Στην ολομέλεια της Βουλής εισηγήθηκε σήμερα, 28 Ιουλίου 2022, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης.
Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών και Οικονομικών.
Ο εισηγητής Διονύσης Σταμενίτης στην αρχή της τοποθέτησης του στάθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή έθεσε πολύ υψηλά στις προτεραιότητες τα ζητήματα αυτά. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, ένα πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών ξεδιπλώνει σταδιακά το κυβερνητικό έργο για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως τόνισε ο Βουλευτής, φέρνει προς συζήτηση και ψήφιση το παρόν σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει 8 σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως εξής: Απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, εξορθολογισμός των επιτρεπόμενων χρήσεων γης (και στις ζώνες προστατευόμενων
περιοχών), ρύθμιση θεμάτων Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και Πράσινου Ταμείου, ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις, θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας, ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας και τέλος, επικαιροποίηση σημείων της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στις ρυθμίσεις του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου, οι οποίες συνθέτουν μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Μουφτείας και έχουν ως στόχο την κάλυψη του σημαντικού κενού που υπάρχει έως σήμερα στη νομοθεσία μας για μια σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική τους ταυτότητα. Όπως σημείωσε ο κ. Σταμενίτης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγει ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη που λαμβάνει υπόψιν τις συνταγματικές επιταγές αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.
Κλείνοντας την εισήγηση του ο Βουλευτής Πέλλας άσκησε κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για τη συνολική στάση που κράτησαν κατά την επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς η αντιπολίτευση επέλεξε και στη συζήτηση για αυτό το νομοσχέδιο να εμφανιστεί εκ προοιμίου αντίθετη. Ήρθατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για να διαφωνήσετε. Καμία διάθεση για διαβούλευση, καμία διάθεση για λογικά επιχειρήματα, καμία διάθεση για αντιπροτάσεις, και μιλάω κυρίως για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αλλά όπως σας είπα και στην επιτροπή χθες, είναι δική σας επιλογή αν θα συμμετέχετε και θα προσφέρετε στον διάλογο, αν θα ρητορεύετε διαμαρτυρόμενοι ή αν για ακόμη μια φορά θα αποχωρήσετε κρυπτόμενοι. Εμείς θα συνεχίσουμε να νομοθετούμε, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και με την ψήφο μας σήμερα θα προσθέσουμε στον μεγάλο κατάλογο των πολιτικών μας πρωτοβουλιών, για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, και το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου».
Συνοψίζοντας ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι: «Παρά τα όσα ακούστηκαν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, και προ-οικονομώ ότι θα τα ακούσουμε και σήμερα, οι ρυθμίσεις του πρώτου μέρους είναι ρυθμίσεις πράσινες, φίλο-περιβαλλοντικές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Χαρακτηρίζονται από πληρότητα και στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα κλείσουν μεγάλες εκκρεμότητες, θα επιλύσουν σημαντικά προβλήματα, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία ενώ τέλος θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας και θα ευνοήσουν τις επενδύσεις».