Ξεκίνησε από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πέλλας η διαβούλευση με εκπροσώπους φορέων των τοπικών κοινωνιών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στα αστικά κέντρα, στις κοινότητες και στους οικισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Στάθη Φουντουκίδη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Νικολάου Δόντση, πραγματοποιήθηκαν:
Την Τετάρτη (3/4), στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο (Γιαννιτσά), συνάντηση εργασίας με τους προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Πέλλας. Συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των κοινοταρχών του Δήμου.
Το μεσημέρι της Πέμπτης (4/4) διεξήχθη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φιλόζωων Γιαννιτσών-Δήμου Πέλλας «Ο Αδέσποτος» Άννα Γέργου και Φανή Κοράβου, ο Διοικητής του Α.Τ. Πέλλας Βασίλης Γιόντσης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γιαννιτσών Λάζαρος Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Χρήστος Τανάσκος, οι εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο Γιαννιτσών Μαρία Μούτα και Παναγιώτης Διαμαντίδης, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Π.Ε. Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.
Και στις δύο συσκέψεις υπήρξε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για την διαχείριση του σημαντικού αυτού προβλήματος από τη νέα Δημοτική Αρχή Πέλλας και βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα για την επίλυσή του.
Ο Δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης στην τοποθέτησή προς τους προέδρους των Κοινοτήτων, επισήμανε ότι τόσο προεκλογικά, όσο και από το ξεκίνημα της θητείας του, έχει ως πρώτη προτεραιότητά, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Πέλλας και γι’ αυτό έχει γίνει μέχρι σήμερα μια οργανωμένη και μεθοδική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, με παράλληλη επεξεργασία προτάσεων και λήψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος: “Σύμφωνα με τον Νόμο η ευθύνη για τα αδέσποτα (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμός, αποθεραπεία, υιοθεσία, επανένταξη), έχει περάσει στους Δήμους. Ο Νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά δε φτάνει, πρέπει να υπάρχει και βούληση από τη Δημοτική Αρχή. Κι εμείς την έχουμε”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φουντουκίδης. Και o Δήμαρχος κατέληξε ως εξής: “Η Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας τη βούλησή της για έμπρακτη στήριξη του δικαιώματος των ζώων στη ζωή, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας αναφορικά με την προστασία και την καλή μεταχείρισή τους”.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκος Δόντσης παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση του προβλήματος, τονίζοντας ότι: “Σκοπός μας είναι η σταθεροποίηση και μελλοντικά η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα περισυλλογής, καταγραφής, σήμανσης, στείρωσης, εμβολιασμού και τέλος επανένταξης στον φυσικό τους χώρο ή σε οποιοδήποτε χώρο είναι επιτρεπτό. Θα επαναφέρονται δηλαδή σε περιοχές μακριά από σχολεία, αθλητικά κέντρα και δρόμους. Με αυτήν τη διαδικασία τα ζώα δεν θα μεταφέρουν ασθένειες και θα μειωθεί ο πληθυσμός τους αφού με τη στείρωση δεν θα πολλαπλασιάζονται. Έτσι θα προστατευτεί κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό η δημόσια υγεία και θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών».
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Δόντσης γνωστοποίησε τη συνεργασία που ξεκίνησε ο Δήμος Πέλλας στην κατεύθυνση αυτή με την εταιρεία διαχείρισης και εκπαίδευσης αδέσποτων ζώων woofland. Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Πέλλας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων θα συνεχιστούν.
Από το Γραφείο Τύπου