέρα αυτή είναι η 16η Σεπτεμβρίου.Συγκλονιστικές καταθέσεις ψυχής έκαναν επίσης, η δημοτική υπάλληλος, μεταμοσχευμένη Μαρία Μανώλα, η νοσηλεύτρια, Μεταμοσχευμένη Λαμπρινή Μπατικούδη που συμβατοί δότες ήταν τα αδέλφια τους και ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Χρήστος Μπαλάσκας που μίλησε για τη δική του εμπειρία μέσω της ασθένειας του παιδιού του. Το συμπέρασμα; Η εθελοντική προσφορά μυελού των οστών αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, χαρίζοντας ζωή σε συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων και σε πολλά παιδιά.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη λήψη αίματος και στοματικού επιχρίσματος και το καίριο σύνθημα: “Πέτα το φόβο και την άγνοια μακριά”. Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών”.

Η ομάδα του Γ. Νοσοκομείου Γιαννιτσών με τον κ. Δημήτρη Στεργιούλα Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου