Friday, 15 November, 2024

Η μικροβιολόγος Θεανώ Στεφανίδου, μας ενημερώνει υπεύθυνα για τα τεστ κορονοϊού

Η κυρία Θεανώ Στεφανίδου, είναι μικροβιολόγος, έχοντας ένα σύγχρονο εργαστήριο στην Έδεσσα.

Από την ίδια ζητήσαμε να μας ενημερώσει για τα τεστ κορονοϊού που γίνονται στο εργαστήριο της…

Διαβάστε στη συνέχεια την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κας Στεφανίδου, η οποία κατάγεται από τα Γιαννιτσά.

Σε ποια συχνότητα γίνονται στο εργαστήριο σας τα τεστ για τον κορονοϊό;

Η ζήτηση των τεστ μετά το τέλος της καραντίνας άρχισε κυρίως στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου, λόγω της ακύρωσης πολλών προγραμματισμένων χειρουργείων εκείνη τη περίοδο. Ακολούθησαν τεστ μόνιμων κατοίκων εξωτερικού που επισκέφτηκαν την πόλη μας. Και τέλος η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά με την εμφάνιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο τεστ κατά τη γνώμη σας;

Δυνατότητα εξέτασης του SARS-CoV-2 υπάρχει με τις εξής μεθόδους:

-Rapid test-ταχέα διαγνωστικά tests, τα οποία ανιχνεύουν ποιοτικά και όχι ποσοτικά τα ειδικά αντισώματα IgG, IgM του ιού. Μοιάζουν με αυτά των τεστ κυήσεως και μπορεί οποιοσδήποτε να τα κάνει σπίτι του. Είναι οικονομικά με γρήγορα αποτελέσματα.

-Ποσοτικός προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του ιού με ορολογικές μεθόδους. Χρήσιμη μέθοδος για μελέτες οροεπιπολασμού στο άμεσο μέλλον, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η παρουσία αντισωμάτων θα προστατέψει από επαναμόλυνση και εάν προστατεύει, τι διάρκειας θα είναι.

-Ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού SARS-CoV-2 με μοριακή μέθοδο RT-PCR.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ η πιο αξιόπιστη και κατάλληλη μέθοδος για τη διάγνωση ΟΞΕΟΣ (το τονίζω) συνδρόμου COVID-19 είναι η μοριακή μέθοδος. Υπερτερεί των υπολοίπων μεθόδων καθώς ανιχνεύει τον ιό στα πολύ αρχικά στάδια της λοίμωξης ΑΛΛΑ δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό 100% όταν αυτός είναι σε φάση επώασης (7 ημέρες από την πιθανή επαφή με τον ιό). Το ανησυχητικό και αυτό που με προβληματίζει αυτή την περίοδο είναι η κατ΄οίκον χρήση των rapid tests, η οποία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη από τη μη σωστή διαχείριση, τη μη σωστή ανάγνωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Τα συγκεκριμένα τεστ δεν είναι αξιόπιστα λόγω χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητας. Ένα αποτέλεσμα μπορεί να βγει αρνητικό (-) και τελικά να είναι ψευδώς αρνητικό (-) όπως και ένα θετικό (+) να είναι ψευδώς θετικό (+) και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό έλεγχο σε κάθε περίπτωση.

Γιατί ο κόσμος επιλέγει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για αυτό το θέμα;

Υπάρχει μεγάλος όγκος-αριθμός test-δειγμάτων που διενεργούνται καθημερινά στα νοσοκομεία με συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση απόδοσης των αποτελεσμάτων. Κάτι που πληροφορήθηκα πρόσφατα είναι ότι δεν διενεργούνται μοριακά test σε άτομα ασυμπτωματικά, οπότε όλοι αυτοί κατευθύνονται σε ιδιωτικούς φορείς

Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

Με ψυχραιμία, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Η κατάσταση και η λειτουργία του εργαστηρίου έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η ανησυχία για τον κορονοϊό, ο οποίος εντείνεται μέρα με τη μέρα, είναι κοινή για όλους μας. Πρωταρχικό μέλημα μας είναι η ασφάλεια των ασθενών και εξεταζόμενων μας και η αποφυγή διασποράς εντός του εργασιακού χώρου, φίλων, γνωστών, οικογένειας.

Πώς νιώθεται μέχρι να βγει ένα αποτέλεσμα;

Έχω την ίδια εξίσου αγωνία με τον ασθενή.

Κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε όλοι να κάνουν αυτό το τεστ ή μιλάμε για υπερβολή;

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι δεν χρειάζεται να γίνεται το test σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματικά. Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται επί έντονων κλινικών συμπτωμάτων, αλλά και να συστήνονται από τον προσωπικό ιατρό του ασθενούς μετά τη λήψη του απαραίτητου ιστορικού και βέβαια τη κλινική εξέταση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τι συμβουλεύετε τον κόσμο για αυτή την δύσκολη πραγματικά περίπτωση;

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι εάν έχεις ένα αρνητικό test σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσεις αύριο. Με απλά λόγια μπορεί κάποιος να κάνει το test αλλά να βρίσκεται στην διάρκεια επώασης του και να μην βγει θετικό (+).Οι οδηγίες και οι συστάσεις του ΕΟΔΥ σε περίπτωση επαφής με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Για αυτό λοιπόν τήρηση των προληπτικών μέτρων. Αίσθημα ευθύνης. Εγρήγορση χωρίς πανικό και υπερβολές από τον κόσμο και κυρίως από τους επαγγελματίες υγείας. Αποφυγή ακραίων συμπεριφορών. Όχι αδιαφορία και εμμονικές στάσεις ως προς την κατάσταση. Πρόκειται για μια πανδημία η οποία αντιμετωπίζεται προς το παρόν με απλή τήρηση των κανόνων κ προφυλάξεων και θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά με την έλευση του εμβολίου. Έως τότε, συμμόρφωση, τήρηση οδηγιών, ενημέρωση από έγκυρους αρμόδιους φορείς, κοινωνική συνοχή, χωρίς ντροπές, ενοχές, εξοστρακισμούς.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΤΟΝ ΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ.

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου