Wednesday, 25 December, 2024

Επιμορφωτική Επίσκεψη εκπαιδευτικών στα Λιγνιτωρυχεία και τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ04 στα Λιγνιτωρυχεία και τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας (Α.Η.Σ ΚΑΡΔΙΑΣ)

στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ04 σε θέματα Φυσικής, Χημείας, Γεωλογίας –Γεωγραφίας και Βιολογίας.

Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον Σχολικό Σύμβουλο κλάδου Φυσικών Επιστημών ΠΕ04 κ. Ζήση Αγγελίδη και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ε.Κ.Φ.Ε. Πέλλας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να βιώσουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί το περιβάλλον και τα εργαστήρια έτσι όπως ασκούνται στο πεδίο της πραγματικότητας.

Η επίσκεψη περιελάμβανε:

  1. Ξενάγηση στη μακέτα του εργοστασίου με αναφορές στην ιστορία της ΔΕΗ και τα λιγνιτικά κοιτάσματα
  2. Ξενάγηση στο πεδίο των Ορυχείων με αναφορές στη γεωγραφία των λιγνιτών στη χώρα μας, την εξόρυξη, τη γεωλογία και χημεία του λιγνίτη ,το περιβάλλον και την αποκατάσταση του από τον γεωλόγο κ.  Χρήστο Σαχανίδη.
  3. Ξενάγηση στα Εργαστήρια στον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (εργαστήριο σχολής), την Προσομοιωμένη λειτουργία εργοστασίου, το Εργαστήριο «Στρόβιλοι & Γεννήτριες» και τις Ηλεκτρικές μηχανές  από τον κ. Ισαάκ Νικολαΐδη.

Η εμπειρία όσων μετείχαν στην επίσκεψη ήταν πρωτόγνωρη γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε συναδέλφους να γνωρίσουν τις συνθήκες εργασίας και να επισκεφθούν τα ορυχεία που δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.ddepellasΟ Σχολικός Σύμβουλος του κλάδου ΠΕ04 των Φυσικών Επιστημών Ζήσης Αγγελίδης και το  ΕΚΦΕ Πέλλας προγραμμάτισαν και επιμελήθηκαν την διδακτική επίσκεψη και τις επαφές με επιστήμονες  της ΔΕΗ στο πεδίο των ορυχείων και στον  Ατμοηλεκτρικό σταθμό Καρδιάς.

Στην επιτυχία της επίσκεψης  συνέβαλε με τη συμμετοχή του  ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, καθώς και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Πέλλας κ. Αντωνία  Πολυξενίδου.  Ο απώτερος σκοπός της επίσκεψης ήταν οι εκπαιδευτικοί φυσικών επιστημών να βιώσουν τη διεπιστημονική πράξη σε χώρους δουλειάς, να συνδέσουν την παραγωγή του αγαθού της ενέργειας με το περιβάλλον και τον άνθρωπο, να λειτουργήσουν ως κοινωνοί της γνώσης στους μαθητές και να οργανώσουν ανάλογες διδακτικές επισκέψεις προς όφελος των μαθητών.ddepellas2Οι εκπαιδευτικοί φυσικών επιστημών που συμμετείχαν επιθυμούν να ευχαριστήσουν από καρδιάς  τον κ. Χρήστο Σαχανίδη, γεωλόγο, για την πλήρη και άψογη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη δημιουργία των λιγνιτών, τη μορφολογική-περιβαλλοντική εξέλιξη της λιγνιτοφόρου λεκάνης κ.α., τον κ. Ισαάκ Νικολαΐδη,  δάσκαλο-εκπαιδευτή, για την παραστατική εργαστηριακή προσέγγιση των θεμάτων σχετικά με την παραγωγή και διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας, τον κ. Θεόδωρο Ταχτσίδη, Διευθυντή, και την κ. Ιωάννα Κοτζαΐτση που επιμελήθηκε την επικοινωνία και τον προγραμματισμό των συναντήσεων.

Η βιωματική διαθεματική εκπαιδευτική προσέγγιση που μας παρείχαν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ  τόσο στο λιγνιτικό πεδίο όσο και στο εργαστήριο της ΔΕΗ αποτέλεσε μία πλήρη επιμορφωτική διαδικασία για το αντικείμενο των φυσικών επιστημών  για τους  εκπαιδευτικούς  της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, μορφωτικό αντικείμενο χρήσιμο και αναγκαίο στη  διδακτική τους πράξη.

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04

Δρ Ζήσης Αγγελίδης

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου