Monday, 23 September, 2024

Γ. Μουράτογλου για αυξήσεις τελών στους δήμους: Δεν φάνηκε πρόθεση της Κυβέρνησης να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες

Είχαμε αναφέρει ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, όπου ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2022

δεν συμπεριλήφθηκαν τόσο οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και τα τέλη υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, καθώς αυτός (ο προϋπολογισμός) συντάχθηκε πριν προκύψουν αυτές οι έκτακτες δαπάνες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, να χαρακτηριστεί από όλους, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, ως πλασματικός.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει, είναι ποιος θα πληρώσει αυτές τις αυξήσεις, που εντάσσονται στα ανταποδοτικά τέλη;
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Έδεσσας, Γιάννη Μουράτογλου, μας τόνισε, ότι αυτό καταρχήν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Δήμους όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο: “Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε ως ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν φάνηκε η πρόθεση να υπάρξει κάποια κρατική μέριμνα.
Από την άλλη, μία τέτοια κατάσταση, δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό, ως χρηματοδότηση της Κυβέρνησης προς τους Δήμους, για την κάλυψη αυτών των έκτακτων δαπανών.
Ειλικρινά, αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να γνωρίσω πως θα το χειριστεί η Κυβέρνηση.
Θα αναμένουμε μέχρι τα μέσα του νέου χρόνου, για να δούμε το αποτέλεσμα.
Αν τελικά δεν υπάρξει αυτή η μέριμνα, τότε υποχρεωτικά οι δαπάνες θα πάνε στους δημότες, καθώς μιλάμε για ανταποδοτικά τέλη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι Δήμοι όλης της χώρας θα επιβαρυνθούν με το πόσο των 330.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση ενώ μόνο για τον Δήμο Έδεσσας, το ποσό αναμένεται να φτάσει έως και το 1.000.000 ευρώ”.
Διευκρινίζουμε ότι αυτές οι δαπάνες, εκτός από τον κοινόχρηστο φωτισμό, θα επιβαρύνουν και τα τέλη άρδευσης, ενώ σε ότι αφορά τα τέλη της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, θα είναι 20 ευρώ ανά τόνο και θα δίνονται στον φορέα διαχείρισης των ΧΥΤΆ.
Να πούμε τέλος, ότι το θέμα αφορά όλους τους Δήμους της χώρας, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας, ψήφισε μηδενικές αυξήσεις σε όλα τα άλλα τέλη.

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου