Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συμμετείχαν ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του, Νικόλαο Μούλα
ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και δύο εντεταλμένοι συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, Νεύτα Βότση, βιολόγος, υπεύθυνη στο γραφείο του Αναπλ. Υπουργού για του Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και η Ντιάνα Μιχαλοπούλου, γεωλόγος, υπεύθυνη για τους υδατικούς πόρους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Νίκος Μούλας, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για τους πολλαπλούς βιασμούς που έχει δεχτεί η λίμνη διαχρονικά καθώς και τις προσπάθειες αποξήρανσης μέρους της κατά τα τελευταία χρόνια, προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για την ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας και τους κινδύνους τόσο για το οικοσύστημά της όσο και για τη δημόσια υγεία. Ενημέρωσε για τη στενή συνεργασία του Συλλόγου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τους επιστήμονες κα. Μουστάκα Μαρία, Καθηγήτρια, Ματίνα Κατσιάπη, Δρ. Βιολογίας, Ευαγγελία Μιχαλούδη, Αν. Καθηγήτρια, αλλά και την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους επιστήμονες, Κωνσταντίνο Κορμά, Καθηγητή, Θεοδότη Παπαδημητρίου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Άρη Κυπαρίσση, Αν. Καθηγητή. Ακόμη, ενημέρωσε για τις μηνυτήριες αναφορές του Συλλόγου το έτος 2015 για την προσπάθεια αποξήρανσης τμήματος της λίμνης αλλά και του έτους 2017 για την μόλυνσή της και κατέθεσε στις συμβούλους του Αν. Υπουργού πλήρη φάκελο με τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα όσα ανέφερε.
Ο κος. Μούλας ζήτησε από τις συμβούλους του Αν. Υπουργού να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου που θα εξασφαλίσουν μόνιμα ζωτικής σημασίας στάθμη στη Βεγορίτιδα αλλά και εξυγείανση τόσο της λίμνης όσο και των παρακείμενων ρεμάτων, ποταμών και λιμνών, ειδικότερα του Σολού και της Χειμαδίτιδας, Ζάζαρης και Πετρών. Επισήμανε τους κινδύνους για τη λίμνη και τη δημόσια υγεία από την μέχρι τώρα πολιτική που ασκείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέλος, ειδικότερα, προχώρησε σε κατάθεση των παρακάτω αιτημάτων:
- Να συγκροτηθεί τώρα,θεσμικά,ομάδα ειδικών επιστημόνων με εμπειρία και διεθνή αναγνώριση για την σωτηρία της Βεγορίτιδας με διαφάνεια και αξιοκρατία σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
- Να εκδοθεί τώρα η ταυτότητα της ακτής κολύμβησης με όλα τα στοιχεία(ν ακολουθηθεί η νομοθεσία) κατόπιν αξιολόγησης μόνον από ειδικούς επιστήμονες σύμφωνα με το 1.
- Να γίνονται μετρήσεις των τοξινών, των κυανοβακτηρίων στο νερό,στους ιστούς των ψαριών , στους νεκρούς πελεκάνους/πτηνα της λίμνης.
- Πακέτο μέτρων τώρα για την μείωση της επικινδυνότητας για την δημόσια υγεία, την εξάλλειψη των κυανοβακτηρίων από την λίμνη, όπως όταν ήταν υγιής.
- Να σταματήσει τώρα η ρύπανση από Σολού, λίμνη Πετρών και από κάθε άλλη πηγή.
- Να γίνεται παρακολούθηση των κυανοβακτηρίων και του φυτοπλαγκτού μόνο από ειδικούς στο αντικείμενο επιστήμονες (σύμφωνα με το 1 για αξιόπιστα αποτελέσματα και πληροφόρηση).
- Έλεγχος των πηγών ανεπεξέργαστων λυμάτων που ρυπαίνουν την λίμνη και την λειτουργία βιολογικών καθαρισμών, με επιτήρηση από την τοπική κοινωνία.
- Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, μόνο από ειδικούς επιστήμονες.
- Καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τα κυανοβακτήρια,τις κυανοτοξίνες και τις επιδράσεις τους στα οικοσυστήματα και στη δημόσια υγεία.
- Επιδημιολογική έρευνα για τους κινδύνους στην υγεία από την κολύμβηση σε νερά με τοξικά κυανοβακτήρια τα προηγούμενα χρόνια για υψηλού επιπέδου προστασία στο μέλλον.
- Αμεση στελέχωση του φορέα διαχείρισης και συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας.
Ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειες για την Βεγορίτιδα όσον αφορά τα ποσοτικά προβλήματα, τις συσκέψεις του παρελθόντος, την Υπουργική Απόφαση Τσιρώνη (2015) σχετικά με τον καθορισμό προσωρινής ανώτερης στάθμης, την ειδική συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με μοναδικό θέμα την Βεγορίτιδα. Ζήτησε ολοκλήρωση των μελετών πλημμύρας καθώς και μελέτη ελάχιστης στάθμης. Ακόμη, ο Βουλευτής ζήτησε κατάργηση του αντισυνταγματικού ΦΕΚ καθορισμού αιγιαλού στη μισή λίμνη που παράνομα είχε εξασφαλίσει στο παρελθόν ο Δήμος Αμυνταίου καθόσον ο καθορισμός Αιγιαλού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, γίνεται μόνο στο σύνολο του υδατικού σώματος. Τέλος, ο Βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στους παράγοντες που υποβαθμίζουν ποιοτικά την λίμνη Βεγορίτιδα με την ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων από οικισμούς της Πέλλας, της Φλώρινας και της Πτολεμαϊδας καθώς και την είσοδο βιολογικού και ρυπαντικού φορτίου από τις γειτονικές λίμνες Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Ζήτησε συγκεκριμένο πλάνο προστασίας της Βεγορίτιδας με την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην Άρνισσα, την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Αγ. Παντελεήμονα και την παροχέτευση των λυμάτων, που χύνονται στο Σολού και έπειτα στην Βεγορίτιδα, στον βιολογικό καθαρισμό Πτολεμαϊδας.
Οι Σύμβουλοι του Αν. Υπουργού ανέφεραν στο Βουλευτή και στον Πρόεδρο του Συλλόγου την πάγια θέση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να προστατέψουν τη λίμνη Βεγορίτιδα και την δέσμευση να μεταφέρουν στον Αν.Υπουργό τα προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς και να οργανώσουν άμεσα (2-3 βδομάδες) ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με την συμμετοχή του Αν. Υπουργού, της ΕΓΥ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας και των Βουλευτών Πέλλας Γιάννη Σηφάκη και Φλώρινας Κώστα Σέλτσα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Μούλας, ζήτησε και την παρουσία των επιστημονικών συνεργατών του Συλλόγου από το ΑΠΘ και ΠΘ καθώς και των εξουσιοδοτημένων «ειδικών» από την ΕΓΥ/ΕΚΒΥ ώστε να παρουσιάσουν τα αντιτιθέμενα μεταξύ τους αποτελέσματα όσον αφορά τα κυανοβακτήρια, την αλλοίωση του χρώματος νερού της λίμνης και ότι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας στην κολυμβητική ακτή.
Τέλος επιβεβαιώθηκε εκ νέου η συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας στο Δ.Σ του νέου Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Δυτικής Μακεδονίας.