Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η καταβολή στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
αλλά και του επιδόματος θέρμανσης. Θέμα ωρών αποτελεί η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση στη Βουλή νομοθετικών διατάξεων για τη μη καταβολή ενοικίων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά και για την επιδότηση παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Αρκετές χιλιάδες λιγότεροι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 καθώς από τις 732.967 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, θα μπορούν να τη λάβουν τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 400.000.
Αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για την υποβολή του αιτήματος από τους δικαιούχους που θα μοιραστούν το 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων. Όπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας η καταβολή των χρημάτων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 του μηνός.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν αρχικά, δείχνουν ότι πολλές επιχειρήσεις φαίνεται ότι το τελευταίο 4μηνο του 2020 κατέγραψαν μικρότερη μείωση τζίρου από ότι προβλέπεται για να είναι δικαιούχοι. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα καταγράφεται αύξηση του τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ενώ και σε άλλες δεν εκπληρώνεται το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου των 150 ευρώ.
Θα προηγηθεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια κατανομής του ποσού όπως ο τζίρος, ο αριθμός εργαζομένων και το ελάχιστο ποσό στήριξης, το οποίο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή, φαίνεται ότι θα λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο από το 1,5 δισ. ευρώ.
Ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εκτιμάται το Μάρτιο με βάση τα στοιχεία του τζίρου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Επίδομα θέρμανσης
Αυτή την εβδομάδα η ΑΑΔΕ έχει να διαχειριστεί και την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που προχώρησαν σε αγορές έως το τέλος του 2020.
Η σχετική υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί, ενώ εκτιμάται ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται στα τέλη της εβδομάδας. Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό που θα διατεθεί σε πρώτη φάση, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που θα δοθεί θα κυμανθεί σε περίπου 110 εκατ. ευρώ.
Φέτος το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ και θα δοθεί σε 692.879 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά, εκτός από την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης επιδοτείται και η αγορά φυσικού αερίου και υγραερίου. Παράλληλα, για οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους καλύπτεται και η αγορά καυσόξυλων και pellet.
Αποζημίωση ιδιοκτητών
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η καταβολή της αποζημίωσης του δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμούν περίπου 60.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν λάβει την αποζημίωση είτε γιατί δεν είχαν δηλώσει τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού είτε δεν ήταν ο κύριος δικαιούχος του λογαριασμού (οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο σε λογαριασμούς που ο ωφελούμενος είναι ο κύριος δικαιούχος).
Εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική διάταξη με ένα νέο μέτρο στήριξης για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, την επιδότηση παγίων δαπανών. Με άλλες νομοθετικές διατάξεις θα προβλέπεται η μη καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο όπως και το «πάγωμα» των επιταγών.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σταϊκούρα, τους επόμενους μήνες «προσδοκούμε ότι οι εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα επιτρέψουν να μειωθούν, σταδιακά, οι περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας. Αυτό, εκ των πραγμάτων, συνεπάγεται μείωση της ανάγκης για κρατική στήριξη με τη σημερινή της μορφή.
Αφενός, θα στηριχθούν, με ακόμα πιο στοχευμένα μέτρα, οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Αφετέρου, αξιοποιώντας στον βέλτιστο βαθμό όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, θα επιτύχουμε την ταχύτερη και ισχυρότερη δυνατή ανάταξη και ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας».
Ραλλού Αλεξοπούλου