Friday, 24 January, 2025

Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ

Στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι βόρεια της Έδεσσας, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο, το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – ΔΣΕ

πραγματοποίησε και φέτος την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών, που περνούσαν από τα στενά τον Αύγουστο του 1944.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ & επικεφαλής της Περιφερειακής Διοίκησης Κ. Μακεδονίας Κώστας Σαπρανίδης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αριδαίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Δρόσογλου Σταύρος , που στην ομιλία του τόνισε  :

«Τιμούμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι όλους τους μαχητές & μαχήτριες , που στη δύσκολη ώρα της φασιστικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα , αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις, ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Αυτούς, που ανταποκρί-θηκαν στο σάλπισμα οργάνωσης της αντίστασης του Λαού μας από το ΕΑΜ & συσπειρώθηκαν στον θρυλικό ΕΛΑΣ και ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του  ελληνικού λαού.  Εξαίρεση οι λίγοι που λάκισαν, οι λιγότεροι που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Οι τελευταίοι άφησαν την κληρονομιά τους στη φιλοναζιστική-φασιστική Χρυσή Αυγή, που δηλητηριάζει με τις ρατσιστικές αντιλήψεις & πρακτικές κάποια νοσηρά μυαλά και στη Πέλλα. Πρέπει νάναι διαρκής & καθημερινή η απάντηση στον φασισμό του οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και στα χωριά μας. Να μην απλώσουν τα δηλητηριώδη δημαγωγικά τους δίχτυα σε νέα παιδιά εργατόπαιδα, αγροτόπαιδα, άνεργα παιδιά λαϊκών οικογενειών, μη διστάζοντας να κλέψουν ακόμα και αντικαπιταλιστικά ανατρεπτικά συνθήματα για να υπηρετήσουν σαν μπράβοι του κεφαλαίου την εξουσία τους. Πάλεψαν οι αγωνιστές αντάρτες για μια πατρίδα με αφεντικό στο τόπο του το Λαό, χωρίς στρατιωτικούς – πολιτικούς – οικονομικούς – κοινωνικούς κατακτητές. Μια πατρίδα με αυτόνομη ανάπτυξη και αξιοποίηση των αγαθών της στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα σε όφελος του Λαού της.

Όπως πρέπει να παλεύουμε και μείς καθημερινά για την καλύτερη οργάνωση & συσπείρωση του λαού μας σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, εργάτες – αγρότες – επαγγελματίες – νεολαία ενάντια στην εκμετάλλευση του ιδρώτα μας από μια χούφτα πλουτοκράτες του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Να αντιπαλέψουμε στην πράξη τα μνημόνια & τα αντιλαϊκά μέτρα των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αντιπάλεψαν οι ηρωικοί μας αντάρτες τον κατακτητή με όλες τους τις δυνάμεις, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, που αναγνωρίζεται ιστορικά από τη πλειοψηφία του Λαού μας, στο τιμημένο ΚΚΕ. Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική. Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια, αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής, έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους και συνέβαλαν στην αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών το Σεπτέμβρη του 1944. Ερχόμαστε σήμερα να τιμήσουμε αγωνιστικά τη μνήμη των ηρωικών νεκρών του 30ου & των άλλων Συνταγμάτων  του ΕΛΑΣ , που έπεσαν εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ – Χάνι ανάμεσα στα βουνά του Βερμίου δυτικά & του Καϊμάκτσαλαν στα βορειοανατολικά.

Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν στις 3 προς 4 Αυγούστου με  60 νεκρούς & 2 αιχμαλώτους Γερμανούς και στις 6 Αυγούστου του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνάμεις Κατοχής, κύρια από τις δυνάμεις του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με έδρα το βουνό Πάϊκο βόρεια των Γιαννιτσών & του 16ου Συντάγματος με έδρα το Βέρμιο.  Το 30ο Σύνταγμα έφτασε να’ χει δύναμη μόνιμων μαχητών στους 2.500 άνδρες και ενίσχυση από τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ των χωριών του κάμπου της Πέλλας με 3.500 άνδρες. Ανάμεσα στους μαχητές του είχε προσχωρήσει  και μια διμοιρία Γερμανών αντιφασιστών από το φρουραρχείο Γιαννιτσών. Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή τα χαράματα στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επίθεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές , που είχε σαν αποτέλεσμα 130 νεκρούς και 158 αιχμαλώτους Ιταλούς & Γερμανούς . Η μάχη ήταν πολύ σκληρή. Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλάσιες & ισχυρές . Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθηκαν. Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και – κύρια – με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα καταλήφθηκε.Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ – Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι.

Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του, που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγμένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και βέβαια στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ – Χάνι. Ανάμεσά τους και ο ελληνοεβραίος έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ Μάρκος Αλμπέρτο Καρασσό. Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Κατσώνη, το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα. Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος, που έδωσε και το σύνθημα έναρξης της επίθεσης με τη ρίψη  3 φωτοβολίδων.

