Με διακεκριμένους ομιλητές και ένα συγκινητικό αφιέρωμα στο μουσικό έργο του Απόστολου Καλδάρα για την Μικρά Ασία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου
η επετειακή εκδήλωση μνήμης της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας και της ΟΜ Γιαννιτσών για τα 100χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, στον χώρο του πάρκου του Αγίου Γεωργίου στα Γιαννιτσά.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Συντονιστής της ΝΕ ΠΕΛΛΑΣ Γιώργος Σγορούδης υποδεχόμενος τους ομιλητές και καλεσμένους της εκδήλωσης, ενώ την έναρξη των ομιλιών έκανε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αναφέρθηκε στην εποχή Βενιζέλου και Σεφέρη, στην καταστροφή του ελληνισμού και στην προσπάθεια να μην αφήσουμε τη μνήμη να σβήσει, αλλά μέσα από τις νέες γενιές να προχωρήσουμε μπροστά. Σε μια φανερά ιστορική και συγκινητική καταγραφή όλων των εμπλεκομένων για την καταστροφή της Μικράς Ασίας έκανε εκτενή αναφορά στην εποχή Βενιζέλου, στα γεγονότα του 1920 και τελικά στην απρόσμενη εκλογική του ήττα, η οποία θεωρείται ότι επικαθόρισε τα περαιτέρω.
Επεσήμανε πως «οι νεότερες γενιές στερούμεθα προσωπικών βιωμάτων Δεν μοιραστήκαμε άμεσα μαρτυρίες, έθιμα, πεποιθήσεις, τέχνες και αισθήσεις των ανθρώπων που έζησαν εκεί. Στο να μην χαθεί το ίχνος σίγουρα συμβάλουν οι συλλογικές μορφές οργάνωσης της μνήμης. Κάτι τέτοιο υπηρετούμε εν μέρει κι εμείς σήμερα. Γιατί άραγε οι μνήμες δεν πρέπει να σβήσουν;
Πρώτα-πρώτα για λόγους ηθικούς.
Για να μην πετύχει η βία τον σκοπό της έστω κι έναν αιώνα μετά, δια της λησμονιάς.
Για λόγους εθνικούς, με την έννοια της εθνικής αυτογνωσίας Αλλά και γιατί είναι η «δική» μας ιστορία, για λόγους δηλαδή ταυτοτικούς. Μια σημαντική ψηφίδα της ελληνικότητας λέγεται «Μικρασιατική καταστροφή» και Ποντιακή γενοκτονία. Δεν λέγεται απλώς παρατεταμένος επίλογος του Α’ παγκοσμίου πολέμου, όπως ίσως θα λεγόταν σε κάποια μελέτη. Με την έννοια αυτή, της ταυτότητας είμαστε πια όλοι οι Έλληνες και τα παιδιά μας, Μικρασιάτες και Πόντιοι!».
Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα γεγονότα, στην πολιτική ταυτότητα των προσφύγων, στα αθλητικά σωματεία και στην αρχιτεκτονική της Μικράς Ασίας, περιγράφοντας ο κάθε ένας στο δικό του χώρο την μικρασιατική καταστροφή και το δράμα των ανθρώπων. Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Νίκος Μαραντζίδης, μίλησε για την πολιτική ταυτότητα των προσφύγων, περιγράφοντας την εποχή Βενιζέλου, τις αλλαγές που φοβόταν η μητέρα Ελλάδα, την Εβραϊκή Κοινότητα στην Θεσσαλονίκη και την εξέλιξη όλων αυτών σε σχέση με τον κόσμο στην Βόρεια Ελλάδα.
Ο Δημοσιογράφος Άκης Σακισλόγλου μίλησε για την προσπάθεια του προσφυγικού κυρίως πληθυσμού να μεταφέρει από την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και αλλού τα αθλητικά σωματεία, ιδρύοντας νέα στην Ελλάδα κι έτσι να εδραιωθεί. Ο Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος-Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, ανέλυσε την αρχιτεκτονική της Μικράς Ασίας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε ο βορειοελλαδίτικος χώρος από τον προσφυγικό εποικισμό.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Ανασγνωστοπούλου, με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, μέσα κι από την ερευνητική της συγγραφική δουλειά στο συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία-αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα και το έργο του με τίτλο: «Μικρά Ασία και Βυζαντινός Εσπερινός», σε επιμέλεια του γιού του Κώστα Καλδάρα, από την ορχήστρα του. Η βραδιά ήταν ιδιαίτερα συγκινητική εφόσον στο κοινό υπήρχαν και μέλη μικρασιατικών οργανώσεων.
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας θεωρώντας χρέος τη μνήμη και την καταγραφή της ιστορίας, με αλήθεια και διαχρονική προσέγγιση για τους λαούς και τους τόπους στέλνει το μήνυμα της ευθύνης όλων μας απέναντι στο παρελθόν και του αγώνα μας για το μέλλον των παιδιών μας σε έναν ειρηνικό κόσμο.
One comment
Pingback: Επετειακή εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή - Μακεδονία