Tuesday, 24 December, 2024

Ευ. Λόγγος για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου για να ενισχύσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η πρόληψη στην αντιμετώπιση της νόσου. Η Διοίκηση της ΝΜ Γιαννιτσών θα ήθελε να αποστείλει μήνυμα συμπαράστασης και ενημέρωσης προς όλες τις γυναίκες ασθενείς και να τονίσει την αξία της έγκαιρης διάγνωσης. Επίσης ενημερώνει ότι από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ψηφιακού μαστογράφου υψηλής ευκρίνειας ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί με επιπλέον δυνατότητες όπως αυτή του ελαστογραφικού ελέγχου.
Ακολουθεί ενημέρωση σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού και την πρόληψη του από τον Διευθυντή Ακτινολόγο Ιατρό Ιωάννη Ρετσιλά του Ακτινολογικού Εργαστηρίου της ΝΜ Γιαννιτσών.
Ως γνωστόν ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον ΠΟΥ ως ‘Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού΄με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.
Για πολλά χρόνια ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος πρόληψη (μήνας πρόληψης, η πρόληψη σώζει ζωές, προληπτική μαστογραφία). Σύμφωνα με το λεξικό της ακαδημίας Αθηνών το ρήμα ‘προλαμβάνω’ σημαίνει ‘εμποδίζω να συμβεί κάτι δυσάρεστο παντελώς’. Αυτή η έννοια είναι συνυφασμένη κυρίως με την έννοια του εμβολιασμού, της αμφοτερόπλευρης μαστεκτομής, της αμφοτερόπλευρηςσαλπιγγοωοθηκεκτομής ή της χημειοπροφύλαξης σε κάποιες περιπτώσεις.
Συνεπώς δυστυχώς με την στενή έννοια του όρου δεν υπάρχει πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Τι υπάρχει όμως πολύ σημαντικό;
‘Η ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ’. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να διαγνώσουμε τον καρκίνο του μαστού όσο νωρίτερα γίνεται, δηλαδή σε υποκλινικό στάδιο, πριν να γίνει δηλαδή αντιληπτός με την ψηλάφηση. Για παράδειγμα ενός όγκου διαμέτρου ενός εκατοστού (1cm) και με αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες μια γυναίκα έχει πιθανότητα επιβίωσης 10 ετών πάνω από 98% και σχεδόν πλήρους ίασης.
Πώς όμως επιτυγχάνεται η πρώιμη διάγνωση; Μόνο με την screening απεικόνιση με τη ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία σε ηλικία 35 ετών για γενικότερο προσανατολισμό και στη συνέχεια μετά την ηλικία των 40 ετών ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ κάθε χρόνο. Σε γυναίκες με γονιδιακή επιβάρυνση (μεταλλαγμένα γονίδια BRCA 1,2) πρέπει να εκτελεστεί η πρώτη μαστογραφία ακόμα και 5-6 χρόνια πριν την ηλικία των 35 ετών. Η μαστογραφία συχνά συνοδεύεται από υπέρηχο (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) κλινική εξέταση και πιο σπάνια με μαγνητική μαστογραφία.
Συμπερασματικά με δεδομένο ότι στατιστικά μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει την νόσο κατά την διάρκεια τα ζωής της (συχνότητα 12,8%) μπορούμε κάνοντας μαστογραφία σύμφωνα με το πρωτόκολλο να μειώσουμε την θνητότητα κατά 50% από καρκίνο του μαστού. Θυμίζουμε ότι το 70% των καρκίνων του μαστού ανακαλύπτονται σε ασυμπτωματικές γυναίκες και χωρίς κανένα επιβαρυντικό παράγοντα.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗΣ. ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.
Τελειώνοντας επομένως θα πρότεινα τον όρο “ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ για τον καρκίνο του μαστού” (awerness), αντί του όρου ’’Μήνας πρόληψης”.
Τον όρο, “Η ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ” (earlydiagnosis) σώζει ζωές αντί του όρου “Η Πρόληψη σώζει ζωές”.
Τέλος τον όρο “ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-SCREENING” αντί του όρου “προληπτική μαστογραφία”.
Εκ της Διοίκησης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου