Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον δημιουργεί η πρώτη επίσημη διπλωματική και επιχειρηματική αποστολή της χώρας μας στο Ιράν, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.
Καθώς η χώρα φιλελευθεροποιείται και υποχωρεί η διεθνής απομόνωσή της, το ενδιαφέρον διευρύνεται ουσιαστικά.
Τα θέματα αυτά, αλλά και η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης των ελληνο-ιρανικών οικονομικών σχέσεων, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τις πολιτικές αρχές της χώρας στο τέλος του μήνα. Η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Νίκου Κοτζιά έχει καθοριστεί στις 29 έως 30 Νοεμβρίου. Ο υπουργός αναμένεται να συνοδευτεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημ. Μάρδα και την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Τους πολιτικούς θα συνοδεύουν 40 Ελληνες επιχειρηματίες και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει σημαντικά στις σχέσεις της χώρας με τη συγκεκριμένη ασιατική χώρα. Πριν από μήνες, πληροφορίες έκαναν λόγο για επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την ιρανική, με στόχο την εξαγορά ελληνικού δημόσιου χρέους. Επίσης τον περασμένο Ιούλιο, το κοινό επιχειρηματικό συμβούλιο των δύο χωρών συμφώνησε στη δημιουργία ελληνο-ιρανικού εμπορικού επιμελητηρίου και στην αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, ώστε τα επόμενα τρία χρόνια το διμερές εμπόριο να ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ, από περίπου 40 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό διακρατικό εμπόριο της χώρας.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η χώρα έχει ανάγκη τις ξένες επενδύσεις, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί. Παράλληλα όμως, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μια συσσώρευση κεφαλαίου που αναζητεί διεξόδους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους παράγοντες της αγοράς, οι Ιρανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την απόκτηση ενεργειακών υποδομών και ειδικότερα διυλιστηρίων, καθώς διαθέτουν τεράστιες ποσότητες αργού πετρελαίου, χωρίς ωστόσο τις απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία παράγωγων προϊόντων πετρελαίου. Μεγάλο ιρανικό ενδιαφέρον ακόμη υπάρχει και για άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (χημικών, πλαστικών, οικοδομικών υλικών κ.ά.), όπως επίσης για την απόκτηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν τη βάση τους σε ανεπτυγμένες και καλά ρυθμισμένες αγορές, όπως είναι η Ευρωζώνη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιρανοί έχουν ήδη εντοπίσει στη χώρα μας τράπεζα που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε χρηματοδοτήσεις στον τομέα της ναυτιλίας. Τέλος, η χώρα ενδιαφέρεται για το άδειο κοίτασμα της Ν. Καβάλας, ως αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου.
Επενδυτές στο Ιράν αναζητά η Θ. Τζάκρη