Τεράστιες διαστάσεις έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα τηλεφωνικής απάτης, με αποτέλεσμα πολίτες να πέφτουν θύματα κακοποιών
και να βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν.
Την Πέμπτη (15/9), η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που ανέφεραν πως δέχτηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα κλήσεις από άγνωστο αριθμό στις οποίες ακουγόταν ένα ηχογραφημένο μήνυμα στην αγγλική γλώσσα να τους ενημερώνει πως εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα, όπως υποθέσεις ναρκωτικών και trafficking.
Στο τέλος η άγνωστη φωνή τους καλούσε να πατήσουν τον αριθμό «1» προκειμένου να ενημερωθούν εκτενέστερα για τα εν λόγω αδικήματα και την εμπλοκή τους.
Πώς δρα το κύκλωμα
Στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλώντας στο kathimerini.gr, εξήγησαν πως δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους τηλεφωνικές απάτες. Όπως σημείωσαν συγκεκριμένα, πρόκειται για απάτη που κατά καιρούς τίθεται σε εφαρμογή για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια σταματά… μέχρι την επανεμφάνισή της. «Δεχθήκαμε αρκετές καταγγελίες που σχετίζονται με την ιστορία αυτή. Ευτυχώς πλέον οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και δύσκολα πέφτουν στην παγίδα. Και πέρσι είχαμε αντιμετωπίσει μία παρόμοια απάτη, πιθανόν από το ίδιο κύκλωμα, που και πάλι αφορούσε σε σοβαρά αδικήματα στα οποία υποτίθεται πως εμπλεκόταν ο πολίτης που σήκωνε το τηλέφωνο. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λέει το μήνυμα. Δηλαδή να πατήσουμε τον αριθμό 1. Και αυτό γιατί στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια απόσπασης προσωπικών στοιχείων. Είναι πιθανό μετά το μήνυμα να ακούσουμε ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο να προσπαθήσει να μας χειραγωγήσει και να μας ζητήσει να πληρώσουμε ένα ποσό στον τάδε λογαριασμό λόγω του αδικήματος που υποτίθεται πως έχουμε διαπράξει. Θέλει πολύ προσοχή».
«Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Οι απάτες αυτές γίνονται μέσω ειδικών πλατφορμών και σέρβερ τρίτων χωρών με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός τους. Χρησιμοποιούν τηλέφωνα ανάλογα με τη χώρα-στόχο τα οποία όμως ουσιαστικά δεν αντιστοιχούν πουθενά ή αντιστοιχούν σε πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τους απατεώνες» τόνισαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.
Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και αρκετοί δημοσιογράφοι που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν το περιστατικό στα social media. Ένας από τους δημοσιογράφους-θύματα, ο κ. Νίκος Σβέρκος, έγραψε στο Twitter σχετικά: «Λαμβάνω κλήση από αυτόν τον αριθμό. Ακούω ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά. Σχετίζομαι, λέει, με υπόθεση ναρκωτικών και τράφικινγκ. Μου ζητά να πατήσω το 1 για να ενημερωθώ. Προφανώς το κλείνω».