Saturday, 16 November, 2024

Ερώτηση Θεοδώρας Τζάκρη προς τους Υπουργούς Οικ. και Εσωτερικών με θέμα τη σύσταση μόνιμων θέσεων στον τομέα της καθαριότητας

Ερώτηση κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, η βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη και 47 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

με θέμα: «Σύσταση μόνιμων θέσεων στον τομέα της καθαριότητας στους φορείς του δημοσίου». Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η καθαριότητα των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας και συνεπώς για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε υπηρεσίας είτε δημόσιας είτε ιδιωτικής. Συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2012 – 2014), αποτέλεσε η εκχώρηση –εκτός των άλλων- των υπηρεσιών καθαριότητας του δημοσίου σε εργολαβικά συμφέροντα. Ως επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε η προσπάθεια μείωσης των σχετικών δαπανών. Στην πράξη, τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής ήταν οδυνηρά: Υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιβάρυνση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους δημόσιους χώρους, αλλά και πλήρης υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και τους περιορισμούς στις προσλήψεις προσωπικού, προχώρησε με σχέδιο στη σταδιακή ανατροπή αυτής της ιδιαίτερα επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κατάστασης. Ειδικότερα, ξεκινώντας από τα δημόσια νοσοκομεία προχώρησε στην απομάκρυνση των εργολάβων και τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε, πέραν όλων των άλλων, σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους φορείς του δημοσίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, με τη διάταξη του άρθρου 8, του ν. 4506/2017 (ΦΕΚ 191 Α΄), δόθηκε η δυνατότητα σε κεντρικές υπηρεσίες Υπουργείων αλλά και άλλους φορείς του Δημοσίου που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στους τομείς καθαριότητας να προσλάβουν προσωπικό ειδικότητας ΥΕ Καθαριότητας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως δεκαοκτώ (18) μηνών. Μετά την έκδοση των σχετικών κανονιστικών πράξεων και προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ, προχώρησε η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορους φορείς του δημοσίου (Ενδεικτικά Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ΑΑΔΕ, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κ.α.)
Επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε, μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, η σύσταση μόνιμων θέσεων και η άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη αυτών πριν τη λήξη των σχετικών συμβάσεων, ώστε να λυθεί οριστικά, με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο το ζήτημα της καθαριότητας σε αυτούς τους φορείς.
Ο αρχικός σχεδιασμός δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί λόγω της διαδοχικής διενέργειας των Αυτοδιοικητικών, Ευρωπαϊκών και Εθνικών εκλογών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 4, του ν. 4616/2019 (ΦΕΚ Α’ 86) προχώρησε στην παράταση κατά 6 μήνες των ανωτέρω συμβάσεων (εντός των συνταγματικών και νομοθετικών προβλέψεων) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της διοίκησης και στη συνέχεια η κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές να διέθετε επαρκή χρόνο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Επειδή έχουν παρέλθει ήδη 4 μήνες από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, χωρίς η Κυβέρνηση να έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος.
Επειδή η καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί ύψιστο θέμα δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας.
Επειδή η πολιτική της εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα αποδείχτηκε στην πράξη αναποτελεσματική και ζημιογόνα για το δημόσιο συμφέρον, οδηγώντας, συγκριτικά, σε υπέρμετρη δημοσιονομική επιβάρυνση, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Επειδή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης, πέτυχε την εφαρμογή του κανόνα 1:1 στο λόγο προσλήψεων/αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα για την κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας με συμβάσεις που καταρτίσθηκαν δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 8, του ν. 4506/2017 (ΦΕΚ 191 Α’) και του άρθρου 4, του ν. 4616/2019 (ΦΕΚ 86Α΄) πληρώνονται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς, σε περίπτωση σύστασης αντίστοιχων μόνιμων θέσεων, δεν προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Επειδή σε συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου (π.χ. Υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ), οι συμβάσεις δεκάδων εργαζομένων της προηγούμενης παραγράφου, λήγουν ταυτόχρονα το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα εργασιακής ανασφάλειας και να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί
1) Εμμένει η κυβέρνηση στην αποδεδειγμένα αποτυχημένη λογική της εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας του δημοσίου, σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα;
2) Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σύσταση μόνιμων θέσεων στον τομέα της καθαριότητας, στους φορείς του δημοσίου;
3) Θα υπάρξει μέριμνα προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημαντική προϋπηρεσία που διαθέτουν οι νυν απασχολούμενοι στον τομέα της καθαριότητας, εντός των δυνατοτήτων που παρέχει το Σύνταγμα και η σχετική νομολογία;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου