Friday, 24 January, 2025

Η Κρύα Βρύση «βάζει τα γυαλιά» στην Κούβα με τα ελληνικής παραγωγής χειροποίητα premium πούρα της

Στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, η οικοτεχνία των αδελφών Κωνσταντινίδη

αντιστέκεται στις δυσκολίες και συνεχίζει την παραγωγή των μοναδικών στον ευρωπαϊκό χώρο χειροποίητων premium πούρων.

Με εφόδιο την οικογενειακή παράδοση και την τεχνογνωσία στην παραγωγή και στη μεταποίηση των προϊόντων καπνού, η οικοτεχνία των αδελφών Κωνσταντινίδη ξεχώρισε στην ελληνική, αλλά και διεθνή αγορά για την παραγωγή των χειροποίητων premium πούρων της. Παρά την αποσύνδεση των επιδοτήσεων του καπνού και τις μετέπειτα δυσκολίες που προέκυψαν λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων παραγωγής καπνιστικών προϊόντων, πέτυχε την καθετοποίηση της οργάνωσης και της παραγωγής, ξεκινώντας από τον σπόρο και καταλήγοντας στο πούρο.

Τα ελληνικής παραγωγής χειροποίητα premium πούρα με την ονομασία Vamma Del Sol (απόσταγμα του ήλιου) προέρχονται από κουβανέζικο σπόρο και καλλιεργούνται σε 10 στρέμματα, στην Κρύα Βρύση, όπου το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για την παραγωγή καλής ποιότητας φύλλων καπνού. «Η οικοτεχνία ξεκίνησε όπως μια πανεπιστημιακή εργασία», επισημαίνει ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, «είχα ένα project και προσπάθησα να το υλοποιήσω με πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα.

Ως οικογένεια καπνοκαλλιεργητών, γνωρίζαμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και όταν σταμάτησαν οι επιδοτήσεις, αντί να κατευθυνθούμε σε άλλες καλλιέργειες, βρήκαμε τη διέξοδο στα χειροποίητα πούρα, που δεν υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά μόνο στη Λατινική Αμερική, καθώς η πρώτη ύλη είναι πολύ ακριβή και η υπεραξία είναι ενσωματωμένη σε αυτήν», επισημαίνει. Έτσι, μετά από έρευνα και αρκετές επισκέψεις στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεννήθηκε το τελικό προϊόν, αντίστοιχο με της Λατινικής Αμερικής, που αντιπροσωπεύει μόνον το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο είναι βιομηχανοποιημένο και προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη. «Αυτό το προϊόν, ο καπνός, πρέπει να συνεχίσει και να σταθεί με αυτή την οικοτεχνική μορφή και να βγάλει τελικά προϊόντα, όπως βιολογικά τσιγάρα, λεπτοκομμένο καπνό, πούρα, cigarillos κ.λπ.», τονίζει ο ιδιοκτήτης της οικοτεχνίας, Αριστείδης Κωνσταντινίδης. «Όπως είναι στημένο σε όλη την Ελλάδα το κρασί, έτσι και οι δρόμοι του καπνού θα μπορούσαν να ξεκινούν από το Αγρίνιο και να φτάνουν στην Κομοτηνή», τονίζει και προσθέτει πως «η Ελλάδα είχε τον ανθό του αλατιού στα καπνά παγκοσμίως και σταδιακά επιστρέφει η καλλιέργεια στη χώρα μας, αφού έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή χαρμανιού.

Εάν αυτό μπορούμε να το μεταφράσουμε στη δημιουργία μικρών σχημάτων, μικρών brands, χωρίς τη γραφειοκρατία ή τις τεράστιες εγγυητικές, θα έδινε τεράστια ώθηση στον τομέα του καπνού και της μεταποίησης με μεγάλη υπεραξία στο τελικό προϊόν. Την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν θέλει να δώσει προοπτική», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Αφροδίτη Χρυσοχόου

ypaithros.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου