Εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπτώσεις του,
πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2025.
Μια ενδιαφέρουσα ομιλία, από τρεις γυναίκες που αποτέλεσαν το πάνελ: Την ειδική παθολόγο, Εμμανουηλία Κεχαγιά, τη διαιτολόγο του ΑΠΘ, με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, Κατερίνα Γκίλη και την ψυχολόγο, Άννα Νανούδη. Η κάθε μία από τον τομέα της, έδωσε τα στοιχεία του αφορούν τη νόσο.
Η κα Κεχαγιά ανέλυσε τα γενικά στοιχεία των τύπων του διαβήτη, όπως τον διαβήτη τύπου 1, που συνιστά μια αυτοάνοση ενδοκρινοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.
Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος αποτελεί τον πιο συχνό σε εμφάνιση τύπο, χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης. Οι γενετικοί παράγοντες, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως και συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής είτε με αντιδιαβητικά δισκία είτε με ινσουλίνη.
Η γιατρός επίσης αναφέρθηκε στον διαβήτη κύησης, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ως προς τον διαβήτη τύπου 1, αυτός εκδηλώνεται με ξαφνικά και έντονα συμπτώματα, που συχνά αναπτύσσονται γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 συνήθως βιώνουν πολυδιψία, συχνουρία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, πολυφαγία, κόπωση και θολή όραση…
Στη “θεραπεία” του διαβήτη, πέρα από την ινσουλίνη, αναφέρθηκε η κα Γκίλη. Όπως είπε, εκτός της ρύθμισης με φαρμακευτική αγωγή, σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή διατροφή, με ισορροπία στους υδατάνθρακες και η άσκηση. Ένας διατροφολόγος-διαιτολόγος είναι ο ειδικός για να βοηθήσει τον ασθενή, με εξατομικευμένα μενού.
Η κα Νανούδη επεσήμανε τον κίνδυνο των ασθενών να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς ο διαβήτης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία κάποιου. Ομοίως, οι διαταραχές ψυχικής υγείας μπορούν να κάνουν τη διαχείριση του διαβήτη πιο δύσκολη και να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Μετά την αρχική διάγνωση, πολλοί ασθενείς βιώνουν συναισθηματικό σοκ, για το πώς θα το διαχειριστούν.. Μελέτες δείχνουν ότι αρκετοί εμφανίζουν συμπτώματα θλίψης και άρνησης, κάτι που παρατηρείται συχνά σε χρόνιες ασθένειες. Η ψυχοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των διαβητικών ασθενών, για να μη νιώσουν απομονωμένοι, λόγω της αντιμετώπισης της νέας κατάστασης στη ζωή τους… Την παρουσίαση έκανε η εκπαιδευτικός, Φιφή Χατζηκαλλινικίδου.