Και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να βγει στον «αέρα» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, στα «σκαριά» βρίσκεται
ήδη το… διάδοχο σχήμα της: Από τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου με «εντολή» Κομισιόν ενεργοποιείται ακόμη ένα χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης δαπανών έως και… 3 εκατ. ευρώ.
Εντός του α’ 15νθήμερου του Ιανουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όσον αφορά στα βασικά χαρακτηριστικά, του νέου κύκλου αυτά συνοψίζονται στα εξής:
·το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο
το ελάχιστο ποσό καταβολής θα είναι 1.000 ευρώ
το ποσό θα υπολογιστεί με βάση τη μείωση του τζίρου κατά 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Υπογραμμίζεται ότι –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- στην περίπτωση που μια επιχείρηση ή επαγγελματίας δικαιούται ενίσχυση μέσω του 5ου κύκλου και έλαβε χρήματα και από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε αυτή θα συμψηφιστεί με το ποσό που έλαβε από τον 4ο κύκλο.
Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας εισέπραξε τον Δεκέμβριο 6.000 ευρώ και μέσω του 5ου κύκλου δικαιούται να λάβει 10.000 ευρώ. Το ποσό που θα πιστωθεί στον λογαριασμό του θα είναι 4.000 ευρώ.
Και οι νέες επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα 5
Στον πέμπτο κύκλο, διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ καινούριων επιχειρήσεων, οι οποίες έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τους τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
· για το επιστρεπτέο 50% της ενίσχυσης, δίνεται περίοδος χάριτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η αποπληρωμή του μπορεί να γίνει σε 40 μηνιαίες δόσεις. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει και πάλι με το «μοντέλο» του 4ου κύκλου, δηλαδή θα γίνεται μια απλή αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία του τζίρου βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει ο δικαιούχος.
Οι δικαιούχοι των 1.000 ευρώ
Επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή αναμένεται να είναι ο κύριος όγκος των δικαιούχων της ελάχιστης ενίσχυσης των 1.000 ευρώ μέσω του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Βασική προϋπόθεση θα είναι να καταγράφουν μείωση τζίρου 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και να έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.
Στο «τραπέζι» η πρόταση για 70% μη επιστρεπτέα ενίσχυση
Στο «τραπέζι» παραμένει και μία πρόταση, για την οποία αυτή την στιγμή το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να αποφασίσει εάν είναι δυνατό να την υλοποιήσει: Το αν μπορεί να κάνει «δώρο» το 70% της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, αντί για το 50% που «χαρίστηκε» στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4!
Με άλλα λόγια η σκέψη είναι να αυξηθεί το ποσοστό των χρημάτων που χορηγούνται ως επιδότηση (δηλαδή δεν επιστρέφονται στο κράτος) και να περιοριστεί το κομμάτι του δανείου: Στην επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 για κάθε 1.000 ευρώ, ο επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει σε 40 άτοκες δόσεις τα 500 ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να είναι «δώρο». Αν υλοποιηθεί η πρόταση αυτή τότε θα επιστραφούν μόνον τα 300 ευρώ, επίσης σε 40 άτοκες δόσεις και θα μείνουν στην τσέπη του επαγγελματία για να καλύψει τις υποχρεώσεις του τα 700 ευρώ.
Νέο εργαλείο ενίσχυσης με ποσά έως 3 εκατ. ευρώ
Μέσα στον Φεβρουάριο πάντως ή τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο λόγω απώλειας τζίρου, αλλά λόγω μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, ενοίκια, προμήθειες κλπ.
Αν η εταιρεία έχει ήδη λάβει ενισχύσεις (πχ Επιστρεπτέα), τότε από το ποσό που θα της χορηγηθεί θα αφαιρεθούν τα ποσά από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης στα οποία είχε ενταχθεί. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στην συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Επίσης, θα «μετρά» το αν έχει καταγραφεί ζημιά για την ίδια περίοδο, αλλά και το αν παραμένει ζημιογόνα, αφού συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχει λάβει στο πλαίσιο μέτρων στήριξης, για παράδειγμα από τους κύκλους της Επιστρεπτέας. Εκ των πραγμάτων μιλάμε για ένα πιο «επιλεκτικό» πρόγραμμα σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, χώρια που ακόμη η Αθήνα δεν έχει αποφασίσει αν και σε ποιο βαθμό θα είναι επιδότηση ή μόνο δάνειο. Η στήριξη που θα χορηγείται μέσω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής δράσης θα καλύπτει μέρος των πάγιων εξόδων των δικαιούχων, τα οποία ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ανά επιχείρηση.
Τα ποσά θα πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύονται το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2021 για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες της περιόδου μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης-enikonomia.gr