Monday, 23 December, 2024

Ενημέρωση για τον ιό του Δυτικού Νείλου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ημαθίας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στη χώρα

όπου εκδηλώνονται οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών, παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο.
Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και η περιφερειακή μας ενότητα.
Η λοίμωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσηµα που μεταδίδεται κυρίως από τσίµπηµα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
Για την ορθή διαχείριση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού απαιτείται η συνεισφορά τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των πολιτών. Επισημαίνουμε ότι η παρουσία των κουνουπιών σχετίζεται πάντα με την παρουσία στάσιμου νερού αφού, εκτός από το τελευταίο στάδιο του βιολογικού τους κύκλου (ακμαίο-το γνωστό ενοχλητικό κουνούπι που μας τσιμπά) όλα τα άλλα στάδια διαβιούν σε σημεία με στάσιμο νερό.
Αναλυτικότερα, προτείνεται:
 Στο πλαίσιο άσκησης πολιτικών διασφάλισης της υγείας των πολιτών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Δήμους, λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, εντατικοποιώντας τις επεμβάσεις καταπολέμησης κουνουπιών και χρησιμοποιώντας όλους τους δυνατούς προβλεπόμενους τρόπους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
 Για τους πολίτες σημαντική είναι η συνεισφορά εκ μέρους τους με βασικότερο μέτρο τον περιορισμό ή εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες(εστίες με στάσιμο νερό).
 Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες για την αποφυγή της ανάπτυξη των κουνουπιών στο σπίτι και στον ευρύτερο χώρο είναι οι εξής:
• Αντικατάσταση νερού σε μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
• Καλό κούρεμα γρασιδιών, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
• Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
• Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).
• Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.
• Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
• Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
• Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
• Τα κουνούπια συχνά επιλέγουν να γεννήσουν τα αβγά τους στο νερό που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου. Για όσα από αυτά δεν μπορούν να απομακρυνθούν θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα.
• Στη λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους.
• Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.
• Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων, καθώς το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.
Ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ημαθίας
Παπαδόπουλος Γεώργιος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου