Η Ομάδα Μαθηματικών Γιαννιτσών θα έχει και φέτος παρουσία στην Παραμυθούπολη όπου θα παρουσιάζουμε και θα προωθούμε την ίδια και τις δράσεις της
με φυλλάδια και κατασκευές που έχουμε επιμεληθεί.
Μάλιστα, φέτος έχουμε τη χαρά να έχουμε δικό μας σπιτάκι σε σχήμα κανονικού δωδεκάεδρου το οποίο έχουμε επιμεληθεί με την υποστήριξη του Δήμου Πέλλας και το μεράκι του Κώστα Τσαρτσαράκη που ανέλαβε την κατασκευή αντιμετωπίζοντάς την ως πρόκληση και διαθέτοντας πέραν του δέοντος χρόνο και ενέργεια. Επισυνάπτω μία φωτογραφία της δωδεκάεδρης κατασκευής που έχει ήδη στηθεί και το ενημερωτικό κείμενο που το συνοδεύει αυτές τις ημέρες που λειτουργεί ως έκθεμα.
Βλέπετε ένα κανονικό δωδεκάεδρο. Είναι κανονικό πολύεδρο καθώς όλες οι έδρες του είναι ίσα κανονικά πολύγωνα, δηλ. έχουν όλες τις πλευρές και όλες τις γωνίες ίσες. Είναι ένα από τα πέντε κυρτά κανονικά πολύεδρα, τα οποία λέγονται και Πλατωνικά στερεά. Στο 13ο και τελευταίο βιβλίο των Στοιχείων ο Ευκλείδης αποδεικνύει ότι είναι πέντε, το τετράεδρο, το εξάεδρο ή ο κύβος, το οκτάεδρο, το δωδεκάεδρο και το εικοσάεδρο. Είναι το μόνο με πεντάγωνες έδρες (το εξάεδρο έχει τετράγωνες και τα άλλα τρία τρίγωνες). Στη φιλοσοφία τού Πλάτωνα τα στερεά αυτά συμβόλιζαν τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος: το τετράεδρο τη φωτιά, ο κύβος τη γη, το εικοσάεδρο το νερό, το οκτάεδρο τον αέρα και το δωδεκάεδρο τον αιθέρα (ή αλλιώς τον κόσμο – στα λατινικά quinta essentia: “πέμπτη ουσία”). Τα Πλατωνικά στερεά φαίνονται το ίδιο από κάθε κορυφή τους (ή από κάθε έδρα τους) και λόγω αυτής της ομοιομορφίας τους χρησιμοποιούνται και ως ζάρια, καθώς οι έδρες τους εμφανίζονται ισοπίθανα στις ρίψεις (χρησιμοποιείται κυρίως ο κύβος, αλλά και τα υπόλοιπα).
Το παρόν κατασκευάστηκε με την επιμέλεια της Ομάδας Μαθηματικών Γιαννιτσών και θα χρησιμοποιηθεί ως περίπτερο της Ομάδας το τετραήμερο Παρασκευή 27/12, Σάββατο 28/12, Κυριακή 29/12, Δευτέρα 30/12 και ώρες 10 π.μ.-10 μ.μ.
Η σωστή γωνία δεν είναι πάντα ορθή!