Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, συνεπής στην έγκυρη και τακτική ενημέρωση των πολιτών
σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, που απαιτούνται για έκτακτα επιδημιολογικά φαινόμενα, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά στοιχεία και μέσα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Για το 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, και σαν κύριοι παράγοντες θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης και τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των παρακάτω συστάσεων.
Μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών:
Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια του νερού που λιμνάζει. Τα πρώτα δύο στάδιά τους της ζωής ενός κουνουπιού εξαρτώνται από το νερό, χωρίς αυτό δεν μπορούν να αναπαραγάγουν.
Για την αποφυγή νέων εστιών ανάπτυξης κουνουπιών θα πρέπει οι πολίτες να εφαρμόσουν τις παρακάτω συστάσεις:
• Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
• Απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
• Καλό κούρεμα γρασιδιών, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
• Αποφυγή ρίψης αποβλήτων οικιακής χρήσης στους κοινόχρηστους τσιμενταύλακες.
Ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ημαθίας
Παπαδόπουλος Γεώργιος