Wednesday, 2 April, 2025

Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, Δέσποινα Αναργυρίδου, σε επίσκεψη εκπαιδευτικών στη Γαλλία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, Αναργυρίδου Δέσποινας,…

Scientix Ambassador, στην επίσκεψη 30 καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 16 ευρωπαϊκές χώρες στο ITER, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2025 στο Cadarache της Γαλλίας.
Η επίσκεψη, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), το μεγαλύτερο διεθνές ερευνητικό έργο σύντηξης στον κόσμο.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή της πυρηνικής σύντηξης, μιας διαδικασίας που αποτελεί το θεμέλιο για την παραγωγή καθαρής και ανεξάντλητης ενέργειας στο μέλλον.
Το ITER αποτελεί μια διεθνή συνεργασία επτά μελών -Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες-τα οποία μοιράζονται το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και παύσης του έργου, καθώς και τα πειραματικά αποτελέσματα και τη διανομή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το 1985, στη Σύνοδο Κορυφής της Γενεύης, ο Γενικός Γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρότεινε στον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρίγκαν, τη συνεργασία για την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης ως πηγής ειρηνικής και ανεξάντλητης ενέργειας. Αυτή η πρόταση οδήγησε στη γέννηση του ITER, καθώς τον επόμενο χρόνο ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία ενός διεθνούς πειραματικού αντιδραστήρα σύντηξης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα με την υπογραφή της Συμφωνίας ITER στις 21 Νοεμβρίου 2006 στο Παρίσι, από τους επτά διεθνείς εταίρους. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων στο Cadarache της Γαλλίας ξεκίνησε το 2007, ενώ η συναρμολόγηση του ίδιου του αντιδραστήρα το 2020. Οι πειραματικές έρευνες στην εγκατάσταση του ITER αναμένεται να διαρκέσουν 20 χρόνια, με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας για την καθαρή και απεριόριστη ενέργεια του μέλλοντος.
Η κα Αναργυρίδου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη και να συζητήσει τρόπους ενσωμάτωσης των γνώσεων που αποκόμισε στη διδασκαλία STEM, ενισχύοντας τη διάχυση της επιστήμης της σύντηξης στη σχολική εκπαίδευση.
Εκτός από την επίσκεψη στο ITER, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Aix-en-Provence, επισκεπτόμενοι το Musée Granet, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης της Προβηγκίας. Ιδιαίτερη εντύπωση άφησε η Συλλογή Planque, μια σπάνια συλλογή μοντέρνας τέχνης που περιλαμβάνει έργα των Picasso, Braque, Léger, Klee και Dubuffet.
Η συμμετοχή σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία ενισχύει τη σύνδεση της σχολικής εκπαίδευσης με τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.