Κλείνουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ αλλάζει το επίπεδο επιτήρησης για ακόμη 9 περιοχές, προς το αυστηρότερο
σύμφωνα με τη νεότερη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Όσον αφορά στο πέταγμα του χαρταετού, αυτό θα γίνει εντός του δήμου ή στα δύο χιλιόμετρα από το σπίτι, σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε 4 περιφέρειες και πέντε δήμους πρόκειται να ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστούν πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Ειδικότερα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της σήμερα εισηγήθηκε βαθύ κόκκινο, με το αυστηρό lockdown που αυτό συνεπάγεται, για τις Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Λέσβου, καθώς επίσης για τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες και για την Καθαρά Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, δεν συζητήθηκε η επανέναρξη των δραστηριοτήτων, είναι σαφές λοιπόν πως στην ατζέντα δεν βρίσκεται το θέμα των σχολείων, ενώ για την ώρα κλειστή θα παραμείνει και η αγορά.
Η ανησυχία κορυφώνεται μετά την προδιαγεγραμμένη από τους περισσότερους επιστήμονες αύξηση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας: οι διασωληνωμένοι την Πέμπτη ανήλθαν στους 506, οι νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία έφτασαν τους 490 και τα θύματα αυξήθηκαν από 43 σε 51 τις τελευταίες 24 ώρες.
Κι ενώ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη με την επιστράτευση δύο ιδιωτικών κλινικών, τη μεταφορά εφημεριών για την αποσυμφόρηση νοσοκομείων αναφοράς και το άνοιγμα νέων ΜΕΘ, η πολεμική κατάσταση στα νοσοκομεία συνεχίζεται.
Μέσα στις πρώτες 11 ημέρες του Μαρτίου έχουν γίνει 4.585 εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας, με το 57% των ασθενών να είναι κάτοικοι της Αττικής. Το ίδιο διάστημα οι διασωληνωμένοι από 394 που ήταν στην 1η ημέρα του μήνα εκτινάχθηκαν στους 506, σημειώνοντας αύξηση κατά 29%. Η σύγκριση με τη δραματική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας τον περασμένο Νοέμβριο μοιάζει αναπόφευκτη. Στις 20 Νοεμβρίου 2020 οι διασωληνώσεις είχαν φτάσει τις 519, αριθμός που εκτινάχθηκε στις 622 σε 13 μόνο μέρες.
Πρόκειται για εξέλιξη αποκαλυπτική της γρήγορης συμπίεσης αλλά και αργής αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας καθώς χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για να μειωθεί ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης στους 244 -στις 2 Φεβρουαρίου-, και να μπει ξανά δυστυχώς σε ανοδική τροχιά.