Επιπλέον μέτρα 10 δις ευρώ για τη στήριξη σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και επιχειρήσεις με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας
ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Δείτε και εδώ
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις σχετίζονται με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με τα μέτρα για το Δημόσιο, τα νέα μέτρα αποφυγής μετάδοσης της ίωσης, τη διευκόλυνση ασθενών καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων
Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και για δάνεια επενδυτικού σκοπού που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ, για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, με επιδότηση 100% του επιτοκίου, για δύο μήνες.
Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό.
Αποζημίωση από τον κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ, στους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.
Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου, σε επιχειρήσεις όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Σε περίπτωση απολύσεων, αυτές θα θεωρούνται άκυρες.
Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
Παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, όπως και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες.
Μείωση κατά 40%, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, του επαγγελματικού μισθώματος που καταβάλλουν επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6%, από 24%, σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό.
Αναστολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο σημερινό καθεστώς, και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.
Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ύψους έως 30.000 ευρώ.
Αναστολή από τις τράπεζες έως τον Σεπτέμβριο, των πληρωμών χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
-Τι ακριβώς προβλέπεται για τις αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων;
Αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Για τις επιχειρήσεις αυτές αναστέλλεται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου η καταβολή-χωρίς τόκους και προσαυξήσεις -των οφειλών Μαρτίου, για Φ.Π.Α., για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
-Μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ;
Με τα ισχύοντα δεδομένα ναι, αλλά το θέμα εξετάζεται και θα δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση των προβλημάτων.
-Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή;
Πρόκειται για ένα νέο μέτρο με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ. Για την χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης με τη μορφή αυτή, θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου της, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Προϋπόθεση και σε αυτή την περίπτωση, είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.
-Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή τι άλλο προβλέπεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων;
Επιπλέον, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση.
Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.
Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
-Πώς θα βοηθηθούν οι άνεργοι;
Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31/3/2020.
-Πώς θα στηριχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, σε κλάδους με μεγάλη μείωση του τζίρου τους;
Καταρχάς, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες,
Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. δικηγόροι, που πλήττονται από το κλείσιμο των δικαστηρίων), για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ. Για την ενίσχυση αυτή, ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.
Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.
-Δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ αυτοαπασχολούμενοι, ελ. επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις της παραπάνω περίπτωσης με παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί;
Εάν δεν έχουν άλλη πλήρη απασχόληση, δικαιούνται την αποζημίωση.
-Πώς θα διευκολυνθούν στην πληρωμή του επαγγελματικού ενοικίου τους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και πώς οι εργαζόμενοί τους που καταβάλλουν ενοίκιο για την πρώτη κατοικία τους;
Είναι δίκαιο να μοιραστεί το βάρος της δύσκολης αυτής κατάστασης, μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών. Έτσι, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί νομοθετικά, ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Η καταβολή του 60% του μισθώματος, αντί του 100%, δεν θα έχει καμία νομική συνέπεια για τον μισθωτή.
Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.
-Τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες;
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. Ήδη, από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.
-Πώς θα συμβάλλει το τραπεζικό σύστημα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών;
Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Πρέπει όμως οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, θα πρέπει με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί μέσω τραπεζών η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
-Τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές;
Το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα.
Σύγκρουση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά μέτρα
Μπροστά στη θανάσιμη απειλή που αντιμετωπίζει η κοινωνία, το πολιτικό παιχνίδι μπήκε σε δεύτερη μοίρα ή τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλησαν να στείλουν τα κόμματα εξουσίας. Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού. Διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά μόνο στο ζήτημα της εκκλησίας, όπου ζήτησε την αναστολή των θρησκευτικών λειτουργιών δέκα μέρες πριν την αποφασίσει η κυβέρνηση.
Από την άλλη μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να υιοθετήσει έναν «εθνικό» τόνο στις τοποθετήσεις του, μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε σε καιρούς κρίσης ο κανόνας είναι ότι η κοινωνία συσπειρώνεται γύρω από την εξουσία.
Τα οικονομικά μέτρα
Το μέτωπο της αντιπαράθεσης άνοιξε όμως στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη συνόψισε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή δήλωσή του:
«Και ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα μέτρα που κρίνονται είναι ανεπαρκή ως προς το ύψος τους, ενώ απαιτείται πολύ πιο αυξημένη προστασία των εργαζομένων με απαγόρευση απολύσεων, καταβολή Δώρου Πάσχα και πλήρη καταβολή του μισθολογικού κόστους από το κράτος. «Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε: «Όταν ο Υπουργός αρνείται να ακούσει ότι πρέπει να καταβάλει το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, να λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να νομοθετήσει για ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη συμβεί, μεταθέτει ένα δικό του πρόβλημα σε πρόβλημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της οικονομίας».
Η απάντηση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ υψηλούς τόνους. Ο Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα, είπε:
«Την ώρα που η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει τη χειρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να κάνει μικροπολιτική. Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ». Καμία χώρα δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του μπερδεύουν «μήλα» (δημοσιονομικά μέτρα), με «πορτοκάλια» (εγγυήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας). Σε αυτή την ανεύθυνη, μικροκομματική συμπεριφορά η απάντηση έρχεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που επικροτούν τη διαχείριση της διπλής κρίσης από την Κυβέρνηση.
Και που βλέπουν στην φουρτούνα Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατάει το τιμόνι της χώρας».
Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Την τρέχουσα περίοδο, οι κύριες μάχες δίνονται για τη δημόσια υγεία, τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Λυπάμαι που ο κ. Τσακαλώτος, αντί να συνταχθεί με όλους τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, διολισθαίνει ταχύτατα σε μία από τις χειρότερες πρακτικές του, επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού. Το υπεύθυνο πρόσωπο που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα κατέρρευσε εντός ελαχίστου χρόνου».
Σε βάθος χρόνου
Η σύγκρουση που βλέπουμε να ξεκινάει τώρα, είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, μετά το τέλος της επιδημίας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τρία θα είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία:
Πώς θα μετριαστούν οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας;
Πώς θα ανοικοδομηθεί η οικονομία η οποία πολύ πιθανό να δεχτεί καταστρεπτικό πλήγμα;
Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους στη νέα φάση της οικονομίας και της κοινωνίας;