Την πριμοδότηση των επιχειρήσεων εστίασης και των υπολοίπων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, προκειμένου να λάβουν
αυξημένα ποσά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Αντίστροφα, με την ίδια διαδικασία, θα περιοριστούν τα ποσά ή θα κοπούν υποψήφιοι άλλων δραστηριοτήτων, οι οποίες, έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν.
Στις επόμενες μέρες ή και ώρες, θα εκδοθεί η απόφαση της ΑΑΔΕ, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και ο μαθηματικός τύπος για την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, με την οποία θα προσδιοριστούν και τα ποσά που θα λάβει κάθε κατηγορία πληττόμενου επαγγελματία.
Το δεδομένο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 είναι, ότι το ποσό είναι φιξαρισμένο στο 1,5 δισ. ευρώ, και δεν προβλέπεται να αυξηθεί όπως συνέβη στις προηγούμενες φάσεις, λόγω του αυξημένοι ενδιαφέροντος.
Οι αιτήσεις για την 5η Επιστρεπτέα έχουν υπερβεί τις 730.000 και το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, δεν επαρκεί, για την καταβολή «αξιοπρεπών» ποσών.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται «κόφτες» για να περιοριστούν οι λήπτες από λιγότερους πληττόμενους επαγγελματίες και να κατευθυνθούν τα κεφάλαια, στους περισσότερο πληττόμενους, δηλαδή σε όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή για μεγάλο χρονικό διάστημα και αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης.
Έτσι, οι όροι χορήγησης της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα έχουν ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση των συγκεκριμένων κλάδων, και με τους «κόφτες» που θα καθιερωθούν, θα περιοριστούν τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα για τους υπόλοιπους κλάδους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος, με τον οποία θα προκύπτει το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, θα πριμοδοτεί τους ΚΑΔ των επαγγελματιών που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή. Σε αυτούς εντάσσονται η εστίαση, τα καφέ, τα μπαρ, τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ.
Ειδικά για την εστίαση που η επαναλειτουργία της μετατίθεται για μετά από πολλές εβδομάδες, η αυξημένη στήριξη είναι κεντρική προτεραιότητα.
Για να ενταχθούν στους δικαιούχους και να λάβουν κάποιο αξιοπρεπές ποσό, θα πρέπει να ενισχυθεί ιδιαίτερα το κριτήριο του τζίρου, ώστε, όσο πιο χαμηλός είναι τόσο μεγαλύτερο να είναι το ποσό της ενίσχυσης.
Παράλληλα, ενισχυμένοι θα είναι οι συντελεστές, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων κάθε επιχείρησης.
Θα κοπεί το 40% των αιτήσεων
Με την ενίσχυση του κριτηρίου του τζίρου και του αριθμού των εργαζομένων, θα κοπεί περίπου το 40% των αιτούντων, οι οποίοι επλήγησαν μεν, αλλά όχι τόσο πολύ, όσοι οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση, είναι οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο, όπως συνέβη με δεκάδες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες εκτός των άλλων βαρύνονται και με υψηλά ενοίκια.
Εκτιμάται ότι, προκειμένου να κατευθυνθούν τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στους κλειστούς ΚΑΔ και να είναι αξιοπρεπή, θα πρέπει να περιοριστούν οι δικαιούχοι στους 400.000 με 450.000, από τους 730.000 που είναι οι αιτούντες.
Υπενθυμίζεται πως ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προειδοποίησε χθες για δεύτερη φορά , πώς, «το ότι έχει γίνει αίτηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος είναι και δικαιούχος».
Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, εντάχθηκαν 440.000 επαγγελματίες και έλαβαν συνολικό ποσό 2,2 δισ. ευρώ.