Αναμεσά τους ξεχωριστή η συμβολή και της ομάδας του Κόμματος στην περιοχή, με επικεφα-λής το στέλεχος του ΚΚΕ Μουστάκη Γιώργο. Στην ομάδα αυτή σημαντική η παρουσία της ηρωίδας της Αντίστασης Ειρήνης Γκίνη από τα γειτονικό Ροσίλοβο, τα σημερινά Ξανθόγεια. Η ανταμοιβή τους από το ελληνικό αστικό κράτος, η παραπομπή της ομάδας στο Έκτακτο Στρατο-δικείο των Γιαννιτσών και η εκτέλεσή τους. Έμεινε στην πλούσια αντιστασιακή ιστορία του λαού μας η Ειρήνη Γκίνη σαν η πρώτη γυναίκα εκτελεσμένη από τον ελληνικό στρατό, που σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης : “πηγαίνοντας στον τόπο της εκτέλεσης στα νεκροταφεία των Γιαννιτσών τα χαράματα της 26ης Ιούλη του 1946 έψαλε τον Ύμνο της Γ’ Διεθνούς και ζητοκραύγαζε υπέρ του ΚΚΕ”. Η φετινή Εκδήλωση Μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα λαϊκά στρώματα . Η καπιταλιστική οικονομική κρίση προχωράει με φόρτωμα των συνεπειών της από τους κυβερνώντες στις πλάτες του λαού, παρά τις διακυρήξεις τους για “δίκαιη ανάπτυξη”.  Προχωράνε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα ενόψει της αξιολόγησης του μνημονίου  σε συνέχεια των προηγούμενων από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε αγαστή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιούνται στις πλάτες του λαού μας βάρβαρες πολιτικές.

Είναι ωμή κοροϊδία οι διακηρύξεις για “δίκαιη ανάπτυξη” στον βάρβαρο καπιταλισμό. Στην «καλύτερη» περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων θα παίρνει κάτι και θα το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ο φτωχός θα πληρώνει για το φτωχότερο και θάρχονται όλο και χειρότερα νέα αντιλαϊκά μέτρα (νέες μειώσεις μισθών & συντάξεων, ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, άγρια φορολογία επαγγελματιών & αγροτιάς, απανωτά χαράτσια σε εισόδημα, στέγη , στα χωράφια,  ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων, διόγκωση της ανεργίας , κλπ.) .

Αν κάποιος σήμερα επιζητά φιλολαϊκή διέξοδο απ’ τη βαθιά καπιταλιστική κρίση αυτή βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με  μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Για να γίνει επιτέλους ο ελληνικός λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και να διαχειρίζεται αυτός την υπόθεση της ανάπτυξης με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό πλαίσιο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Και αυτό θα γίνει με ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης που και θα αντιπαλεύει άμεσα τα  απανωτά αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίγει το δρόμο για τη πραγματική λαϊκή εξουσία και οικονομία.Και χρειάζεται πραγματικά ο πόλεμος των εργαζομένων, των αγροτών, των μικροεμπόρων-βιοτεχνών, της νεολαίας στην σημερινή λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφραστές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ και οι απόγονοί τους, με την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη αγώνων μπορούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες.  Όπως και νάχει οι ηρωικές παρακαταθήκες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα ! Οι εργάτες, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τα μεγάλα αστικά κόμματα & τα συμπληρώματά τους έχουν εδώ τη θέση τους με καθοδηγητή τις παρακαταθήκες των μαχητών του Μουχαρέμ -Χάνι.

Οι ιδέες τους δεν πεθαίνουν!  Όσοι έπεσαν στον αγώνα, δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν σωματικά, τις ιδέες τους πολεμούσαν. Μα οι ιδέες τους είναι εδώ, είναι μέσα μας, είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου. Κι αυτές θα νικήσουν!!!»

Στο χώρο υπήρχε Έκθεση Υλικού από την Εθνική Αντίσταση και Βιβλιοπωλείο αντιστασιακού-λογοτεχνικού-πολιτικού βιβλίου. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων και με αντάρτικα τραγούδια από τους Σαπουνά Βαγγέλη (τραγούδι) και συνοδεία στην κιθάρα από τον γιό του Σαπουνά Κωνσταντίνο, που χειροκροτήθηκαν ζωηρά από τους παραβρισκόμενους για την πολύ όμορφη παρουσία τους  ενώ συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών, αντιστασιακοί από όλη τη Μακεδονία και απόγονοί τους . Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης, στο Δήμο Σκύδρας Κανάκης Μάνος και στο Δήμο Πέλλας Παπαδοπούλου Ολυμπία. Παραβρέθηκε πολυμελής Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής τον Γραμματέα της Καλαϊτζή Μιχάλη , ο Πρόεδρος της Διοίκησης Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας, αντιπροσωπείες από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Αριδαίας Πέλλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου