Thursday, 26 December, 2024

Διαβούλευση προέδρου ΔΕΥΑΛ με τους προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων

Διαβούλευση με τους Προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χρήστος Γεωργίου

Παρόντες στη σύσκεψη Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Διοίκησης της ΔΕΥΑ, ενώ συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ με επικεφαλής τον Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Αναστάσιο Παναγιωτελίδη.

Οι Πρόεδροι και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων είχαν μεγάλη παρουσία, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον τους για τα ζητήματα που απασχολούν τη ΔΕΥΑ και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές της. Έτσι, είχαν την ευκαιρία αρχικά να ενημερωθούν και στη συνέχεια να εκφράσουν τις απόψεις τους και να κοινοποιήσουν τις προτάσεις τους. Ήταν μία σύσκεψη η οποία βασίστηκε στην αλήθεια και την ειλικρίνεια, δύο στοιχεία στα οποία βασίζεται η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑ.

deyalsymboulio

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χρήστος Γεωργίου στην εισήγησή του μίλησε αρχικά για την αξία του νερού ως πηγή ζωής και ως το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτει ο πλανήτης μας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του νερού είναι οξυμένο κυρίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισης του από τον άνθρωπο, αλλά και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους σκοπούς της ΔΕΥΑ σημειώνοντας πως πρόκειται για μια επιχείρηση ειδικού σκοπού κοινωφελούς χαρακτήρα και σχετίζεται με την ενασχόληση πάσης φύσεως δραστηριοτήτων στον τομέα της ύδρευσης ποσίμου νερού καθώς και της αποχέτευσης. Όπως είπε, «σκοπός μας είναι η κάλυψη ύδρευσης πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες και επισκέπτες του Δήμου μας, ενώ εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι  ο έλεγχος για την ποιότητα του ποσίμου νερού ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών. Από την πλευρά μας πραγματοποιούμε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να υπάρχει ορθολογική διαχείριση για την επάρκεια του νερού σε συνάρτηση με την ποιότητα».

deyalalmopias

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χρήστος Γεωργίου προχώρησε σε μία σύντομη περιγραφή των υδάτινων πόρων της Αλμωπίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή με αρκετούς υδάτινους ορίζοντες  οι οποίοι καλύπτουν στο 100% τις ανάγκες πόσιμου νερού των πολιτών,  σε αντίθεση με  άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν ζητήματα επάρκειας ποσίμου νερού». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αλόγιστη χρήση του νερού η οποία σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα υδροδότησης σε συμπολίτες μας. «Αυτό παρατηρείται σε χωριά  που δεν υπάρχουν υδρόμετρα, όπως το Γαρέφι, το Μοναστηράκι, η Νότια. Πρόκειται για χωρία που έχουν πηγές αλλά και γεωτρήσεις, υπάρχει επάρκεια πόσιμου νερού όλη την χρονιά και υδροδοτούνται από τις πηγές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου -πλην των εαρινών μηνών όπου φαίνεται να γίνεται αλόγιστη χρήση και μάλιστα με τη λειτουργιά των εφεδρικών γεωτρήσεων για την κάλυψη όλων των αναγκών», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Όσον αφορά στις μεθόδους ύδρευσης της Αλμωπίας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ ανέφερε ότι σε γενικά χαρακτηριστικά είναι οι εξής: α) χωριά που υδροδοτούνται μονό από πηγές, β) χωριά που υδροδοτούνται και από πηγές και από γεωτρήσεις, γ) χωριά που υδροδοτούνται μόνο από γεωτρήσεις. Επίσης υπάρχουν χωριά που χρεώνονται με υδρόμετρα και χωριά που χρεώνονται κατά κεφαλήν. «Για τις περιοχές χρέωσης με υδρόμετρα χρεώνονται οι καταναλωτές με 34,00 ευρώ στα 100 κυβικά νερού δηλαδή 0,34 λεπτά το κυβικό, ενώ από την άλλη η χρέωση που υπάρχει για τα χωριά χωρίς υδρόμετρα είναι 20,75 ευρώ κατά κεφαλήν. Ο τρόπος αυτής της τιμολογιακής πολίτικης σήμερα δημιουργεί δύο κατηγορίες καταναλωτών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κοινωνικές διαφορές. Γι’ αυτό οφείλουμε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση υδρομέτρων σε όλες τις περιοχές. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η εγκατάσταση υδρομέτρων δεν σημαίνει και αύξηση της αξίας του νερού και αυτό γιατί μέσα από την οικονομοτεχνική μελέτη μια τέτοια ενεργεία θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθολογικής χρήσης του νερού και η χρέωση θα γίνεται αναλογικά με το τι θα σπαταλήσει ο κάθε καταναλωτής», δήλωσε ο κ. Γεωργίου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χρήστος Γεωργίου η Δημοτική Επιχείρηση έχει προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή και αποτύπωση των υφιστάμενων δικτύων σε κάθε χωριό και στην πόλη της Αριδαίας και έχει καταλήξει στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν για κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά, αλλά και για το γενικό πρόβλημα όλων σε σχέση με την ίση μεταχείριση των καταναλωτών σε συνάρτηση με την ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων πόσιμου νερού, ώστε να είναι αρκετό για όλους. Ταυτόχρονα, η ΔΕΥΑ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα του μέγιστου αγαθού, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες που ορίζει η νομοθεσία αλλά κυρίως η συνείδηση του ανθρώπου.

Αναφερόμενος στη σχέση Επιχείρησης – Καταναλωτή, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Χρήστος Γεωργίου τόνισε ότι βασίζεται στα πλαίσια του σεβασμού, της ίσης μεταχείρισης και της εξυπηρέτησης, ώστε να υπάρχει άρτια συνεργασία για ένα καλό αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχει ενημέρωση για τις οφειλές, τον τρόπο χρέωσης σε αναλυτικό επίπεδο για κάθε έτος από το αρχείο και την καρτέλα κάθε καταναλωτή.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑ

Όσον αφορά στη σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ, ο Πρόεδρος Χρήστος Γεωργίου ανακοίνωσε τα εξής στοιχεία:

Συνολικές οφειλές της ΔΕΥΑ

Οφειλές προς ΔΟΥ: 1.403.000,00 ευρώ

Προσαυξήσεις προς ΔΟΥ: 263.594 ευρώ

Οφειλές προς ΙΚΑ: 62.811 ευρώ

Οφειλές προς ΤΣΜΕΔΕ: 59.760 ευρώ

Οφειλές προς προσωπικό: 6.000 ευρώ

Οφειλές προς Τράπεζες (ΔΑΝΕΙΟ): 510.000 ευρώ

Οφειλές προς ΔΕΗ (σύνολο): 339.640 ευρώ

Απαιτήσεις από αγωγές: πάνω από  730.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΟΦΕΙΛΗΣ προς εξωτερικούς  συνεργάτες και προμηθευτές:

Παρελθόντων ετών: 297.997 ευρώ

Τρεχόντων ετών: 137.750 ευρώ

Σύνολο οφειλών προς προμηθευτές: 435.747 ευρώ

Οφειλές παρελθόντων ετών σε επιταγές: 130.492 ευρώ

Γενικό Σύνολο προς προμηθευτές: 566.239 ευρώ

Οι παραπάνω οφειλές προκύπτουν από την λειτουργία της ΔΕΥΑ  από την ίδρυση της επιχείρησης ΔΕΥΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και ΔΕΥΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ οι οποίες συνενώθηκαν και έγινε το 2011 το νέο Ν.Π.Ι.Δ. ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ με την συνένωση των δύο Δήμων. Από την παραπάνω ανάλυση των στοιχείων σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική η οποία ίσχυε κάθε χρονιά, παρατηρήθηκε ότι από τη χρέωση της αξίας του νερού σε σχέση με τα έξοδα της λειτουργίας της επιχείρησης αλλά και τα έσοδα τα οποία υπήρχαν ανά έτος προκύπτει ότι η επιχείρηση λειτουργούσε ζημιογόνα,  δηλαδή έμπαινε μέσα κατά 100.000 με 150.000 χιλιάδες ευρώ ετησίως, πέραν του πόσου των ετήσιων επιχορηγήσεων από την τακτική επιχορήγηση που έως και το 2010 χρηματοδοτούνταν ή από κρατικούς φορείς. Πριν συνεχίσει την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των οικονομικών οφειλών της ΔΕΥΑ είπε χαρακτηριστικά ότι όποιος ενδιαφέρεται και επιθυμεί μπορεί να τα δει και πιο αναλυτικά για να μπορεί να βγάλει επιπλέον συμπεράσματα είτε μετά την διαβούλευση είτε στα γραφεία της ΔΕΥΑ.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Χρήστος Γεωργίου κατέθεσε την προσωπική του άποψη: «Η δίκη μου άποψη είναι ότι αυτός ο τρόπο πολίτικης -συνήθως από τους πολιτικούς προϊστάμενους της επιχείρησης, είτε για την Δημοτική Ενότητα Αριδαίας είτε για την Δημοτική Ενότητα Εξαπλατάνου  είχε ως αποτέλεσμα από τη μια την μειωμένη τιμή του νερού για τους πολίτες, αλλά από την άλλη την οικονομική επιβάρυνση της επιχείρησης. Οπότε εύκολα κατανοεί κανείς ότι ποτέ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της ΔΕΥΑ δεν είπε κάποιος την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση που βρισκόταν η επιχείρηση και με ποιον τρόπο λειτουργούσε, πιστεύω ακράδαντα ότι όλα αυτά τα χρόνια με την ενημέρωση μέσα από αλήθειες και την ειλικρίνεια προς τους πολίτες για την ορθολογική διαχείριση του μέγιστου αυτού αγαθού, όφειλαν να κάνουν την προσπάθεια της αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής για μια βιώσιμη ΔΕΥΑ, μια επιχείρηση που όχι μόνο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των εξόδων που δημιουργούνταν αλλά θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το 2014, καταγράψαμε και εντοπίσαμε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για αυτό σήμερα τολμάμε να πούμε σε όλους την αλήθεια, κοιτάζουμε με ειλικρίνεια τον κάθε πολίτη και λειτουργούμε με βάση τον ρεαλισμό και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αναλαμβάνοντας το πολιτικό βάρος και έχοντας πάντα υψηλό αίσθημα εύθηνης απέναντι στου συμπολίτες μας όπου αυτοί στο τέλος θα δικαιώσουν τις επιλογές μας, μιας και όλα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα τα οποία αποδεικνύουν τις αστοχίες του παρελθόντος αλλά και την μεγάλη ανάγκη για το σήμερα βάση του αισθήματος αποκατάστασης αδικιών μεταξύ των πολιτών και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την ΔΕΥΑ είναι το έργο ύδρευσης της πόλης της Αριδαίας από την Σωσάνδρα, το οποίο πριν χρόνια εντάχθηκε σε πρόγραμμα και κατασκευάστηκε, ωστόσο δεν κατάφερε να καταστεί λειτουργικό. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει η ΔΕΥΑ να κληθεί να επιστρέψει ένα τεράστιο ποσό ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τη Δημοτική Αρχή, με στόχο να βγει η ΔΕΥΑ από αυτό το αδιέξοδο καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σημαίνει απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δημοτική Επιχείρηση.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ κ. Αναστάσιος Παναγιωτελίδης προχώρησε στην ανάλυση της οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει συντάξει, από την οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσει από εδώ και πέρα η Δημοτική Επιχείρηση. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτελίδης απαντώντας σε ερωτήσεις Προέδρων οι οποίοι αναρωτιούνταν για πιο λόγο τόσα χρόνια δεν έχει γίνει μια ανάλογη ενημέρωση πριν φτάσει σε τέτοιο σημείο η ΔΕΥΑ, ανέφερε πως την ίδια οικονομοτεχνική μελέτη τη συντάσσει και την καταθέτει σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο από το 2011, ωστόσο ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με αυτά τα στοιχεία. Η οικονομοτεχνική μελέτη έχει ως στόχο να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης και αποτελεί το εργαλείο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και την κατάθεση χρήσιμων προτάσεων των οποίων η υλοποίηση θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και θα βελτιώσει τη λειτουργία της ΔΕΥΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσίασε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ κ. Αναστάσιος Παναγιωτελίδης όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, αυτά χαρακτηρίζονται από τις ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών οι οποίες ανέρχονται σε 2.200.000 ευρώ περίπου και τις υποχρεώσεις της Δημοτικής Επιχείρησης  προς τρίτους που ανέρχονται σε 3.200.000 ευρώ περίπου τα ποσά αυτά αυξομειώνονται αναλόγως την ημερομηνία που πραγματοποιείτε η μελέτη χωρίς να έχουν μεγάλες διαφορές από αυτά που αναφέρονται .

Τέλος, αφού έγινε ουσιαστική συζήτηση σχεδόν με όλα τα μέλη των τοπικών συμβουλίων προχώρησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ σε μια ακόμη ουσιαστική παρέμβαση αναφέροντας πως το πιο δίκαιο μέτρο για όλους σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική είναι αυτή της αναλογικής χρέωσης για κάθε τοπική κοινότητα ξεχωριστά σε σχέση με τα ειδικά έξοδα όπως η κατανάλωση νερού, ο πληθυσμός, οι βλάβες, τα υλικά, η ΔΕΗ άλλα και όλα τα υπόλοιπα γενικά έξοδα τα οποία επιβαρύνουν την επιχείρηση σε συνάρτηση με τις αλλαγές του κανονισμού δικτύου ύδρευσης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με αυτήν την δίκαιη πρόταση στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας θα υπάρχει το αίσθημα δικαιοσύνης από την μια σε όλους τους πολίτες και από την άλλη θα βασίζεται στα πραγματικά πλαίσια της ανταποδοτικότητας με ουσιαστικό αποτέλεσμα την βιωσιμότητα της επιχείρησης σε συνδυασμό με την ανταποδοτική αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών και παρεμβάσεων από την επιχείρηση για όλους τους πολίτες του Δήμου μας.

Ο κύκλος των διαβουλεύσεων με την κοινωνία θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως έχει προγραμματιστεί από τη ΔΕΥΑ Αλμωπίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου