Αυξήθηκαν οι μαθητές που αδυνατούν να συμμετάσχουν λόγω έλλειψης χρημάτων
Παγώνουν οι πενθήμερες εκδρομές σε πολλά σχολεία, καθώς λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των μαθητών για τη διοργάνωσή τους.
Οι γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της πολυήμερης εκδρομής, με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων του νομού Θεσσαλονίκης να τονίζει πως το θέμα πια αγγίζει και τις μονοήμερες, καθώς παρατηρείται αύξηση των μαθητών που αποφασίζουν να μη συμμετάσχουν. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους σημειώνουν πως φέτος η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, με το θέμα να φτάνει ακόμη και στο νέο υπουργό Παιδείας.
Γονείς σε απόγνωση
Ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας κατά τον οποίο οι μαθητές της γ’ λυκείου αρχίζουν τις επαφές τους με τουριστικούς πράκτορες και γραφεία ταξιδίων για την πολυαναμενόμενη πενθήμερη. Για την πραγματοποίησή της απαιτείται η συμμετοχή των 3/4 των μαθητών καθώς και η προκαταβολή του 30% του ποσού στο ταξιδιωτικό γραφείο. Σε πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρώνονται, καθώς οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα. «Το ποσοστό του 65%-70% των μαθητών που πρέπει να συγκεντρωθεί για μία τέτοια εκδρομή σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να συμπληρωθεί λόγω της ανεργίας και της φτώχειας που βιώνουν πολλές ελληνικές οικογένειες. Οι γονείς αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους πολυήμερες εκδρομές», τονίζει ο Κωνσταντίνος Τουλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. Σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι μαθητές κάποιες δράσεις, όπως πάρτι, ημερολόγια και λαχειοφόροι αγορές, προκειμένου να καλύψουν μέρος του κόστους.
Κομμένες και οι ημερήσιες
Όπως τονίζει ο κ. Τουλής, η δυσκολία πολλών γονέων καταγράφεται πια και στις μονοήμερες εκδρομές. «Καταγράφουμε αύξηση των περιπτώσεων που οι οικογένειες δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους ημερήσια εκδρομή. Αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για τα λεωφορεία και το εισιτήριο κάποιου μουσειακού χώρου ή θεάτρου». «Το νομικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές υπάρχει και ορίζει πως μπορούν να γίνουν τρεις σε έναν μήνα και συνολικά εννέα σε όλη τη σχολική χρονιά, ωστόσο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας υπάρχει έξαρση στις ακυρώσεις των εκδρομών. Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα χρημάτων από 5 έως 10 ευρώ, που συνήθως είναι το κόστος για το εισιτήριο του λεωφορείου. Αποτέλεσμα είναι πολλές εκδρομές να ακυρώνονται. Φέτος σίγουρα υπάρχει μείωση και οφείλεται στην αδυναμία των γονέων, οι οποίοι επωμίζονται όλο το βάρος, καθώς δεν υπάρχει κονδύλιο από την πολιτεία για εκπαιδευτικές εκδρομές, που είναι απαραίτητες στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρόκειται για ένα κομμάτι της εκπαίδευσης που φθίνει και ατονεί σε βάρος των μαθητών», δηλώνει ο Χρήστος Σερμπίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης «Προμηθέας».
Αν και οι διευθυντές εκπαίδευσης επισήμως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, γνωρίζουν, όπως επισημαίνουν στη «Θ», πως κάποιοι γονείς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα, τα οποία πολλές φορές αναλαμβάνουν οι σύλλογοι γονέων. «Δεν έχουν φτάσει σε εμάς τέτοιες αναφορές. Γνωρίζουμε πως τα ίδια τα σχολεία και οι διευθυντές αναλαμβάνουν να επιλύσουν τυχόν προβλήματα», σημειώνει ο Παύλος Ματζιάρης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ανάλογη είναι η εικόνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζαχαρούλα Ασημακοπούλου να επισημαίνει πως «πολλές φορές οι σύλλογοι γονέων, όταν διαπιστώνουν ότι κάποια παιδάκια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, τότε συνεισφέρουν οι ίδιοι, το ίδιο και οι σύλλογοι διδασκόντων. Πρόκειται για ευαίσθητο θέμα και φροντίζει το ίδιο το σχολείο να μην εκθέσει κάποιο παιδί».
«Πολλές από τις περιπτώσεις προσπαθούν οι σύλλογοι γονέων να τις επιλύσουν, ώστε να μη μείνει κάποιο παιδί εκτός εκδρομής Προσπαθούμε να λυθεί το θέμα στο σχολείο, αλλά ήδη μας λένε ότι έχουν αρχίσει αναφορές από συλλόγους που αδυνατούν και οι ίδιοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία», δηλώνει ο κ. Τουλής, με το θέμα να βρίσκεται μέσα στην ατζέντα της συνάντησης που έχει ζητηθεί από τους ίδιους με το νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Οι τουριστικοί πράκτορες από την πλευρά τους βρίσκονται σε στάση αναμονής για τη διοργάνωση των εκδρομών. Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Πεζίκογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Βορείου Ελλάδος, «αναγνωρίζουμε την οικονομική δυσκολία που υπάρχει, γι’ αυτό και έχουμε μειώσει τις τιμές μας. Σε πολλές περιπτώσεις από την πλευρά μας έχουμε ενημερωθεί από το αρμόδιο σχολείο και δεν έχουμε πάρει χρήματα για τη μεταφορά παιδιών με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Παλαιότερα ήταν δύο με τρία παιδιά, τώρα έχουν αυξηθεί αυτές οι περιπτώσεις», δηλώνει.
Από 200 έως 500 ευρώ οι πενθήμερες
Το κόστος μιας πολυήμερης μαθητικής εκδρομής αρχίζει από τα 200 ευρώ ανά άτομο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 ευρώ. Το κόστος για το αεροπορικό ταξίδι στους δημοφιλείς προορισμούς Κρήτη και Ρόδο κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 390 ευρώ, ενώ αν θελήσουν οικονομικότερο πακέτο επιλέγουν οδικώς να επισκεφθούν κάποιο νησί, με την Κέρκυρα να βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις, καθώς η τιμή για το αντίστοιχο ταξίδι ξεκινάει από τα 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 350 ευρώ. Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, τα περισσότερα σχολεία επιλέγουν για προορισμό τους κάποια χώρα του εξωτερικού. «Σε ποσοστό 80% – 90% η επιλογή είναι Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία» τονίζει η Καλλιόπη Ξυνοπούλου, α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας- Θράκης. Το κόστος αυτού του ταξιδιού διαφέρει ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και το ξενοδοχείο που επιλέγουν οι καθηγητές και ανέρχεται στο ποσό από 350 έως 500 ευρώ. «Για την εκδρομή στα Χανιά που θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου και κοστίζει 275 ευρώ έπρεπε να προκαταβάλουμε αρχικά τα 100 ευρώ για το κλείσιμο της εκδρομής. Έπειτα από δέκα μέρες τα άλλα 100 ευρώ της δεύτερης δόσης και δύο εβδομάδες πριν από την εκδρομή τα υπόλοιπα 75 ευρώ. Είναι ένα μεγάλο ποσό για αυτήν την περίοδο που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλοί γονείς δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα, και εμείς που τα δίνουμε, το κάνουμε με μεγάλες στερήσεις και δυσκολίες» τονίζει η Μαρία Τόνιου, μητέρα μαθήτριας στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
makthes
Η κρίση ακυρώνει τις σχολικές εκδρομές