Friday, 15 November, 2024

Εκατοντάδες Σέρβοι επισκέπτες στο Καϊμακτσαλάν και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Εκατοντάδες ήταν οι Σέρβοι επισκέπτες που κατέκλυσαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της απαρχής της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη διάσπαση του γνωστού ως Μακεδονικού Μετώπου στην περιοχή Ντόμπρο Πόλε της Αριδαίας, αλλά και τη μάχη του Καϊμακτσαλάν και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία – μνημείο των πεσόντων τη μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο σε τέτοιο υψόμετρο με τόσες πολλές απώλειες. Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχασαν πάνω από 15000 άνδρες σε μια μάχη άνευ προηγούμενου.


Ειδικά για τους Σέρβους οι οποίοι είχαν τεράστιες απώλειες οι περιοχές αυτές αποτελούν προσκύνημα.Ο Δήμος Έδεσσας και η Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας μέσα από μια σειρά δράσεων προσπαθούν σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτιστικού Τουρισμού Ευάγγελο Κυριακού να δημιουργήσουν ένα πεδίο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την πολυεθνική στρατιά της Ανατολής, τα γεγονότα και τις ανθρώπινες ιστορίες αλλά και το ειρηνικό έργο των στρατιωτών της περιόδου.
Αρκετοί λοιπόν επισκέπτες ακολούθησαν την πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ» η οποία αποτελεί μέρος από τους δρόμους του Μεταξιού και επισκέφθηκαν την Έδεσσα, τους Καταρράκτες, την Ορεινή Πέλλα, διαμένοντας στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Εκατοντάδες επισκέπτες ανέβηκαν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του πρωί της Κυριακής με ειδικά οχήματα 4Χ4 αλλά και πεζοί ενώ το Καταφύγιο του Χιονοδρομικού κέντρου άνοιξε ειδικά για αυτό το σκοπό.


Είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα η φιλοξενία δημοσιογράφων της Σερβικής κρατικής τηλεόρασης ενώ είχε διεξαχθεί και ο αγώνας «Η Μάχη του Καϊμάκτσαλάν» με την ποδηλατική ανάβαση από την Έδεσσα έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκσταλάν. Η φύση, η ιστορία και οι δυνατότητες φιλοξενίας μπορούν με διαρκή και συνεχή συνεργασία να αποδώσουν πολλαπλά οφέλη ύστερα από δικτύωση με το διεθνές περιβάλλον σε συνδυασμό με τα μοναδικά στοιχεία, τους απλούς ανθρώπους και τις προσωπικότητες που πέρασαν από την περιοχή.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να δούμε το κοινό μας μέλλον χωρίς να ξεχνάμε ότι μας δίδαξε το παρελθόν όπως παρατήρησε ένας Σέρβος επισκέπτης και συνέχισε «η Έδεσσα και η Ορεινή Πέλλα είναι μοναδικά φιλόξενος τόπος και πολύ όμορφος, είστε τυχεροί που ζείτε εδώ και εμείς που σας γνωρίσαμε. Εις το επανιδείν (Το τελευταίο σε απόλυτα ελληνικά)»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου