Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας: Η φετινή Πρωτομαγιά βρήκε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και το μεγαλύτερο μέρος
της κοινωνίας μας σέ άθλια κατάσταση, να μην πούμε τραγική.
Ξεχειλίζει η δυσαρέσκεια των πολιτών που βλέπουν την ακρίβεια να αδειάζει με ταχύτητα φωτός τίς τσέπες τους.
Δυσβάσταχτο είναι ήδη το 2022 για τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης στα φτωχότερα τμήματα της χώρας μας λαμβάνει πλέον τρομακτικές διαστάσεις.
Το νέο ρεκόρ εδώ και 27 έτη, κατέκτησε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο (8,9 % ).
Είναι μια ανοιχτή πληγή των οικονομικά αδύναμων ομάδων της χώρας μας οι οποίες αιμορραγούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως το κόστος διατροφής και της στέγασης.
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν δείχνουν να ανακουφίζουν την κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό.
Όποια πλατφόρμα και να φτιάξει ο κύριος Πιερρακάκης υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και όσο και αν μιλάνε για το ταμείο ανάκαμψης, κανείς δεν θα δώσει σημαντικές λύσεις όσο τα εισοδήματα εξαερώνονται στο βενζινάδικο, στο σούπερ μάρκετ και στη ΔΕΗ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που σέ πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτεροι από τον κατώτατο μισθό.
Μιας και είναι επίκαιρο το θέμα να αναφέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί κατώτατο μισθό διπλάσιο από τον πληθωρισμό πράγμα που δεν έγινε. Μήπως γιατί φοβάται την αντίδραση των βιομηχάνων που κατά το πλείστων κάνουν εξαγωγές και δεν θέλουν αύξηση για να μην μειωθεί το κέρδος τους, να υπάρχει χαμηλότερο κόστος για αυτούς; Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υπάρχει μεγάλο μισθολογικό κόστος γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Το κόστος σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι ή η πρώτη ύλη ή το ηλεκτρικό ή η στέγαση ή η θέρμανση ή η φορολόγηση.
Αλήθεια γιατί δεν μιλάει κανείς στην κυβέρνηση για την κρατική κερδοσκοπία με τον ΦΠΑ πάνω στις εξωφρενικές κατά τα άλλα τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήταν αρχές Ιανουαρίου όταν ό πρωθυπουργός ανακοίνωνε την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μπροστά στον φόβο της ακρίβειας και της εκτίναξης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και τελικά μετατίθεται για τα μέσα Μαΐου παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας. Οι νόμοι και οι διατάξεις ισχύουν μόνο για τίς θριαμβικές ανακοινώσεις των υπουργών οι οποίοι δημοσιοποιούν την είδηση περί επιβολής μεγάλων προστίμων σέ σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια χωρίς να ανακοινώνουν τα ονόματα των επιχειρήσεων, σε αυτό το παιχνίδι χαμένος βγαίνει πάντα ό πολίτης. Όσον αφορά στο θέμα της ανεργίας η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μειώνεται, ότι υπάρχει ανάπτυξη.
Σέ λάθος χώρα νομίζω ότι ζούμε δεν νοείται διπλή διαφορά ανέργων μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ. Τώρα με την μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, τί παραπάνω θα κάνει που δεν κάνει τώρα? Η μείωση συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην διοίκηση και την μετατροπή σε συμβολική παρουσία τους υπό απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο μας πάει πολλά χρόνια πίσω, τα κονδύλια του ΟΑΕΔ προέρχονται κατά 90 % από τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι ως πρόβλημα. Η ανεργία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε ακόμα πιο άθλια κατάσταση.
Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας, την διαβίωση μας, τα μέτρα δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα. Αγωνιζόμαστε για Δημοκρατία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Ισότητα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