Στην επιλογή εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα για την ψηφιοποίηση των φακέλων των ασφαλισμένων αναμένεται
να προχωρήσει το προσεχές διάστημα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και την ομάδα του έργου με επικεφαλής τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται μεγάλες εταιρείες που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, προκειμένου να αναλάβουν να περάσουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των ασφαλισμένων που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και πάνω από 5 χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των συντάξεων είναι ασφυκτικό, καθώς μέχρι το καλοκαίρι του 2021 πρέπει να διεκπεραιωθούν 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, μετά τη σαφή εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με τη διάθεση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έως το τέλος του 2020 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη και εφάπαξ ξεπερνούσαν τις 300.000. Συγκεκριμένα, για κύρια σύνταξη οι εκκρεμότητες έφτασαν τις 154.000, εκ των οποίων περίπου 45.000 αφορούν ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ, 31.000 αγρότες στον πρώην ΟΓΑ, 28.000 ελεύθερους επαγγελματίες στον πρώην ΟΑΕΕ και περίπου 22.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55.000 είναι ληξιπρόθεσμες. Σημειώνεται ότι για να καταβληθεί η επικουρική σύνταξη είναι απαραίτητο να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένουν περίπου 60.000 εφάπαξ.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τις επόμενες ημέρες οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ θα προχωρήσουν στα εξής βήματα:
1.Στην ανάθεση δευτερευουσών και διαδικαστικών λειτουργιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι εταιρείες θα αναλάβουν την ηλεκτρονική καταχώριση φακέλων ασφαλισμένων που υπάρχουν μόνο χειρόγραφα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ταμεία των νομικών, των μηχανικών, των γιατρών και των ναυτικών. Οπως αναφέρουν στην «R» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «θα ανοίξουν συρτάρια και κουτιά προκειμένου να καταχωριστούν ηλεκτρονικά όλες οι καρτέλες των ασφαλισμένων που παραμένουν χειρόγραφες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ενσήμων τους για να λάβουν τη σύνταξή τους». Οι εταιρείες θα αναλάβουν την ψηφιοποίηση των στοιχείων και τη σωστή καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του e-ΕΦΚΑ.
2.Στην καταμέτρηση των ενσήμων και στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι να αποδοθούν έως τον Ιούνιο 120.000 συντάξεις, ενώ εκκρεμούν πάνω από 300.000 κύριες, επικουρικές και εφάπαξ.
3.Στην προσωρινή στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε ό,τι αφορά την απονομή συντάξεων, αλλά και στη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών, βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση για τη δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων που θα εργάζονται υπερωριακά με μπόνους έως 480 ευρώ τον μήνα, με στόχο την έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο. Οι 70 αποφάσεις τοποθετούνται εκτός κλιμακίου -δηλαδή στο κανονικό ωράριο- και οι 60 εντός κλιμακίου, δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης.