Η πρόταση του σχεδίου του νέου Οργανισμού της ΠΚΜ χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, έλλειψη δημοκρατικού προγραμματισμού και άγνοια των ιδιαιτεροτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα 24-8-2015 το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στην Σκύδρα, στο οποίο υπηρετούν ένας τμηματάρχης και 5 γεωπόνοι, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως θορυβημένοι μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης του σχεδίου για δημιουργία νέου Οργανισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που φέρνει μεγάλες ανατροπές στις υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, η πρόταση προβλέπει την διατήρηση ενός μόνο τμήματος ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (σήμερα υπάρχουν δύο επιπλέον τμήματα σε Γιαννιτσά και Σκύδρα), ως αποτέλεσμα της παράβλεψης από τους συντάκτες του νέου σχεδίου Οργανογράμματος της πλούσιας παραγωγικής δραστηριότητας της Π. Ε. Πέλλας με μονάδες μεταποίησης και επιχειρήσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά.
Κατά αυτή την έννοια κρίνεται επιτακτική η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης με την λειτουργία των δύο τμημάτων ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου σε Γιαννιτσά και Σκύδρα, καθώς στις περιοχές αυτές υπάρχει και λειτουργεί ο κύριος όγκος των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Π. Ε. Πέλλας (μεταποιητικών και εμπορίας νωπών φρούτων & λαχανικών), στα προϊόντα των οποίων, που προορίζονται τόσο για εξαγωγή όσο και για διακίνηση στην εσωτερική αγορά, οι γεωπόνοι των δύο τμημάτων ασκούν ποιοτικό έλεγχο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται από την νομοθεσία.
Μάλιστα οι υπάλληλοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας έθεσαν στην κ. Τζάκρη και το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης του τμήματος στην Σκύδρα και με διοικητικούς υπαλλήλους, εφόσον αυτή την στιγμή και οι 6 υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτό είναι γεωπόνοι που πραγματοποιούν ποιοτικούς ελέγχους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στις 5 μεγάλες μεταποιητικές εξαγωγικές βιομηχανίες (κονσερβοποιίας και κατάψυξης), καθώς και στις πολυάριθμες μικρότερες εταιρείες διακίνησης νωπών φρούτων και λαχανικών, που εδρεύουν και λειτουργούν στην περιοχή και προβαίνουν οι ίδιοι στις διοικητικές εργασίες χωρίς να υποστηρίζονται από διοικητικό υπάλληλο, ενώ εξέθεσαν και την δυνατότητα να μετεξελιχθεί το τμήμα αυτό και σε Κέντρο Πιστοποίησης για χρήση γεωργικών φαρμάκων από τους αγρότες.
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το νέο οργανόγραμμα δεν λαμβάνει υπόψη ότι:
Η Αλμωπία είναι μια γεωγραφικά απομακρυσμένη περιοχή που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οι υπηρεσίες της ΠΚΜ που λειτουργούν εκεί θα έπρεπε να αναβαθμιστούν, αντί να καταργηθούν.
Οι υπηρεσίες της ΠΚΜ που λειτουργούν στα Γιαννιτσά, την έδρα του μεγαλύτερου δήμου της Π. Ε. Πέλλας, αποψιλώνονται, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από το σχέδιο του νέου Οργανογράμματος η σημαντικότητα του ρόλου αυτών των υπηρεσιών στον αγροτικό κόσμο και στον τομέα των μεταφορών.
Ενώ και αρμοδιότητες των υπηρεσιών Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ που λειτουργούν στην Έδεσσα μεταφέρονται άκριτα στην Θεσσαλονίκη, στην έδρα της ΠΚΜ, προκαλώντας έναν άνευ προηγουμένου συγκεντρωτισμό που δεν συνάδει με την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, η κ. Τζάκρη, αφού επεσήμανε και η ίδια την ανάγκη για την διατήρηση των δύο τμημάτων ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου στα Γιαννιτσά και την Σκύδρα δήλωσε τα εξής: «Η κοινωνία και η περιφέρεια ειδικότερα σηκώνει μεγάλο βάρος στην προσαρμογή της χώρας. Την στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, η ΠΚΜ αποδυναμώνει περαιτέρω την Π. Ε. Πέλλας, στερώντας της ζωτικής φύσεως υπηρεσίες, δημιουργώντας περαιτέρω συγκεντρωτισμό και αδυναμία παροχής έστω και βασικών υπηρεσιών στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Απευθύνω έκκληση στην ΠΚΜ να εγκαταλείψει το απαράδεκτο για την Π. Ε. Πέλλας σχέδιο Οργανογράμματος και να ενισχύσει περαιτέρω, αντί να αποδυναμώσει, τις δομές των υπηρεσιών που λειτουργούν σε αυτήν, αφού διαβουλευτεί προηγουμένως με την κοινωνία και τους πολίτες».-
Επίσκεψη της Θ. Τζάκρη στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στη Σκύδρα