Sunday, 17 November, 2024

«Επενδύουμε στον χιονοδρομικό και ιαματικό τουρισμό της Πέλλας» – Αποκλειστική συνέντευξη του Υπ. Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη

Αποκλειστική συνέντευξη του Υπ. Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη

Ο υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε μία αποκλειστική συνέντευξη στον «Λόγο της Πέλλας» μιλά για την επανεκκίνηση του τουρισμού, όσο κι αν ακόμη η πανδημία δημιουργεί ένα θολό τοπίο και μια γενικευμένη ανασφάλεια… επιπλέον, σημαντικό, όπως τονίζει είναι, να ενισχυθούν προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως αυτός της Πέλλας.

Κύριε Υπουργέ, είναι κοινά αποδεκτό ότι από την πρώτη στιγμή, πριν ανοίξει ο τουρισμός (πέρσι το καλοκαίρι) είχατε κάνει κάποιες ορθές επισημάνσεις για τον έλεγχο των τουριστών που θα έρχονταν στην Ελλάδα. Αισθάνεστε δικαιωμένος από τις εξελίξεις; 

Το μεγάλο στοίχημα για την περσινή χρονιά ήταν το επιτυχές και ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Και αυτό συνέβη παρά το ότι ήμασταν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και είναι μια δυναμική διαδικασία. Δεν είναι το μείζον να αισθάνομαι δικαιωμένος. Μου αρκεί η διεθνής αναγνώριση της προσπάθειας και τα βραβεία που αποσπάσαμε, είτε ο ιδιωτικός τομέας είτε ως Υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ. 

Πρέπει να σας πω όμως ότι είχαμε έσοδα το 2020 που ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ, συγκεκριμένα έφτασαν τα 4,3 δις, κάτι που επιτρέψτε μου να το πω, είναι άθλος μέσα σε αυτή την πανδημία. Και το λέω αυτό όχι μόνο διότι μείναμε ζωντανοί και γίναμε σημείο αναφοράς εν μέσω της πανδημικής λαίλαπας. Το λέω διότι αυτά τα χρήματα είναι μια μεγάλη ανάσα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ στον τουριστικό κλάδο και τους είναι απαραίτητα σαν οξυγόνο αυτά τα χρήματα. 

Από τις δηλώσεις σας, μαθαίνουμε ότι είστε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι. Από πού πηγάζει αυτό; 

Δεν αρκεί, η αισιοδοξία, αλλά χρειάζεται σκληρή και συνεχής δουλειά. Πρώτος και βασικός μας στόχος είναι να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, το τοπίο παγκοσμίως παραμένει θολό. Έχουμε, όμως, ένα προβάδισμα εξαιτίας της τεχνογνωσίας που αποκομίσαμε το 2020 και θα μας βοηθήσει να τα πάμε καλύτερα φέτος. Τόσο σε επισκέπτες όσο και σε έσοδα.  

Ο τουρισμός στη χώρα μας θεωρείται ως μία «βαριά βιομηχανία». Πιστεύετε ότι η οικονομική πορεία της Ελλάδας εξαρτάται μόνο από αυτό; 

Φυσικά και η οικονομία μας δεν εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό, αλλά όπως σωστά είπατε είναι ένα δυνατό κομμάτι που έχει προσφέρει τα μέγιστα στη χώρα ακόμη και σε δύσκολες εποχές. Από το 2009 ως το 2018 ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δις ευρώ, με πολλαπλάσια συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα και στο ΑΕΠ της χώρας. H κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον τουρισμό. Για εμάς, βέβαια, τουρισμός δεν είναι μόνο ποσοστά και αριθμοί, αλλά σημαίνει και φιλοξενία, με έμφαση στον άνθρωπο και στην εμπειρία που βιώνει και, φυσικά, ασφάλεια. Τρανή απόδειξη το περασμένο καλοκαίρι που ενώ μέσω κορονοιού τα κρούσματα των τουριστών ήταν ελάχιστα.  

Τι επαφές γίνονται αυτό το διάστημα, έτσι ώστε στην τουριστική περίοδο να δούμε αύξηση επισκεπτών; Ποιο μπορεί να είναι το «moto», που μπορεί να σχετίζεται με την ασφάλεια ξένων και Ελλήνων τουριστών.

Προετοιμαζόμαστε εντατικά, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει και να αξιοποιήσει τα μέγιστα το προβάδισμα που απέκτησε ως κορυφαίος προορισμός στη Νότια Ευρώπη, ακριβώς επειδή το 2020 αποσπάσαμε επαίνους για το πώς ανοίξαμε τον τουρισμό μας εν μέσω έξαρσης της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό σύνθημα, όπως το λέτε και στρατηγικός στόχος για εμάς παραμένει η ενίσχυση του «brand name» της χώρας μας, η αλλαγή του τουριστικού μοντέλου με τη μετατόπιση από την ποσότητα στην ποιότητα και, οπωσδήποτε, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 

Πέρσι διαπιστώσαμε μια αύξηση στον εσωτερικό τουρισμό. Θα δοθούν και άλλα κίνητρα στους Έλληνες για να κάνουν τουρισμό στη χώρα τους; 

Μόνο για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» δεσμεύθηκαν πόροι 100 εκατ. ευρώ με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, αλλά και για να ενισχυθούν προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η περιοχή σας. Επιπλέον, η Πολιτεία ενίσχυσε και το πρόγραμμα του εσωτερικού τουρισμού με τα «voucher» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.  Πέρα από το γεγονός ότι θα συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα, οι κάτοχοι των «voucher» που δεν τα χρησιμοποίησαν το 2020 μπορούν να επωφεληθούν και να κάνουν χρήση τους το καλοκαίρι που έρχεται. 

Στον Νομό Πέλλας έχουμε ανάγκη τον 12μηνο τουρισμό. Υπάρχει γενικότερο πλάνο, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η ανάγκη; 

Βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως προορισμό με 12μηνη προσέλκυση επισκεπτών. Οι ειδικές μορφές τουρισμού, υπηρετώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελούν το κλειδί για να ξεφύγουμε από την εικόνα ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μόνο Ήλιος και Θάλασσα. 

Δουλεύουμε εντατικά ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σε βάθος 10ετίας για διαχωρισμό και εξειδίκευση των τουριστικών προϊόντων (π.χ. ιαματικός τουρισμός) αλλά και για πρωτοβουλίες προβολής και ανάπτυξης των ανά περιοχή τουριστικών «clusters» -και για την Πέλλα φυσικά- ώστε οι διατιθέμενοι πόροι να αξιοποιούνται σε πιο στοχευμένες και, συνεπώς, πιο αποτελεσματικές ενέργειες.

Μήπως ήρθε η ώρα στον τουρίστα, εκτός από τη θάλασσα και τα νησιά, να γνωρίσει και τα βουνά και το πράσινο, που υπάρχουν για παράδειγμα στην Πέλλα; 

Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση διότι δίνουμε έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και στο αντιμετωπιστούν μια σειρά από προκλήσεις, ώστε αυτές να αναπτυχθούν. Τα Χιονοδρομικά Κέντρα, ο τουρισμός ευεξίας, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός, μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιοχές που είναι πίσω τουριστικά, αλλά και στην όμορφη περιοχή σας.

Για να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος, στον Νομό Πέλλας όπου το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού αφορά σε χειμερινές και ιαματικές δραστηριότητες, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό, ότι εκεί θα ρίξουμε το βάρος, αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη. Θέλω να πω ότι τα ιαματικά λουτρά “Πόζαρ” και το Χιονοδρομικό Κέντρο “Καϊμακτσαλάν” έχουν χτίσει μέσα στα χρόνια ένα σοβαρό όνομα και πάνω σε αυτό θα επενδύσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Να κλείσουμε με ένα μήνυμα σας;

Αναμφίβολα η πανδημία έχει επιφέρει απρόβλεπτες και δυσάρεστες-ακόμη και επώδυνες- ανατροπές. Όμως, η υγειονομική περιπέτεια θα τελειώσει. Για αυτή την “επόμενη μέρα”, η κυβέρνηση είναι απολύτως έτοιμη, έχοντας λεπτομερές πλάνο με μακρόπνοο ορίζοντα, για ολοκληρωμένη, βιώσιμη και σύγχρονη ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού. Θέλω ακόμα να ευχηθώ υγεία σε όλο τον κόσμο και, βεβαίως στους αναγνώστες σας και στους κατοίκους της Πέλλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου