Saturday, 16 November, 2024

Ζημίες στην Έδεσσα και το προάστιο από την ισχυρή βροχόπτωση

Η πόλη της Έδεσσας και το προάστιο, βίωσε χτες όλη την μανία της καταιγίδας, που ξέσπασε από τις 4 το απόγευμα.

Αυτό μάλιστα που εντυπωσίασε, είναι ότι μέσα στο χρονικό διάστημα μιας ώρας έβρεχε ραγδαία και όλη αυτή η βροχή συνοδευόταν από αέρα!

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην πόλη της Έδεσσας, καταγράφηκε χτες ένα ποσό ρεκόρ βροχόπτωσης, καθώς η επίσημη μέτρηση έδειξε 80 χιλιοστά βροχής.

Αυτή είναι η καταγραφή του 24ωρου, ωστόσο όση το βίωσαν ξέρουν πολύ καλά ότι όλο αυτό αφορά στην ουσία τη μία ώρα (4-5 το απόγευμα) βροχής που έπεσε στην πόλη, αφού πολύ αργότερα έβρεχε αλλά ομαλά.

Σε ότι αφορά την μέτρηση που έχει κάνει η ΔΕΗ, στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Άγρα, στο χτεσινό 24ωρο έπεσαν 62 χιλιοστά βροχής!

Εύλογη η διαφορά που υπάρχει, γιατί όπως μας είπε άτομο της ΔΕΗ, ” το σύννεφο ήταν πάνω από την πόλη της Έδεσσας”. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι στην Άρνισσα έπεσαν 40 χιλιοστά βροχής. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της βροχής που έπεσε μέσα στην πόλη, όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος της ΔΕΗ «το 1979 όταν πλημμύρισε η πόλη της Έδεσσας, μετρήθηκαν 40 χιλιοστά βροχής».

Χτες εξάλλου, είχαν ανοίξει από νωρίς και οι πόρτες που μεταφέρουν το νερό στον Ξηροπόταμο, προκειμένου να μην υπερχειλίσουν τα ποτάμια (περιοχή πάνω από την ” βυζαντινή γέφυρα ).

Για να φανταστεί κανείς τι έγινε, παρόλο που έφευγε νερό στον Ξηροπόταμο τα ποτάμια βρίσκονταν στο όριο τους! Θυμίζουμε ότι το όριο επικινδυνότητας είναι τα 70 χιλιοστά στην στάθμη του νερού.

Σε αυτή την φάση αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πόσο σημαντικό είναι το αντιπλημμυρικό έργο της πόλης! Σύμφωνα με την ΔΕΗ, στα ποτάμια της Έδεσσας, πηγαίνουν 218.000 κυβικά μέτρα νερού το λεπτό. Σε ότι αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Έδεσσας, χτες δέχτηκε 69 κλήσεις! Από αυτές οι 67 αφορούσαν απάντληση υδάτων από σπίτια και 2 αφορούσαν την κοπή δέντρων. Διευκρινιστικά να αναφέρουμε ότι έγιναν αναφορές για νερό που υπήρχε στην πλατεία Ελευθερίας.

Όπως ανέφεραν πολίτες, τα φρεάτια ήταν ακαθάριστα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη συγκέντρωση νερού και τη μη απορρόφηση, ωστόσο οι αποχετεύσεις των ομβρίων υδάτων, που διώχνουν το νερό στο ποτάμι της περιοχής του Τημενιδων δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό τον όγκο ύδατος, καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι σωληνώσεις που έχουν μπει δεν είναι μεγάλες! Άλλες ζημιές δεν υπήρξαν, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δρόμος Έδεσσας-ΦΟΕ, ήταν γεμάτος πέτρες και νερά, καθώς αποκολλήθηκαν βράχοι από την περιοχή του “606”.

Σίμος Σλατίνης

*photo edessanews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου