Την ενημέρωση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι αλλάζει η προτεραιότητα στη σειρά εξέτασης των αιτήσεων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων
είχε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Δ. Σταμενίτης από τον ίδιο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Ειδικότερα, αναμένονται τροποποιήσεις στη σειρά εξέτασης των αιτήσεων, γεγονός που θα «ξεμπλοκάρει» τους φακέλους των ιδιωτικών και αγροτικών φωτοβολταϊκών, οι οποίοι μένουν στάσιμοι εξαιτίας της προτεραιότητας που έχουν σήμερα οι ενεργειακές κοινότητες.
Το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης εξέτασης των αιτήσεων ιδιωτικών και αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων είχε φέρει το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή ο Βουλευτής Πέλλας, μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως είχε τονίσει στις ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος:«τους τελευταίους μήνες οι αντιδράσεις και η ανησυχία σχετικά με την εξέταση των φακέλων έχουν ενταθεί, γεγονός που αποδίδεται στις εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και στην αίσθηση που υπάρχει πια, ότι οι εν λόγω επενδυτές, μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων δεν θα καταφέρουν ποτέ να πάρουν έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο χώρος των δικτύων δεσμεύεται από τις ενεργειακές κοινότητες που προηγούνται».
Αναφορικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης σχολίασε: «Η πρόθεση τη ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει λύση στο πρόβλημα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει ουσιαστικές πολιτικές για την αναβάθμιση της ενεργειακής ταυτότητας της χώρας μας. Με τις νέες ρυθμίσεις αναφορικά με τις ΑΠΕθα παρέχεται η δυνατότητα σε περισσότερους ιδιώτες, εφόσον το επιθυμούν, να επενδύσουν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενισχύοντας έτσι τα περιβαλλοντικά οφέλη που προέρχονται από την αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων. Παράλληλα, πρόθεση του Υπουργείου, όπως με ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, παραμένει, ορθώς, η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που επιτυγχάνονται μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να θέσει στο περιθώριο τους ιδιώτες – μικρούς επενδυτές και τους αγρότες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».