Thursday, 23 January, 2025

Η εκδήλωση στο Μουσείο της Πέλλας «Αριστοτέλης – Μ. Αλέξανδρος: Από το Χθες στο Σήμερα» (foto-vid)

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου, η σειρά των επτά εκδηλώσεων που εντάσσονται στον θεματικό άξονα «Αριστοτέλη – Μ. Αλέξανδρος: Από το Χθες στο Σήμερα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η εκδήλωση με τίτλο «Πέλλα: Η Γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» προσέλκυσε τοπικούς φορείς, ανθρώπους του τουρισμού και πλήθος κόσμου σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, διανθισμένες με ηχοχρώματα καθώς και παρουσίαση του αγροτοδιατροφικού πλούτου και της Μακεδονικής Κουζίνας.Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο χαιρετισμό της δήλωσε  μεταξύ άλλων: «Από την Πέλλα, τη Γενέτειρα Γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκινά μια σημαντική δράση η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις – αφιερώματα στον Αριστοτέλη και στον Μέγα Αλέξανδρο στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήρθε η στιγμή να συνεργαστούμε για την κεφαλαιοποίηση του μεγαλείου της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και η ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, μάς δίνει πλέον νέες δυνατότητες για την υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής, με στόχο την προσέλκυση ενός ποιοτικού τουριστικού κοινού. Στη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνολικά στην τοπική ιστορία, συμπυκνώνεται η διαχρονική συμβολή των ανθρώπων της Πέλλας στο εμπόριο, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο. Ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μία εμβληματική φυσιογνωμία που εξακολουθεί να εμπνέει ανθρώπους που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς χώρους».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: «Η εναρκτήρια εκδήλωση εδώ στην Πέλλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, στο πλαίσιο της δράσης για την προβολή δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων, του Αριστοτέλη και του Μέγα Αλέξανδρου είναι άκρως επιτυχημένη…Αυτή η πρωτοβουλία και ο θεματικός άξονας «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Από το Χθες στο Σήμερα» έχει στόχο, τον  οποίο είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε. Αυτός ο στόχος είναι η προβολή και η εξωστρέφεια του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας, με επίκεντρο τις δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες που έχουν αφήσει πολύ έντονο το στίγμα τους στην ιστορία. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουμε επικεντρωθεί σε δράσεις στοχευμένες, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες οι οποίες αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να σταθώ και στη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, την Μακεδονική Κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας. Συγχαρητήρια στην ομάδα τουρισμού που δούλεψε μεθοδευμένα για να είναι επιτυχημένη η σημερινή εκδήλωση και είμαι βέβαιος ότι οι δράσεις που θα ακολουθήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες θα είναι το ίδιο μεγαλειώδεις».  

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Αρχαιολόγος Ελισάβετ Τσιγαρίδα, η οποία καλωσόρισε το κοινό στο Μουσείο, στην ομιλία της έκανε μια ιστορική αναδρομή στην Πέλλα ως Πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους συνδέοντάς την με τον Μέγα Αλέξανδρο και την διαμόρφωση της πολύπλευρης προσωπικότητας του, ενώ, η Αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Σκίτσα μίλησε για τον Μύθο του Μέγα Αλέξανδρου στο πέρασμα της ιστορίας.

Ξεχωριστή μουσική νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα μουσικά ηχοχρώματα από όργανα που διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θέμα που επιμελήθηκαν οι Καϊμάκης Γιάννης (Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ), Λένα Χατζηευαγγέλου (φιλόλογος) &  Κώστας Παπάς (μηχανικός-μουσικός).Η σύνδεση του τουρισμού – πολιτισμού με το κομμάτι της γαστρονομίας έγινε με τρεις ενδιαφέρουσες ομιλίες. Συγκεκριμένα, η Τακτική Ερευνήτρια, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών πόρων Ελένη Μαλούπα, , με μια διαδραστική παρέμβαση, παρουσίασε στο ευρύ κοινό τον κόσμο των βοτάνων της αρχαιότητας, τις ιδιότητες αλλά και τις χρήσεις τους διαχρονικά. Στη συνέχεια, η Αν. Καθηγήτρια Τομέα Αρχαιολογίας, Τμήματος  Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ,   Διευθύντρια προγράμματος PLANTCULT (ERC) Σουλτάνα – Μαρία Βαλαμώτη -Καπετανάκη ανέδειξε την έρευνα για τα είδη διατροφής στην Αρχαία Μακεδονία και τις προοπτικές σύνδεσής τους με τη σύγχρονη παραδοσιακή κουζίνα, ενώ, η Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας Κατερίνα Καλαϊτζίδου παρουσίασε προϊόντα του σήμερα από επιχειρήσεις της Π.Ε. Πέλλας και της Π.Κ.Μ. ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του παρελθόντος. Η εκδήλωση «έκλεισε» με γευσιγνωσία προϊόντων και εκλεκτών κρασιών από το κοινό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου