Τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας επισκέφθηκε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί
από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Τσιγαρίδα αναφορικά με το έργο: «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας-Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών», προϋπολογισμού 2.000.000 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών με σκοπό την ανάδειξη του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, το οποίο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους. Από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντιγόνου Γονατά. Το ανάκτορο είναι χτισμένο σε λόφο βόρεια της πόλης και αποτελεί ένα συγκρότημα επτά κτιριακών ενοτήτων, με συνολική έκταση 70 στρεμμάτων.
Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης, αφού ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, οι οποίες ολοκληρώνονται και σύντομα το μνημείο θα καταστεί επισκέψιμο από το κοινό, δήλωσε:
«Το Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, εκεί που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, και το σημείο που αποτέλεσε το σημαντικότερο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο σε όλη την ελληνιστική εποχή, αποτελεί ένα μοναδικής σπουδαιότητας μνημείο, που αναδεικνύει την ιστορικότητα της Μακεδονίας. Η απόδοση του στο κοινό θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να δούνε από κοντά ένα μέρος της ζωής των αρχαίων Μακεδόνων αλλά και να αντιληφθούν το μεγαλείο της Μακεδονικής ιστορίας. Αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα μεγάλα ευρήματα που συμπληρώνουν τη γνώση που έχουμε για εκείνη την περίοδο και αξίζει να τονίσουμε τη σημαντική συνεισφορά της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, που ενέταξαν τη χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ και βγάζουν θα λέγαμε στο ‘φως’ ένα ακόμα στοιχείο του μεγαλείου της Αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.
Ευχαριστώ πολύ την Έφορο κ. Τσιγαρίδα για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους όπου γίνονται οι εργασίες και την ενημέρωση για την πορεία του έργου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί στην ανάδειξη, συντήρηση και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας και δικαιώνει την στρατηγική επιλογή της τότε κυβέρνησης ΝΔ για τον διαχωρισμό της το 2014 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας».
One comment
Pingback: Δ. Σταμενίτης: «Το Αρχαίο Ανάκτορο Πέλλας, ένα σπουδαίο μνημείο, αποδίδεται σύντομα στο κοινό» - Μακεδονία