Ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στις δομές της Βόρειας Ελλάδας, καθημερινά αυξάνεται. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας σε κάθε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ήδη τέτοια κέντρα διαθέτουν οι 5 από τους 7 νομούς της περιφέρειας
Στην Πέλλα, φιλοξενούνται ήδη 880 πρόσφυγες εδώ και μία εβδομάδα στα παλιά σφαγεία Γιαννιτσών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα δημιουργηθούν ακόμη δύο χώροι, αυτή τη φορά στον δήμο Έδεσσας, είτε στο πρώην στρατόπεδο Κλεισοχωρίου είτε σε αυτό του Μεσημερίου και η δεύτερη πρόταση – που πιθανότατα προκρίνεται ως ο καταλληλότερος χώρος – αφορά την έκταση των κατασκηνώσεων Σωτήρας.
Να θυμίσουμε, πως στην έκτακτη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, συζητήθηκε περίπτωση για μία θέση, όπως και το γεγονός ότι “ο δήμος της Έδεσσας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος πολλών ατόμων”. Το δημοτικό συμβούλιο όμως, όπως και ο βουλευτής Γ. Σηφάκης που έδωσε το παρόν δεν κατέληξαν σε απόφαση, υποστηρίζοντας ότι θα τεθεί το ζήτημα προς τους πολίτες και σε επόμενη συνεδρίαση θα αποφασιστούν οι όποιες ενέργειες.
Το θέμα τώρα και με το κλείσιμο των συνόρων της Π.Γ.Δ.Μ. είναι να μη βρεθεί ο δήμος προ τετελεσμένου από την Κυβέρνηση και οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες, ως προς την κοινή απόφαση χώρου, ώστε να μη δημιουργηθούν εντάσεις…
Η κατάσταση στους άλλους νομούς
Στο Κιλκίς, εκτός από τον καταυλισμό της Ειδομένης, φιλοξενούνται 3.900 πρόσφυγες στο Χέρσο, 3.540 στη Νέα Καβάλα και 1.250 δίπλα από εγκαταστάσεις πρατηρίου υγρών καυσίμων στην ΠΑΘΕ και δεν έγινε γνωστό εάν δημιουργηθούν νέα κέντρα. Στην Πιερία 426 πρόσφυγες διαμένουν στο κάμπιγκ «Νηρέας» στο Βαρικό, στη Νέα Χράνη (γήπεδο) εγκαταστάθηκαν προχθές 105 πρόσφυγες και επιπλέον 190 φιλοξενούνται σε άλλο κτήμα. Στο νομό Πιερίας, όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζονται άλλοι δύο χώροι, στην Πέτρα Ολύμπου, με χωρητικότητα 500 ατόμων και σε μισθωμένη ιδιωτική έκταση στο δρόμο Κατερίνης – Ελασσόνας.
Στην Ημαθία, μέχρι χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται να φιλοξενηθούν στο δήμο Αλεξάνδρειας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο μτχ 722, αν και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή σχεδίων και μετεγκετάσταση τους σε άλλη περιοχή ενώ στη Βέροια, και συγκεκριμένα στην Αγία Βαρβάρα, παρά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου φιλοξενούνται περί τους 300 πρόσφυγες.
Στα Διαβατά Θεσσαλονίκης διαμένουν 2.280 πρόσφυγες, με τη δυναμικότητα του κέντρου μετεγκατάστασης να φθάνει στις 2.500 και στο λιμάνι της πόλης φιλοξενούνται 346 πρόσφυγες (δυναμικότητα 400 άτομα). Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται η δημιουργία ακόμη τεσσάρων κέντρων στους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης και Ωραιοκάστρου. Στον Λαγκαδά το κέντρο χωροθετείται στο στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια με χωρητικότητα 1.000 ατόμων.
Δημιουργούνται και στην Έδεσσα δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων!